Bougatsa Do 50 min

Nutriční hodnoty

Energie 295 kcal / Bílkoviny 5 g / P (fosfor) 90 mg / K (draslík) 117 mg / Na (sodík) 114 mg

Jak na to?

Nejprve smícháme v hrnku pudinkový prášek s asi 150 ml mléka. Ostatní mléko zahřejeme v hrnci s cukrem a přidáme pudink. Udržujeme horké na středním ohni. Vedle si v kastrůlku rozpustíme máslo a až začne pěnit, přisypeme krupičku, ztlumíme oheň a asi minutu promícháváme. Pak přidáme krupičku do mléka a mícháme, dokud mléko nezhoustne v kaši. Odstavíme a necháme chvilku zchladnout. V hrnku si rozšleháme 2 celá vajíčka a po chvilce smícháme s krémem (ten musí být horký, ale již aspoň pět minut odstavený). Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme si máslem pekáček (kupovaná těsta jsou obvykle na plech úzká), na dno rozprostřeme těsto a nalijeme na něj krém. Stěrkou rovnoměrně rozetřeme a překryjeme druhým těstem. Nožem zlehka nařízneme porce, ale tak aby náplň nevytékala na povrch (řez na těsto nožem spíše jen nakreslíme). Žloutek ušleháme a potřeme jím vršek bougatsy. Dáme péct na 15 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě 10 minut dojít. Podáváme nejlépe ještě vlažné a lehce poprášené moučkovým cukrem.

Co budete potřebovat?

Surovina Množství
4 hrnky polotučného mléka,
cukru krystal, 100 g
½ sáčku vanilkového pudinku,
vanilkový cukr,
másla + malé množství na vymazání pekáčku, 100 g
½ hrnku krupice,
2 vejce,
1 žloutek,
listové těsto (2 balíčky, doporučuji chlazené, již vyválené).

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin