Zelí

Zelí je mocná zelenina, pěstuje se již více než 4000 let. Staří Egypťané, Řekové ji používali jako léčivou rostlinu, která posilovala tělo i ducha. I my se chceme snažit svými příspěvky o totéž.

Zajímavost:

Slovensky, polsky, rusky se zelí řekne kapusta. V češtině je to název pro jiný druh zeleniny.

Proč si ho máme dopřát?

  • Protože obsahuje vysoký podíl vitamínu C.
  • Protože obsahuje vlákninu (v půl šálku drceného zelí je asi 1 g vlákniny), 1 g proteinů, 4 g sacharidů.
  • V půl šálku vařeného zelí si dodáte vitamín C, vitamín K, kyselinu listovou, B6, vápník, draslík, thiamin, betakaroten, lutein a další.
  • Je vhodný i pro pacienty, kteří chtějí zhubnout a připravit se na TX. Obsahuje malé množství energie, tuků a vysoký podíl vlákniny.
  • Protože podporuje vylučování a detoxikaci.
  • Protože může snížit riziko hypertenze, srdečního onemocnění, rakoviny, osteoartrózy.
  • Protože zabraňuje kolísání hodnot krevního cukru.
  • Protože vláknina na sebe ve střevech nabaluje žlučové kyseliny a cholesterol a snižuje kyselost žaludku. Změkčuje stolici a udržuje obsah střev v pohybu pro snazší vyprazdňování.
  • Protože působí proti kardiovaskulárním chorobám.

Nežádoucí účinky hlávkového zelí

  • Zvýšená plynatost – ano je to pravda, zelí není lehce stravitelné, proto jestli se dostaví plynatost, říhání, tak jedinou možností prevence je tuto potravinu nejíst.
  • průjem – se velmi často objevuje u pacientů, kteří mají zažívací onemocnění, syndrom dráždivého tračníku, proto všude platí všeho s mírou.
  • Nízké hladiny cukru až hypoglykémie může vyvolat u diabetických pacientů velký příjem této zeleniny.
  • Velká ostražitost by měla být u pacientů, kteří užívají léky na srážení krve. Zelí obsahuje vitamín K a zvýšená konzumace zelí by mohla ovlivnit tuto léčbu.

Druhy zelí

Hlávkové zelí – do obchodní sítě přichází bílé a červené.

- Pozdní druhy zelí jsou vhodné pro zelí krouhané – kysané zelí.
- Červené zelí je odolnější proti mrazům a škůdcům.
- Nejvíce ochranných látek je v syrovém zelí. Tepelným zpracováním se množství látek snižuje, ale využitelnost je vyšší.
- Hodí se jako příloha k masu, běžně se nakládá nebo se podává jako barevná příloha k pokrmům.

Doporučení k vaření:
- Při dušení a vaření zpočátku nepřikrývat hrnec pokličkou.
- Nevyhýbat se kysanému zelí, je zdravější pro vaše zažívání.
- Červenou barvu zelí zachováte, když přidáte do vody ocet.
- Při přípravě zelných závitků listy spaříme horkou vodou a popřípadě vyřízneme tuhý košťál.

Pekingské zelí - v obchodech známe pod názvem čínské zelí.

- Pro nízký obsah vlákniny je lehce stravitelné.
- Z minerálů má vysoký obsah draslíku a velmi nízký obsah sodíku.
- Tato zelenina podporuje vylučování vody z organismu.
- vhodné je pro diety šetřící trávicí trakt - tolik nenadýmá
- nejideálnější je příprava čerstvých salátů

Čínské zelí – ve své domovině se nazývá pak-soi. Netvoří hlávky, ale dlouhé tužší listy. Má chuť jako chřest.

- Dobrý vliv na sliznici trávicího traktu – tolik nenadýmá.
- Vhodné je pro metabolismus tuků, při redukčních dietách.
- Vhodné je při hypercholesterolémii, ateroskleróze, zvápenatění tepen.
- vhodné při zánětech střev
- Tato zelenina je určená k přímé konzumaci. Ze syrových listů se připravují saláty.


