Kompot z dýně Do 90 min

Nutriční hodnoty

Energie 359 kcal / Bílkoviny 5 g / P (fosfor) 220 mg / K (draslík) 1 916 mg / Na (sodík) 5 mg

Jak na to?

Měkkou dužinu bez semínek nakrájíme na kostičky o velikosti asi 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné. Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou již nepoužíváme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic, kde máme na dně 2 až 3 hřebíčky a 1 cm dlouhý kousek skořice. Dále přidáme několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť. Cukernatý nálev V 1 litru vody rozpustíme asi 30 dkg krystalového cukru (diabetici přidají umělé sladidlo do prázdných sklenic), povaříme a horký nálev nalejeme na kostičky. Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu. Zavíčkujeme, sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C.

Co budete potřebovat?

1 velká dýně
krystalového cukru 30 dkg
voda
sklenice
víčka
utěrka
hrnec
hřebíček
skořice
vanilkový lusk
citrón
pomerančová/ananasová tresť

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin