Období dýní

Do podzimní kuchyně neodmyslitelně patří dýně a tykev. Vyroste bez velké námahy nebo se dá koupit na trhu či v obchodě.

  • pro obsah vlákniny, kterou potřebujeme na úpravu střevní mikroflóry
  • pro zářivou barvu a jemnou chuť, která se hodí pro všechny příležitosti
  • pro obsah betakarotenu, vitamínu B, C hořčíku, draslíku, železa, vápníku.
  • pro nízký obsah kalorií, i pro ty co potřebují být zařazeny do TX programu
  • pro močopudné účinky
  • protože posiluje imunitní systém, který je ve stadiu 3B, 4, 5 – je nutný posilovat
  • Pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol.
  • Pomáhá při pálení žáhy, žaludečních potížích, dně, nemocech ledvin.
  • Využití nejen dužiny, ale i semínek, ty si ceníme pro obsah rostlinných tuků
  • (kyseliny linoelové), železa, zinku, vitamínu K, E, B. Semínka používáme uvážlivě. Stačí 10 g do zeleninového salátu nebo k masu.
  • Další využití dýně je zastudena lisovaný dýňový olej.

Složení dýně ve 100 g:

KcalKjBílkovinyTukySacharidyDraslíkFosforVápníkHořčíkŽelezo
24 100 1,1 g 0,1 g 4,6 g 383 mg 44 mg 22 mg 6 mg 0,8 mg

Jaké jsou možnosti v  kuchyni:

- sladká, slaná úprava
- jako moučník
- jako polévka
- jako nákyp, kompot
- využití jako ozdoba v kuchyni, zahradě i jako dekorace pro halloweenské slavnosti, které se taky určitě zúčastníte

Vybrané druhy dýni:

1) Dýně Hokkaidonající kaštan, nejrozšířenější odrůda, Ø hmotnost 1-2 kg, před tepelnou úpravou není třeba loupat.

2) Dýně špagetová – žlutá, oválná, protáhlá, výborná jako náplň do masa nebo k zapečení. Dužina po upečení nebo uvaření se rozpadne na vlákna připomínající špagety.

3) Dýně máslová se světlou, smetanovou nebo jemně nažloutlou barvou. Je jemná až nasládlá, proto se nejvíce využívá do sladkých koláčů nebo dýňového másla nebo v polévce či v kombinaci s masem. Při úpravě je dobré jí nejprve upéct a pak dále zpracovávat.

4) Dýně muškátová – s tmavě oranžovou dužinou. Využití do polévek nebo k zapečení s masem. Má krásnou barvu.

5) Dýně mexická – jen jako dekorace

 

Jak ji skladovat

- Celou dýni skladujeme na suchém a chladném místě. Vhodná teplota kolem 15 °C.
- Ukládá se tak, aby mohl proudit vzduch.
- Pokud jí skladujete delší dobu, je nutné jí prohlédnout, zda se nekazí.
- Nakrojené a zabalená dýně vydrží v lednici asi týden.
- Naporcovanou dýni můžete namrazit.

Jak si ji připravit

- Vždy ji zbavte zaschlé stopky.
- Pak jí rozpulte – nutná opatrnost při půlení.
- Zbavte jí vláknitého středu a semínek – nejlépe to jde velkou lžicí.
- Slupky se až na výjimky loupou, ato za pomocí škrabky nebo malého nožíku
- Dýně na řezu nehnědne, nemění barvu.
- Při krájení na kousky zvažte styl přípravy pokrmů.

Recepty

Kompot z dýně

Doba přípravy: 90 minut

Porce: 5

Náročnost: středně těžká

Ingredience:
1 velká dýně
30 dkg krystalového cukru, voda
sklenice, víčka, utěrka, hrnec
koření: hřebíček, skořice, vanilkový lusk,
citrón, pomerančová nebo ananasová tresť

Postup:
Měkkou dužinu bez semínek nakrájíme na kostičky o velikosti asi 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné.
Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou již nepoužíváme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic, kde máme na dně 2 až 3 hřebíčky a 1 cm dlouhý kousek skořice.
Dále přidáme několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť.
Cukernatý nálev
V 1 litru vody rozpustíme asi 30 dkg krystalového cukru (diabetici přidají umělé sladidlo do prázdných sklenic), povaříme a horký nálev nalejeme na kostičky.
Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu.
Zavíčkujeme, sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C.