Jestliže vám lékař sdělí, že vaše hladiny draslíku jsou vysoké, je nutné omezit příjem hlavně hlávkového zelí. Další druhy zelí jsou vhodné do 150 g příjmu na porci k obědu nebo k večeři.

Recepty

Zelné závitky s mletým masem

Příprava 70 minut

Počet osob – 4 ks

Příprava – středně těžké

Suroviny:
zelí hlávkové – 1 ks
mleté maso- míchané 250 g
cibule kuchyňská – 1 ks
česnek – 1 stroužek
rajčata cherry – 5 ks
koření - 1 kávová lžička – kmín mletý, sl. paprika, tymián, oregano
olej – 50 g
zeleninový vývar – na podlévání

Postup:
Zelí omyjeme, osušíme, odlomíme svrchní větší listy, vyřízneme z nich tvrdý košťál a na 2 minuty je ponoříme do vroucí vody. Pak je necháme vychladnout. V kastrolu zpěníme na 2 lžících oleje a přidáme mleté maso a zbytek nakrouhaného zelí, pokrájená rajčata.
Směs ochutíme kořením a solí a za stálého míchání krátce podusíme. Hotovou směsí naplníme zelné listy, pevně je stočíme a převážeme potravinářským provázkem. Pekáč vymažeme zbytkem oleje a rozložíme zelné závitky a na zjemnění můžeme přidat pár tenkých plátků másla.
Pečeme pod pokličkou zhruba 15 minut při teplotě 180 °C, pak závitky odkryjeme a krátce dopečeme, až budou mít lehce nazlátlou barvu.
Ideální příkrm je vařený nebo pečený brambor nebo nízkobílkovinné pečivo.

Tip – Místo masa je možné použít balkánský sýr nebo slanina, rýže. Do pekáčku je možné přidat sterilovaná loupaná rajčata a dusit spolu se závitky.

Složení 1 porce:
339,8 Kcal, 1422,7 kJ, 15,6 g bílkovin, 26,7 g tuků, 8,3 g sacharidů, 53 mg Na,
574 mg K, 163,3 mg P, 56 mg Ca

Dušené kysané zelí

Příprava 30 minut

Počet porcí - 4

Příprava velmi snadná

Suroviny:
400 g kysané zelí
1 velká cibule,
dochucení – sůl, kmín, ocet, cukr (sladidlo),
tuk – sádlo pro ty, co mají vysoký cholesterol, olej

Postup:
Kysané zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme vlažnou vodou. Okapané zelí vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přiklopíme a vaříme. V hrnci si zpěníme cibulku, ke které přidáme poloměkké zelí a dodusíme. Během dušení dochutíme.

Podáváme jako přílohu k masu, kachně, kuřeti.

Složení:
27,6 kcal, 115,5 kJ, 1,1 g bílkovin, 0,25 g tuků, 4,47 g sacharidů, 494,5 mg Na, 194,8 mg K, 52,5 mg P, 40,8 mg Ca

Coleslaw salát

Příprava 35 minut

Počet porcí - 4

Příprava – snadná

Suroviny:
¼ ks malý celer
1 cibule
1 větší mrkev
1 menší hlávka zelí, sůl

Zálivka:
ocet, cukr krupice, mletý pepř,
150 g Majonéza
100 ml smetana na šlehání

Postup:
Do hluboké mísy nakrouháme zelí na tenké plátky. Zasypeme solí, důkladně promícháme a asi 20-30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme.
Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Vše důkladně promícháme.
Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky alespoň na hodinu.
Před podáváním opět dobře promícháme.

Pravý Coleslaw salát podáváme ke smaženým, pečeným masům nebo i jen tak s bezlepkovým, nízkobílkovinným pečivem.

Složení:
443,4 kcal, 1856,17 kJ, 8,9 g bílkoviny, 38,4 g tuky, 17,3 g sacharidy, 577 mg Na, 668,6 mg K, 126,3 mg P, 152,8 mg Ca

Dana Sasáková
nutriční terapeutka