Zelné závitky s mletým masem Do 70 min

Nutriční hodnoty

Energie 339 kcal / Bílkoviny 15 g / P (fosfor) 163 mg / K (draslík) 574 mg / Na (sodík) 53 mg

Jak na to?

Zelí omyjeme, osušíme, odlomíme svrchní větší listy, vyřízneme z nich tvrdý košťál a na 2 minuty je ponoříme do vroucí vody. Pak je necháme vychladnout. V kastrolu zpěníme na 2 lžících oleje a přidáme mleté maso a zbytek nakrouhaného zelí, pokrájená rajčata. Směs ochutíme kořením a solí a za stálého míchání krátce podusíme. Hotovou směsí naplníme zelné listy, pevně je stočíme a převážeme potravinářským provázkem. Pekáč vymažeme zbytkem oleje a rozložíme zelné závitky a na zjemnění můžeme přidat pár tenkých plátků másla. Pečeme pod pokličkou zhruba 15 minut při teplotě 180 °C, pak závitky odkryjeme a krátce dopečeme, až budou mít lehce nazlátlou barvu. Ideální příkrm je vařený nebo pečený brambor nebo nízkobílkovinné pečivo. Tip – Místo masa je možné použít balkánský sýr nebo slanina, rýže. Do pekáčku je možné přidat sterilovaná loupaná rajčata a dusit spolu se závitky.

Co budete potřebovat?

1 ks zelí hlávkové
mleté maso- míchané 250 g
1 ks cibule kuchyňská
1 stroužek česneku
5 ks rajčata cherry
1 kávová lžička - kmín mletý, sl. paprika, tymián, oregano
olej 50 g
zeleninový vývar – na podlévání

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin