Teplé nápoje

Teplé nápoje patří do každodenního jídelníčku. Zařazujeme je pro tekutiny, pocit tepla, získání energie, povzbuzení anebo i pro navození dobré nálady. Teplé nápoje mohou obsahovat ovoce, koření, bylinky, ale i trochu alkoholu.

Které si můžu dovolit:

Nápoje povzbudivé

Nápoje, které jsou příjemné, povzbudivé a až lehce dráždivé na nervový systém, dále zvyšují krevní tlak a činnost srdce, způsobují zužování cév a příznivě působí na vylučování trávicích šťáv.
Nejčastěji to jsou nápoje, které vznikají ve formě vodního nálevu nebo odvaru.
Zdrojem jejich účinků jsou alkaloidy, např. kofein, pak silice, třísloviny nebo jiné chuťové a aromatické mikrosložky.
Mezi takové pochutiny patří káva, čaj, kakao, léčivé rostliny.

Nápoje s přídavkem alkoholu

Takové nápoje, které pomůžou rozšířit cévy, zlepšit prokrvení, a tím rychleji rozehřát organismus. Navodit dobrou náladu, dodat energii a zpestřit jídelníček. Nejčastěji se využívá rum, griotka, vaječný koňak, brendy, červené víno nebo whisky. Malé množství alkoholu se kombinuje s ovocnými šťávami, mlékem, šlehačkou, smetanou, džusem.

Vždy si zjistěte od svého lékaře,
jestli si můžete tento nápoj dopřát.

Nápoje ovocné

Ty si můžete připravit ze sušeného, čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce, jako jsou např. sušené borůvky, čerstvé nebo sušené jablko, hruška nebo i čerstvé hroznové víno. Na zvýraznění chutě přidáváme skořici, anýz, hřebíček, plátek

Nápoje sytící

Zde se používá mléko, smetana a připravují se v kombinaci s medem, kakaem, kávovou náhražkou nebo kávovinovou směsí. Vhodné jsou k snídani nebo jako nápoj k odpoledním svačinkám.

Nápoje bylinné

Mohou se připravovat pro léčebné nebo preventivní účinky. Z bylinek se pak hodí maliník, černý bez, šípek, lípa, jahodník, kopřiva.
Bylinné čaje se nedoporučují pít dlouhodobě.

Tipy:

Jestliže si připravujete teplé nápoje sami, fantazii se meze nekladou, ale dávejte pozor na to, abyste vhodně kombinovali jednotlivé zahřívací ingredience a nemíchali je s těmi ochlazujícími.

Zahřívací potraviny – zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín, broskve, třešně, maliny, datle, kakao, kakaové produkty, alkohol, červené a rýžové víno, káva, černý čaj

Chladící potraviny – mléko, pomeranče, grepy, a bylinkový čaj

Střídmost při konzumaci teplých nápojů s obsahem kofeinu
(káva, pravý čaj, zelený čaj) u lidí:

- kteří mají vysoký krevní tlak,
- kteří mají vysokou hladinou draslíku v krvi nebo prodělali mrtvici,
- kteří trpí nočním pocením, nespavostí, dnou, onemocněním jater.

Tip pro vylepšení chutí u teplých nápojů:

Koření: skořice, anýz, hřebíček, zázvor, máta, chilli papričky, zázvor (pozor na množství)
Ovoce nebo ovocné šťávy, džusy: maliny, pomeranče, citrón, jablko, borůvky, brusinky, hroznové víno
Slazení: med, bílý, tmavý cukr nebo i umělá sladidla pro ty, kteří si hlídají příjem cukrů

Recepty

Jablečný čaj s medem a skořicí

Příprava/vaření - 20 min.

Obtížnost - velmi snadné

Porce - 2

Složení pro jednu porci: 86,5 kcal, 362,4 kJ, 20,5 g sacharidů, 0,3g bílkovin,
0,3 g tuků, 115,1 mg K, 11,7 mg P, 3,30 mg Na.

Co budete potřebovat?
750 ml vody
nastrouhané jablko,
skořicová kůra v celku,
1-2 ks hřebíčku,
500 ml vody, lžíce medu.

Jak na to?
Omyté, nastrouhané jablko spaříme vařící vodou, pak přidáme hřebíčky, celou skořici a půl litru vody, vše vaříme asi 15 minut do bodu varu. Na závěr přidáme lžíci medu. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce se může sníst.

Tip - Do čaje je možné přidat i pár kuliček sušených brusinek nebo borůvek.

Punč

Příprava/vaření - 20 min.

Obtížnost - snadná

Porce - 2

Složení: 307,9 kcal, 1289,1 kJ,
56,5 g sacharidy, 0,7 g bílkovin,
0,1 g tuků, 231,9 mg K, 22,2 mg P,
4,4 mg Na

Co budete potřebovat?
400 ml vody,
šťáva z 1 ks citrónu,
250 ml červeného vína,
šťáva z 1 pomeranče,
100 g cukr krystal (diabetici nesladí).

Jak na to?
V kastrůlku svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z pomeranče a půlky citronu. Pak přilijeme červené víno. Punč zahříváme pouze k bodu varu, ne více. Vyvařil by se alkohol. Podáváme ve skleněných nádobách a zdobíme kolečkem citrónu a pomeranče.

Tip - Šťávu z pomeranče je možné nahradit pomerančovým džusem.