Využití:
- Kompot se využije hlavně v zimních měsících.
- jako náplň do sladkých koláčů připravených ze solamylu nebo nízkobílkovinné mouky
- jako směs do zeleninových jídel
- jako přídavek k masu, drůbeží, rýži, těstovinám

Složení jedné porce
359 kcal, 5,5 g bílkovin, 0,5 g tuků, 82,8 g sacharidů, 5 mg Na, 1916 mg K,
110,6 mg Ca, 220 mg P

Dýňové špagety se slaninou, sýrem, pažitkou

Doba přípravy: 30 minut

Porce: 4

Náročnost: velmi lehké

Ingredience:
100 g anglické slaniny – nakrájené na malé kousky
60 g másla
1 lžíce cukru krystal – ideální hnědý, sůl, pepř
1 upečená špagetová dýně
100 g nastrouhaného tvrdého kvalitního sýra – např. čedaru, ementálu, petržel

Postup:
V pánvi opečte slaninu do křupava a děrovanou sběračkou přeneste na papírové utěrky.
Ve stejné pánvi rozehřejte vypečený tuk a vmíchejte máslo, podle chuti oslaďte (není nutné), osolte, opepřete.
Přidejte dýňové špagety, promíchejte a prohřejte. Odstavte, vmíchejte sýr. Posypte slaninou, petrželí a podávejte.

Tip – místo petrželky je možné použít pažitku

Složení jedné porce
339 kcal, 12,9 g bílkovin, 24,26 g tuků, 16,54 g sacharidů, 588,2 mg Na, 1055 mg K, 232 mg Ca, 275, 6 mg

Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí

Doba přípravy: 30 minut

Porce: 3

Náročnost: velmi lehké

Ingredience:
500 g máslové dýně – oloupané
a nakrájené na drobné kostičky
1 lžíce oleje
1 cibule, stroužek česneku
80 g strouhanky z bílého pečiva nebo bezlepkové pečiva
1 polévková lžíce cizrnové mouky
½ kávové lžičky sl. papriky, sůl, pepř

Omáčka:
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce javorového sirupu
3 lžičky omáčky sriracha (chilli máčky) nebo podle chuti

Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
Dýni promíchejte s 1 lžící oleje a rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte, aby změkla natolik, že do ní pohodlně zapíchnete vidličku, trvá to asi 12–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Upečenou dýni vložte do robotu spolu s cibulí, česnekem, strouhankou, cizrnovou moukou, paprikou, solí a pepřem a zpracujte na hmotu Z hmoty vytvarujte asi 3–4 cm dlouhé válečky.
Opékejte na oleji dohněda, asi 4 minuty každou stranu. Podávejte s omáčkou.

Omáčka: Všechny přísady smíchejte a podle uvážení dochuťte.

Složení jedné porce
316 kcal, 7 g bílkovin, 43,7 g sacharidů, 12,5 g tuků, 830 mg Na, 836 mg K,
73,6 mg Ca, 185 mg P

Dýňové rizoto

Doba přípravy: 1 hodina

Porce: 5

Náročnost: středně těžká

Ingredience:
70 g másla
1 cibule najemno nakrájená
1 dýně asi ve velikosti 1 kg – oloupat
a nakrájet
300 g rýže
250 ml suchého bílého vína
1,5 l kuřecí vývar (připravený doma)
100 g strouhaný parmazán
120 g mascarpone
sůl, pepř

Postup:
V pánvi rozehřejte máslo, přihoďte cibuli a nechte ji 5 minut měknout.
Do takto připraveného základu, přidejte dýni a opečte 10 minut.
Pak přidejte rýži a víno a míchejte 2–3 minuty tak, aby se část vína odpařila.
Postupně přilévejte vývar, míchejte a vařte 25–30 minut, dokud není rýže uvařená al dente (na skus).
Vmíchejte parmazán, osolte a opepřete a ozdobte mascarpone.

Složení jedné porce
538 kcal, 15,3 g bílkovin, 54,1 g sacharidů, 24,9 g tuků, 238,2 mg Na, 552,5 mg K, 312 mg Ca, 331,5 mg P