Nízkobílkovinná dieta a alkohol

Jak se rýmuje alkohol a nízkobílkovinná dieta? Je nutné se alkoholu zcela vyvarovat, nebo malé množství nevadí?

Většina z nás to zná – blíží se Silvestr a s ním i obligátní novoroční přípitek, často ale i bujaré veselí až do rána. Jak se ale rýmuje alkohol a nízkobílkovinná dieta? Je nutné se alkoholu zcela vyvarovat, nebo malé množství nevadí?

Na začátek uveďme dobrou zprávu pro všechny, kteří si dělají v tomto ohledu starosti. Většině lidí, kteří drží nízkobílkovinnou dietu, rozumné množství alkoholu neublíží. Záleží samozřejmě na zdravotním stavu a také na užívaných lécích. Pokud je však zdravotní stav stabilní, neléčíme se zrovna s infekcí a netrpíme zároveň jaterním onemocněním, není nutné zůstat na Silvestra ani při jiné příležitosti úplně „na suchu“.

Inspiraci si můžeme vzít z Itálie: Italové jsou známí jako milovníci vína a skvělé kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších a také nejzdravějších na světě. Ty, kteří drží nízkobílkovinnou dietu, může potěšit, že mezi italskými nefrology a pacienty je tento způsob léčby velmi populární – nejvíce v celé západní Evropě.
A protože víno je v Itálii prakticky nedílnou součástí každodenní kuchyně, běžně se s ním v rámci diety počítá – samozřejmě pokud tomu nebrání jiné důvody. Například ti, kteří se léčí s jaterním onemocněním nebo měli v minulosti s alkoholem problémy, by se alkoholických nápojů měli zcela vyvarovat. Alkohol se také nesnese s určitými antibiotiky a není vhodný při akutních infekcích nebo v období rekonvalescence.

A jaký nápoj na přípitek nebo oslavu tedy zvolit? Pivo, víno nebo sekt z hlediska ledvin nevadí, pokud se konzumují v umírněném množství. Destiláty je vhodné maximálně omezit. Pokud se však už rozhodneme dát si „něco ostřejšího“, je nejlepší volit čiré nápoje (vodka, gin) a vyvarovat se raději lihovin, jako whisky nebo likérů. Také je důležité nezapomenout na pití vody – alkohol totiž odvodňuje.

Přeji krásné prožití vánočních svátků a Silvestra

MUDr. Jan Vachek