Silvestr

Silvestrovská noc se vždycky považovala za mocnou a tajemnou. Ještě dnes si všichni přejeme do nového roku především hodně zdraví, štěstí, lásky, spokojenosti.
Lidé se v koutku duše, vždy obávají nových věcí a nového období, a zřejmě proto se Silvestr oslavuje tak hlučně.
Aby ten rok byl co nejlepší jak do nálady, ale i plného žaludku doporučujeme pár tipů.

Přípitek

  • K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv.
  • Můžete to být sklenička lehkého vína, sektu nebo i piva.
  • Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citronu, vodka, myslivecká nebo koktajl.
  • Jestliže nastává tato situace a já nemohu pít alkohol, tak zvolím chlazené přírodní ovocné šťávy, v tomto období převážně pomerančové nebo grapefruritové s ledem (zjistěte si, zda to není v rozporu s Vašimi léky).

 

Studený předkrm

  • Studený předkrm podáváme před polévkou
    nebo v menu bez polévky.
  • Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, lákavá už na pohled, která není určena k nasycení, ale k povzbuzení chuti, proto porce je velmi malá.
  • Ke studeným předkrmům podáváme malé banketní pečivo (prodávají bezlepkové, nízkobílkovinné nebo si můžete doma upéci ze směsi).
  • Jako předkrm jsou vhodné ochucené lehké saláty např. bramborový, listový s estragonem a melounem, rajčatový, ředkvičkový, celerový, atd.

 

Teplý předkrm

  • Teplý předkrm podáváme v případě, že jsme vynechali předkrm studený.
  • Následuje až po polévce.
  • Na Silvestra můžeme podávat např. vařenou zeleninu (růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák), kterou posypeme osmaženou strouhankou a polijeme máslem a přidáme pár hoblin tvrdého sýra.

 

Polévka

Polévka je tradičním chodem a na Silvestra zařadíme slabý vývar např. hovězí, drůbeží, králičí, ale u vás je ideální zeleninový vývar s rýžovými nebo bezlepkovými těstovinami nebo jen s pokrájenou zeleninou. Dochucení polévky je klasickým kořením, natěmi, bylinkami.

 

Hlavní chod

  • V silvestrovském menu se v některých rodinách podává tradiční svíčkovou s knedlíkem nebo vepřová pečeně se zelím. Ano, i to si můžete dopřát. Jen porce masa by měla být do 60g. Omáčku nezahušťovat moukou, ale jen rozmixovanou zeleninou.
  • Knedlíky připravit z bezlepkové/nízkobílkovinné směsi.
  • Nebo si můžete dát lehčí jídlo.
  • Masité pokrmy v minutkové úpravě. Jen pozor na zkonzumovanou porci masa.
  • Jako příloha se hodí dušenou rýže, rýžové nudle, bezlepkové těstoviny nebo různě upravené brambory.
  • Nutností je teplá či studené zeleninová příloha např. karotka, hrášek, fazolka, atd.
  • Také podáváme krůtu a zvěřinu, kterou připravujeme v minutkové úpravě.
  • Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.

Moučník

  • Sváteční menu bývá korunováno moučníkem.
  • Často se podává piškotový dort, roláda (na přípravu těsta místo mouky použijte solamyl nebo nízkobílkovinnou mouku, vanilkový pudink), ale tradiční je spíše jablkový tažený závin nebo pečená jablka plněná ovocnou náplní.
  • Oblíbená je také ovocná zmrzlina, doplněné čerstvým nebo kompotovaným ovocem, karamelem a ozdobená šlehačkou nebo hoblinami z čokolády nebo ořechy.
  • Lehký a velmi osvěžující je ovocný dezert nebo ovocný salát.
  • Milým překvapením je teplý moučník, například jedna palačinka s kompotovaným ovocem a ozdobená šlehačkou.

Závěr menu

Sváteční menu končíme obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu, měli bychom se vzdát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš.

