Vánoční cukroví

Nejen stromeček, ale i vánoční cukroví patří neodmyslitelně k vánočním svátkům.
To se začíná připravovat už několik dní, týdnů dopředu, tak aby bylo správně uleželé, křehké a aby provonělo celý byt.
S výběrem cukroví vám zde chceme poradit: Zaměříme se jednak na náplně, krémy a polevy, ale i na vhodné druhy muk, tak aby cukroví bylo chutné, krásně vypadalo a splňovalo nároky na nízkobílkovinnou dietu.

  • Správný výběr mouky je základ pro vaše pečení.

    Potřebujete vybrat mouku takovou, abyste upekli cukroví a přitom zachovali velmi nízký příjem bílkovin. V dnešní době to není až takový problém. Náš trh nabízí nejen sypké nízkobílkovinné a bezlepkové mouky, ale i hotové směsi s nízkým obsahem bílkovin. Další vhodnou alternativou je např. Solalamyl (použito v receptu níže - bábovičky), Maizena, pudinkový prášek nebo rýžová mouka.

    V tabulce najdete malou inspiraci:

  • Náplně

    Aby cukroví bylo chutnější, barevnější, výraznější je možné kousky naplnit nebo slepit. Použijte dobrou marmeládu nebo džem Nebojte se ani kvalitního máslového krému, který si můžete dochutit kakaem s vysokým obsahem kakaa, kávou, citronovou šťávou nebo i kůrou, kandovaným ovocem nebo likérem. Můžete si koupit již hotové směsi, které jsou určené pro dietu s nízkým příjmem bílkovin.

  • Polevy

    Na některých druzích vánočního pečiva nesmí polevy chybě -, používají na dekoraci, ale i podtrhují chuť pečiva. Velmi oblíbené jsou citronové, pomerančové, ledové, karamelové, žloutkové, skořicové, ananasové, likérové, punčové a mnohé další. Základem polev je prosátý moučkový cukr, který se rozmíchá s vodou studenou nebo teplou, 100% tukem nebo máslem, likérem nebo rumem, šťávou z citrónu nebo pomeranče - vše podle chuti a vzhledu, kterého chcete dosáhnout.

Poleva by měla být vždy lesklá, celistvá nikoliv matná, šedá.
Při výběru polev je nutné dodržovat nejen poměr surovin, ale i technologii zpracování a ředění.
Po polití je důležité cukroví co nejrychleji zchladit, protože jen tak se docílí požadovaného lesku polevy.
Skladujte v suchých a chladných místech.

Recepty

Kokosové dortíčky

Doba přípravy: 45 minut

Pečení/vaření: 45 minut

Náročnost: snadné

Porce odpovídá 1 plechu

Ingredience pro 1 porci:
75 g marcipánové hmoty,
60 g moučkového cukru,
1/2 balíčku vanilkového cukru,
30 g strouhaný kokos,
15 g bramborové škrobu,
35 g bezlepkové mouky,
½ ks vejce,
15 g mletých mandlí,
kokos na obalení

Zdobení - Čokoládová poleva nebo je možné použít krémy – např. máslový, kávový, kakaový, likérový dle vaší chutě.

Postup:
Do mísy dejte rozdrobený marcipán a všechny sypké potravin. K sypkým potravinám přidejte vejce a vše zpracujte v těsto. Zapněte troubu na 180 °C. Z těsta vykrajujte malé kousíčky a tvarujte na pomoučněné ploše Solamylem do tvaru kuličky, kterou obalíte ve strouhaném kokosu. Kolečka pečte na pečícím papíře asi 12 minut. Po upečení nechte dortíčky vychladnou.
Zdobení – je několik možností – buď upečené dortíčky polejete polevou např. citronovou, čokoládovou nebo je ozdobíme krémem (vhodný je čokoládový, kávový, likérový).

Složení jedno plechu:
1160 kcal, 4860 kJ, 12,5 g bílkovin 47,4 g tuků, 166,7 g sacharidů, 433,8 mg K, 333,5 mg P

Nízkobílkovinný bábovičky

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 25 minut

Náročnost: snadné

Ingredience:
63 g vejce,
50 g cukru,
50 g rozehřátého másla,
voda,
20 g vanilkový puding,
63 g Solamylu,
1/5 pečivového prášku do pečiva, na vymazaní a vysypání formiček
10 – 15g tuku,
Solamyl

Postup: Formičky si vymažete a vysypete Solamylem, Do mísy si prosyjete Solamyl, pudingový prášek. Žloutky si vyšleháte s cukrem a vodou do pěny a postupně vmícháte rozehřáté máslo a přidáte zbytek sypkých surovin. Bílky vyšleháte na sníh a lehce vmícháte do směsi. Hotovou směs rozdělíte do formiček a pečete ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut. Vychladlé bábovičky vyklopíte a můžete ocukrovat nebo i ozdobit máslovým krémem nebo polít bílou polevou s citr. šťávy.

Složení:
1010 kcal, 4230 kJ, 8,3 g bílkovin, 48 g tuků, 131 g sacharidů, 112,1mg K, 496 mg P

Pohodové vánoční pečení.