Dietní opatření u různých stádií chronického onemocnění ledvin
Obecné informace
Trpíte-li chronickým onemocněním ledvin (CKD), dodržování správných dietních opatření je nezbytnou součástí léčebného plánu. V závislosti na závažnosti vašeho onemocnění se může doporučená dieta postupně měnit. Zejména v pokročilejším stádiu nemoci, kdy vaše glomerulární filtrace (GFR) dále klesá, musí být množství bílkovin, kalorií a dalších živin (například minerálů a vitamínů) ve vaší stravě upraveno tak, aby vyhovovalo měnícím se potřebám vašeho těla.
U nemocných s CKD by měl být pečlivě sledován příjem následujících živin:
Je také důležité, aby výživa obsahovala dostatek kalorií (energie). Mnoha pacientům totiž hrozí podvýživa, a to zejména v pozdějších fázích nemoci.
Výživa u CKD by měla obsahovat:
- nízké množství kuchyňské soli (tedy sodíku)
- nízké množství fosfátů
- dostatek kalorií
- nízké množství bílkovin v predialyzačních fázích
- vysoké množství bílkovin v dialyzační fázi
Zeptejte se svého lékaře na kontakt na kvalifikovaného dietologa, který vám pomůže porozumět vašim měnícím se potřebám v různých fázích onemocnění a poradí vám se složením správného jídelníčku.
Obr: Požadavky na výživu se mění v různých fázích CKD.
Různá dietní opatření v průběhu CKD
Nutriční doporučení ve fázi predialýzy a dialýzy se zásadním způsobem liší.
Predialýza
V predialyzačních stádiích chronického onemocnění ledvin se doporučuje nízký denní příjem bílkovin. Vysoké množství bílkovin může v ledvinách poškozovat nefrony. Veškerý příjem bílkovin nad denní potřebu zvyšuje výskyt symptomů a zhoršuje průběh onemocnění ledvin. Minimálně z těchto důvodů by měl být příjem bílkovin omezen na doporučenou dávku 0,7-0,8 g/kg ideální tělesné hmotnosti/den.
Účinnější je výrazné omezení příjmu bílkovin ve stravě (0,3/0,4-0,6 g/kg tělesné hmotnosti/den) za současného doplnění o základní ketokyseliny/aminokyseliny pomocí léčivých přípravků. Tento příjem bílkovin je doporučen u poklesu GFR pod hodnotu 60 až 50 ml/min. V případě obou způsobů omezení bílkovin je zajištěno udržení dobrého nutričního stavu pacienta. V této souvislosti upozorňujeme, že je nutné přijmout dostatečné množství energie, jakož i dostatečné množství dalších nepostradatelných živin (např. minerálů a vitamínů).
Přečtěte si více o výživě v predialýze
Přečtěte si více o bílkovinách
Přečtěte si více o příjmu energie
Dialýza
Až bude nutné zahájit léčbu dialýzou, vaše dietní návyky se musí zcela změnit. Vzhledem ke zvýšeným ztrátám bílkovin během dialyzačního procesu a nadměrnému katabolismu při hemodialýze má být denní příjem bílkovin zvýšen na minimálně 1,2 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti/den.
Váš denní energetický příjem by měl zůstat na konstantní hodnotě 30-35 kcal/kg tělesné hmotnosti/den nebo ideálně vyšší, v závislosti na vaší fyzické aktivitě nebo při věku pod 60 let. Ještě důležitější je sledování příjmu tekutin a některých látek, jako je fosfát a draslík. V případě fosfátů je to trochu ošidné: zvýšení příjmu bílkovin v potravě jde vždy ruku v ruce se zvýšeným příjmem fosfátů! Konzultujte prosím tuto problematiku s vyškoleným dietologem, který vám zároveň pomůže při plánování vaší stravy.
Přečtěte si více o výživě a hemodialýze
Přečtěte si více o výživě a peritoneální dialýze
Věděli jste že?
Ketokyseliny jsou obdobou bezdusíkatých aminokyselin.
Věděli jste že?
Sérové koncentrace fosfátu jsou u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zvýšené. Vzhledem k možnému vlivu na kostní metabolismus je nutné snížit sérovou koncentraci fosfátu, omezit jeho příjem stravou.
Věděli jste že?
Vzhledem k tomu, že dieta s omezeným příjmem bílkovin je převážně vegetariánská, není povoleno konzumovat ve větším množství maso, ryby, vejce, sýr, mléko a mléčné výrobky.
Věděli jste že?
Dodržování nízkobílkovinné diety je základní podmínkou účinnosti nutričního režimu při chronickém onemocnění ledvin.
Věděli jste že?
Konzervační látky obsahující fosfáty jsou například E 322, E 338, E 339, E 340, E 341, E 450.
Věděli jste že?
Jeden gram bílkovin obsahuje 15 až 18 mg fosfátů.
Věděli jste že?
Vaření snižuje obsah draslíku v zelenině a ovoci o 50%.
Věděli jste že?
Náhražky soli obsahují značné množství draslíku: 1 g náhražky soli obsahuje stejné množství draslíku jako je v jednom banánu.
Věděli jste že?
Pokud necháte nakrájené brambory máčet 2 hodiny ve vodě, snížíte jejich obsah draslíku na polovinu oproti normálním vařeným bramborám.
Věděli jste že?
Kuchyňská sůl je chemická sloučenina sodíku a chlóru: 1 g stolní soli = 400 mg sodíku a 600 mg chloridů.
Věděli jste že?
Jedna porce kukuřičných lupínků obsahuje 1,1g stolní soli.