Po celou dobu svátečního menu byste měli popíjet vodu. Množství spotřebovaných tekutin vám sdělí lékař. Důležité je přijímat tekutinu – nejlépe vodu - v průběhu celého dne, nikoliv jednorázově.

Dobré jídlo, pití, zábava a novoroční ohňostroj k Silvestru patří a je ve většině kultur nezbytností. V některých koutech světa ale naleznete netradiční kuriozity.

Pár kuriozit ze světa:

 

Španělsko
Španělská televize a rozhlas přenášejí odbíjení věžních hodin na madridském náměstí Puerta del Sol. Ty začnou odbíjet 12 vteřin před půlnocí. S každým úderem pak snědí Španělé jednu kuličku hroznového vína, což jim má v novém roce zaručit štěstí. Zkuste to. Není to tak snadné.

Itálie
Temperamentní Italové věří, že jim štěstí přinese červená barva spodního prádla. Se stejným zvykem se pak můžete setkat i ve zmíněném Španělsku nebo Mexiku.

Jihoafrická republika
Vítá nový rok velkolepým karnevalem, průvodem lidí v kostýmech. Další novoroční tradicí je vyhazování starého nábytku z oken, takže pozor na hlavu.

Brazílie
Lidé se scházejí o půlnoci na pláži v barevných kostýmech a skáčou přes sedm vln. Dále žvýkají sedm semen granátového jablka nebo snědí sedm hroznů.

Dánsko
Chodí po domech svých přátel a u vstupních dveří rozbijí porcelánové talíře, kdo má nejvíce střepů, tomu je připisováno největší štěstí.

Pár tipů, jak si zpříjemnit poslední chvilky
starého roku a přivítat nový.
Kanapky - malé chlebíčky tak na dvě sousta.

...................................................

 

Česneková pomazánka

Doba přípravy: 10 minut

Porce: 5

Náročnost: velmi snadná

Ingredience:
100 g změklého másla
4‒6 stroužků česneku
¼ lžičky mletého pepře, sůl
3 středně kyselé okurky

 

Postup:
Máslo se solí a pepřem vyšleháme do pěny. Do základu přidáme rozetřený česnek a vše promícháme. Nakrájíme pečivo. Pro vás je vhodné nízkobílkovinné, kukuřičné nebo bezlepkové, které potíráme nebo zdobíme za pomocí cukrářského sáčku. Pečivo dozdobíme – kyselou okurkou, plátkem cibule, petrželkou, sterilovanou kapií, osminkou rajčete.

Tip: do základu můžete přimíchat 2 lžíce kečupu čímž změníte barvu a zjemníte chuť.

Složení:
670 kJ, 0,3 g bílkovin, 16,6 g tuků, 1 g sacharidů, 9,5 mg P, 28 mg K, 3 mg Na

Sýrová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut

Porce: 5

Náročnost: velmi snadná

Ingredience:
50 g taveného sýra
80 g másla nebo rostlinného tuku (lépe
se roztírá a hodí se pro ty, co mají vyšší
cholesterol)
pepř, pažitka

Postup:
Změklé máslo nebo tuk rozšleháme s taveným sýrem do pěny. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a je hotovo. Nakrájím pečivo pro hosty a pro sebe bezlepkové nebo nízkobílkovinné. Zdobíme pěnou pomocí cukrářského sáčku. Na jednotlivé kanapky položte šunku – plátek šunky rozkrojíte na čtyři díly. Uvařené vejce rozříznete na osminky. Sterilovanou okurku nakrájejte na tenká kolečka nebo nastrouhejte na jemném struhadle.

