Informační ledvina

Nalaďte se
Dietní opatření

Trpíte-li chronickým onemocněním ledvin (CKD), dodržování správných dietních opatření je nezbytnou součástí léčebného plánu. V závislosti na závažnosti vašeho onemocnění se může doporučená dieta postupně měnit. Zejména v pokročilejším stádiu nemoci, kdy vaše glomerulární filtrace (GFR) dále klesá, musí být množství bílkovin, kalorií a dalších živin (například minerálů a vitamínů) ve vaší stravě upraveno tak, aby vyhovovalo měnícím se potřebám vašeho těla.

Příjem fosfátů u chronického onemocnění ledvin (predialýza a dialýza)

Vedle vápníku je fosfát druhým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Fosfát se vyskytuje v každé buňce vašeho těla, ovšem více než 80% celkového množství je v kostech a zubech.

Fosfát je důležitým prvkem pro mnoho tělesných procesů:

  • tvorbu kostí a zubů
  • využití tuků, cukrů a bílkovin pro údržbu, růst a obnovu buněk
  • výrobu energie,
  • využití mnoha B vitamínů

Proč byste měli sledovat svůj denní příjem fosfátů, pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin?

Ve vaší krvi může být zjištěna vysoká hladina fosfátů, protože ledviny nejsou schopny fosfáty vylučovat v dostatečném množství. Také při hemodialýze nebo peritoneální dialýze můžou být hladiny fosfátů zvýšené, protože u nich často nedojde k jejich dostatečnému odstranění. Vysoké hladiny krevních fosfátů můžou vyvolat svědění a také mít za následek ztrátu vápníku z kostí (jako u osteoporózy). Navíc vysoká hladina fosfátů může podpořit ukládání vápníku v cévách, a tím zvýšit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Mnoho potravin bohatých na bílkoviny obsahují v podstatné míře i fosfáty, takže při dietním omezení bílkovin bude i spotřeba fosfátů nižší. Tímto způsobem mohou být také regulovány příliš vysoké hladiny fosfátů v krvi. Navíc velmi vysoké hladiny fosfátů jsou obvykle léčeny léky, které zabraňují fosfátům vstřebávat se v zažívacím traktu. Tyto léky se nazývají vazače fosfátů a vážou fosfor při průchodu střevem. V této podobě jsou fosfáty eliminovány z těla s výkaly a nevstupují do krve.

Jaké jsou hlavní zdroje fosfátů ve stravě?

Významné množství fosfátů je obsaženo v následujících potravinách:

  • mléko, jogurty, sýry
  • maso (především játra a jiné vnitřnosti),
  • ryby (konzervované ryby a rybí výrobky)
  • celozrnné pečivo/obiloviny
  • sušené fazole a hrách
  • ořechy/mandle
  • čokoláda/kakao
  • Coca Cola a pivo

Doporučený příjem fosfátů:

U predialýzy [1-3]:

CKD fáze 3-5: 600/800 – 1000 mg/den
(pokud jsou zvýšené hladiny fosfátů nebo parathormonu)

Při dialýze [2,3]:

800 až 1000 mg/den
(pokud jsou zvýšené hladiny fosfátů nebo parathormonu)

Zdroje:

  • NKF K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. Am J Kidney Dis 2000; 35 (Suppl 2): S1-S140. 
http://www.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_commentaries.cfm(last visited 20.04.2010)
  • Cano N, Fiaccadori E, Tesinsky P et al.: ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Adult Renal Failure. Clin Nutr 2006; 25: 295–310.
  • Fouque D, Vennegoor M, ter Wee P et al.: EBPG Guideline on Nutrition. Nephrol Dial Transplant 2007; 22 (Suppl 2): ii45–ii87
http://ndt.oxfordjournals.org/cgi/content/full/22/suppl_2/ii45 (last visited 20.04.2010)

DIETA při chronickém onemocnění ledvin