Informační ledvina

Nalaďte se
Dietní opatření

Trpíte-li chronickým onemocněním ledvin (CKD), dodržování správných dietních opatření je nezbytnou součástí léčebného plánu. V závislosti na závažnosti vašeho onemocnění se může doporučená dieta postupně měnit. Zejména v pokročilejším stádiu nemoci, kdy vaše glomerulární filtrace (GFR) dále klesá, musí být množství bílkovin, kalorií a dalších živin (například minerálů a vitamínů) ve vaší stravě upraveno tak, aby vyhovovalo měnícím se potřebám vašeho těla.

Příjem sodíku u chronického onemocnění ledvin (predialýza a dialýza)

Sodík je pro tělo základní minerálem. Je to převládající iont v mezibuněčné (extracelulární) tekutině vašeho těla a podléhá zde přísné regulaci. Sodík je vyvážen draslíkem (hlavní kladně nabitý iont – kationt v buňkách) a společně udržují správné rozložení vody v těle a krevní tlak. To znamená, že tělo potřebuje jen malé množství sodíku pro:

  • regulaci objemu krve a krevního tlaku
  • udržení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami
  • zachování normální funkce svalů a nervů

Proč byste měli sledovat příjem sodíku, pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin?

Při chronické onemocnění ledvin vylučují vaše ledviny méně vody, snižuje se tím objem moči. Toto snížení začíná již ve fázi predialýzy a zhoršuje se s postupem onemocnění. Se sníženým vylučováním vody se jí více zadržuje uvnitř těla a může způsobovat otoky a vysoký krevní tlak. Sodík působí jako „magnet na tekutiny“ a může tento stav ještě zhoršovat, proto je nutné jeho příjem snížit. To nemusí být snadné, protože sodík je obsažen v kuchyňské soli (chlorid sodný), která se v naší potravě vyskytuje ve velkém množství.

dialyzační fázi se stává důležitým další účinek sodíku – způsobování žízně. Čím více tedy budete sodík omezovat, tím snazší bude dodržovat doporučená omezení tekutin. Zeptejte se svého lékaře a dietologa na další instrukce ohledně příjmu sodíku.

Jaké jsou hlavní zdroje sodíku ve stravě?

Sodík je minerál, který se nachází v přirozené stravě jen v malých množstvích. Na rozdíl od jiných minerálů má dobře rozeznatelnou a oblíbenou chuť. Z toho důvodu je hojně přidáván do zpracovaných potravin a pochutin (někdy i ve velkých množstvích).

Potraviny s vysokým obsahem sodíku jsou:

  • stolní sůl
  • konzervované polévky, bujóny, omáčky
  • pochutiny jako jsou chipsy, oříšky, sýrové sušenky, popcorn, preclíky
  • tavené sýry
  • nakládaná zelenina, nálev z nakládané zeleniny, olivy
  • sójová omáčka
  • kečup
  • rychlé občerstvení (fast food)/ jídlo v restauraci (například pizza, hamburger)
  • uzeniny a solená jídla: slanina, šunka, masové konzervy

Praktické rady, jak snížit příjem sodíku

  • Čtěte etikety! Hledejte výrobky s méně než 100 mg sodíku v jedné porci.
  • Nejezte jídla, ve kterých je sůl jednou z prvních pěti složek.
  • K ochucení jídla používejte byliny/koření.
  • Snažte se jíst čerstvé potraviny, které mají přirozeně nízký obsah sodíku.
  • Omezte chléb – je vněm hodně soli!

Doporučený příjem sodíku:

ve všech stádiích chronického onemocnění ledvin [1-3]:
5-6 g kuchyňské soli/den (= 1 čajová lžička/den)

Zdroje:

  • Cano N, Fiaccadori E, Tesinsky P et al.: ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Adult Renal Failure. Clin Nutr 2006; 25: 295–310.
  • Fouque D, Vennegoor M, ter Wee P et al.: EBPG Guideline on Nutrition. Nephrol Dial Transplant 2007; 22 (Suppl 2): ii45–ii87
http://ndt.oxfordjournals.org/cgi/content/full/22/suppl_2/ii45 (last visited 20.04.2010)
  • NKF: KDOQI Clinical Practice Guidelines and Clinical Practice Recommendations for 2006 Updates: Haemodialysis Adequacy, Peritoneal Dialysis Adequacy and Vascular Access. Am J Kidney Dis 2006; 48 (Suppl 1): S1-S322.
http://www.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_commentaries.cfm(last visited 20.04.2010)

DIETA při chronickém onemocnění ledvin