Složení:
155,5 Kcal, 650 kJ, 2 g bílkovin, 15,9 g tuků, 0 g sachradů, 81 mg Na, 10,6 mg K, 43,4 mg P

Tvarohové pomazánky

Doba přípravy: 10 minut

Porce: 4

Náročnost: velmi snadná

Ingredience:
100 g tvarohu
50 g kysané smetany
Další ingredience dle chuti vaší i vašich
přátel: ostrá paprika, křen, kopr,
strouhaná cibule, vlašský ořech, sardinka

Postup:
Tvaroh rozšleháme s kysanou smetanou do pěny a zdobíme kanapky. Se smetanou opatrně, aby tvaroh nebyl moc řídký, vodnatý.

Tip: Než začnete kanapky zdobit pomazánkou, potřete je máslem, jinak by se do pečiva vsákla tekutina z tvarohu.

Složení:
59,4 Kcal, 248,6 kJ, 3,5 g bílkovin, 4,3 g tuků, 1,4 g sacharidů, 51,3 mg P, 40,6 mg K, 15,7 mg Na

Plněná zelenina

Doba přípravy: 15 minut

Porce: podle počtu hostů

Náročnost: velmi snadná

Ingredience:
okurky - čerstvé nebo nakládané

Postup:
Čerstvé okurky omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na 3 cm soudečky. Střed okurky vydlabeme a naplníme pomazánkou (např. česnekovou, tvarohovou). Zdobíme kapií, petrželkou, koprem. Kyselé okurky opět nakrájíme na soudečky, vydlabeme střed a plníme pomazánkou. Pokládejte na pečivo, aby pomazánka nevypadla.

Plněné paprikové lusky
Z omytých paprik odstraníme zrníčka. Naplníme hustší pomazánkou a necháme ztuhnout v lednici.

Naplněnou papriku pak nakrájíme na kolečka, která pokládáme na pečivo.

Složení:
670 kJ, 0,3 g bílkovin, 16,6 g tuků, 1 g sacharidů, 9,5 mg P, 28 mg K, 3 mg Na

Cuketová pomazánka

Doba přípravy: 30 minut

Porce: 30

Náročnost: snadná

Ingredience:
6 cibulí, stroužků česneku
1,5 kg namleté cukety bez semínek
6 lžic kvalitní sojové omáčky
1 lžíce sladké papriky a trochu pálivé papriky, olej, kečup, sůl
6 ks umletých zelených paprik na masovém strojku
sterilovaná rajčata
pár bobkových listů, mleté nové koření, mletý pepř

Postup:
Cibulku zpěníme na oleji, pak přidáme cuketu, česnek a ostatní suroviny, nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilujeme 20 min.

Vhodná na topinky.

Složení:
24 kcal, 106 kJ, 1,2 g bílkovin, 0,2 g tuků, 4,8 g sacharidů, 297 mg Na, 249,2 mg K, 38,9 mg P

Francouzský cibulový dip

Doba přípravy: 40 minut

Porce: 10

Náročnost: snadná

Ingredience:
4 šálky najemno nasekané cibule
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 šálek zakysané smetany
1/3 šálku bílého jogurtu
2 lžičky sušené cibule (nemusí být)
sůl
šálek hovězího vývaru

Postup:
1. Usmažíme cibuli dohněda.
2. Do základu přidáme vývar a cibuli dusíme, dokud se vývar téměř neodpaří.
3. K cibuli přidáme vinný ocet. Vaříme další 2 minuty, dokud se ocet neodpaří. Poté cibuli odstavíme a necháme zcela vychladnout.
4. Ve větší míse smícháme zakysanou smetanu s jogurtem a přidáme vychladlou cibuli. Podle chuti osolíme a důkladně promícháme, aby se chutě promísily. Pokud vám vadí struktura dipu s kousky cibule, je možné jej rozmixovat dohladka.
5. Dip servírujeme v misce s opečenou bagetou nakrájenou na kolečka.

Složení:
81 kcal, 340,8 kJ, 1 g bílkovin, 7 g tuků, 3,4 g sacharidů, 105,6 mg K, 30,8 mg P, 9,3 mg Na

Dana Sasáková,
nutriční terapeutka