Citronový dort Do 30 min

Nutriční hodnoty

Energie 2 407 kcal / Bílkoviny 5,9 g / P (fosfor) 141 mg / K (draslík) 106 mg / Na (sodík) 221 mg

Jak na to?

Sušenky nalámeme a rozemeleme v mixéru. Rozmícháme se změklým máslem. Těsto navrstvíme na dno formy na francouzský koláč (průměr formy 22 cm). 10-12 minut pečeme v horkovzdušné troubě na 195 stupňů. Korpus by měl mírně zhnědnout. V míse smícháme žloutky, cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Vyšleháme do hladka. Smícháme s mascarpone. Krém natřeme na vychladlý korpus a dáme ještě na 20 minut do trouby (horkovzduch 175 °C). Mezitím si připravíme ještě ozdobu na povrch dortu. Druhý citron pečlivě umyjeme a nožíkem skrojíme nejsvrchnější žlutou vrstvu kůry – plátky musí být tenounké, skoro průsvitné, bez bílé části, která je hořká. V kastrůlku si zahřejeme 2 lžíce cukru a 50 ml vody. Přidáme citrónovou kůru a svaříme do sirupovité konzistence. Dort rozdělíme na osminy a každou porci ozdobíme hnízdečkem z kandované citrónové kůry.

Co budete potřebovat?

Surovina Množství
máslové sušenky (shortbread, bez polevy či náplně) 200 g
másla 125 g
4 žloutky (80 g)
4 lžíce nerafinovaného hnědého cukru (60 g) + 2 lžíce na kandování (30 g)
2 biocitrony
mascarpone 500 g

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin