Valentýnské překvapení

Určitě si říkáte, že máte spoustu starostí a ještě máte myslet na takové věci, jako je svátek zamilovaných. Pravdou ale je, že polibek, malý dárek, pohlazení nebo připravená večeře je to, co váš/vaše partner/ka ocení.

I když Vás nemoc zatěžuje nebo určitým způsobem omezuje, zkuste chvilku myslet i na ty, kteří stojí po vašem boku a mají vás rádi.

Zvyky na sv. Valentýna:

Se svátkem sv. Valentýna je dnes spojena řada tradic – a rozhodně nejde o žádné „výmysly“ moderní doby.

Podle legendy biskup Valentýn obdarovával mladé páry pestrými kyticemi z biskupské zahrady, proto i dnes jsou kytičky velmi vítané a potěší i vaše polovičky.

Další zvykem, který je na sv. Valentýna oblíben, je zaslání dopisu, krásné zprávy milovanou osobu potěší, pokračujte v tomto zvyku.

Víte, že kořeny valentýnských oslav sahají až do Říma, kde 14. února oslavovali bohyni Juna a pastýře Luperca, kteří byli považováni za ochránce manželství a rodiny. I to je výzva, aby se tento den stal ve vaší rodině svátečním.

Podle legendy měl Valentýn i léčitelské schopnosti a podařilo se mu modlitbou uzdravit syna známého rektora. Římští senátoři, ale Valentýna obvinili.

Za co se nejvíc utrácí

- květiny – bodují červené růže
- sladkosti, např. zákusek, kvalitní čokoláda, sáček kvalitních bonbónů
- masáže, lázně
- krátkodobé pobyty v lázních, v přírodě, nejlépe se službami
- kosmetika, např. parfém
- šperk
- valentýnská večeře

Jak svátek oslavit doma:

- malou kytičkou jako začátek oslav
- svátečně prostřeným stolem
- přípitkem - vínem, šumivým vínem
- připraveným menu, které by mělo obsahovat: předkrm, polévku, hlavní chod
a na závěr moučník a kávu

Valentýnské menu

Předkrm:

 

Jendohubky - tučňáci

Doba přípravy: 20 minut

Porce: 2

Náročnost: snadná

Ingredience:
1 velká oloupaná mrkev
12 ks tmavých oliv
1 mozzarella, max. 50 g
párátka
hlávkový salát

Postup:
Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka asi tak 3-5 mm veliká. Z každého kolečka vyřízněte malý trojúhelníček. Trojúhelníček mrkve vložíte do olivy místo pecky. Další olivu bez pecky nařízněte a vložíte mozzarellu, kterou jste si pokrájeli na proužky. Skládání – párátkem propíchneme naležato olivu s mrkví (neboli hlavičku) a pak olivu s mozzarellu vertikálně a nakonec nakrojené kolečko mrkve, která tvoří nožičky. Na talířek dejte list hlávkového hlávkového salátu a 2-3 ks zhotovených tučňáků.

 

Složení jedné porce:
131,7 Kcal, 551,4 KJ, 5,6 g bílkovin, 9,5 g tuků, 5,2 g sacharidů, 760,3 mg Na, 241 mg K, 115 mg P

Polévka může být například mrkvová nebo zeleninová, kterou naleznete na našich stránkách.

Hlavní chod

 

Kuře na citrónu a medu

Doba přípravy: 40 minut

Porce: 2

Náročnost: snadná

Ingredience:
2 kuřecí prsíčka – ve velkosti 80 g (na porci)
1 pol. lžíce medu, jemně strouhaná kůra
a šťáva z jednoho menšího citrónu
1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
křehký zelný salát

Postup:
Troubu rozehřejte na 190 °C.
Omyté prsíčko rozložte do pekáčku, zapékací misky.
Šťávu, kůru, pepř, olej, sůl, prošlehejte a přelijte přes maso. Kuře v marinádě několikrát otočte, aby se důkladně obalilo.

Tip - maso můžete nechat marinovat i několik hodin - záleží na vašem čase

Kuřecí prsa pečte asi 20 minut, pak je otočte a pečte dalších 20 min a občas potřete šťávou. Po upečení maso nechte velmi krátkou dobu vychladnout a prsíčka nakrájejte na tenké plátky, které poléváte šťávou z masa. Servírujete na natrhané listy salátu a jako příkrm zvolte pomerančovou rýží.

Složení jedné porce:
228,4 kcal, 956, 4 kJ, 10,4 g sacharidů, 18,5 bílkovin, 11,5 g tuků, 121,3 mg Na, 252,4 mg K, 176,3 mg P

 

Pomerančová rýže:

Doba přípravy: 35 minut

Porce: 2

Náročnost: snadná

Ingredience:
90 g rýže - basmati, dlouhozrnné
2 pomeranče
50 g černé olivy
½ ks okurky, 1 řapík nakrájeného celeru

Zálivka: 1 lžíce křemžské hořčice
1 lžíce čerstvé máty - prodávají po celý rok
½ pol. lžíce olivového oleje, sůl, pepř

 

Postup:
Ve větším množství osolené vody, uvařte rýži, sceďte jí a promíchejte s olivovým olejem.
Oloupejte pomeranče a vykrájejte dužinu. Zbytek vymačkejte na šťávu a dejte stranou na zálivku.
Promíchejte rýži, dužinu, olivy, okurku a celer, a to vše ve velké míse.
Zálivka - pomerančovou šťávu prošlehejte s hořčicí, mátou, olivovým olejem, solí pepřem a přelijte přes rýži, promíchejte a případně dochuťte.
Nechte v chladu a podávejte, až budou hotová prsíčka.

Složení jedné porce:
397,3 kcal, 1663,2 kJ, 5,3 g bílkovin, 19 g tuků, 48,5 g sacharidů, 556 mg Na, 328 mg K, 117,9 mg P

Dezert

 

Ovocný sorbet – lehký moučník

Doba přípravy: 2 hodiny

Porce: 2

Náročnost: velmi snadná

Ingredience:
Ovoce - jahody, voda, cukr

Postup:
Ovoce nakrájíte a dáte do hrnce s vodou a cukrem a vaříte, dokud se ovoce takřka nerozvaří.
Propasírujete ho přes síto.
Šťávu dáte do mrazáku a každou půl hodinu ji prošleháte metlou. Do 2 hodin je hotovo. Podávejte do skleněných pohárů.

 

Složení jedné porce:
132,7 kcal, 556 kJ, 1 g bílkovin, 0 g tuků, 31,4 g sacharidů, 4,2 mg Na, 150,7 mg K, 30,5 mg P