Informační ledvina

Nalaďte se
Dietní opatření

Trpíte-li chronickým onemocněním ledvin (CKD), dodržování správných dietních opatření je nezbytnou součástí léčebného plánu. V závislosti na závažnosti vašeho onemocnění se může doporučená dieta postupně měnit. Zejména v pokročilejším stádiu nemoci, kdy vaše glomerulární filtrace (GFR) dále klesá, musí být množství bílkovin, kalorií a dalších živin (například minerálů a vitamínů) ve vaší stravě upraveno tak, aby vyhovovalo měnícím se potřebám vašeho těla.

Příjem vápníku u chronického onemocnění ledvin (predialýza a dialýza)

Vápník je nejhojnějším minerálem v těle. Téměř všechen se nachází v kostech a zubech, kde je zodpovědný za jejich pevnost a stabilitu. Vedle toho se množství vápníku vyskytuje také v krvi, kde plní mnoho důležitých funkcí jako jsou:

  • stavba kostí a zubů
  • srážení krve
  • kontrakce svalů (včetně srdce)
  • převod chemických zpráv z buněčné membrány do nitra buňky

Proč je důležité sledovat denní příjem vápníku při chronickém onemocnění ledvin?

Bohužel důležité zdroje vápníku jsou zároveň bohaté na fosfáty a bílkoviny. Omezování příjmu bílkovin v potravě ve fázi predialýzy může proto znamenat i nižší příjem vápníku. Při déletrvajícím nedostatku vápníku se kosti stávají křehkými (jako při osteoporóze) nebo velmi bolestivými, proto musí být jeho příjem zajištěn. Poraďte se se svým lékařem o potřebě doplňků stravy obsahujících vápník.

dialyzační fázi budete možná muset brát vysoké dávky léků, které vážou fosfátu – vazače fosfátu, které současně obsahují vápník. Z toho důvodu může dojít až k nadbytečnému příjmu vápníku, tudíž je v těchto případech vhodné jeho příjem ze stravy a z doplňků snížit.

Jaké jsou hlavní zdroje vápníku ve stravě?

Nejlepšími přírodními zdroji vápníku jsou:

  • mléčné výrobky, tvrdé sýry
  • vejce
  • ryby
  • listová zelenina, hrách, fazole, čočka, brambory
  • obiloviny
  • pitná voda

Doporučený příjem vápníku:

ve stádiích 3 až 5 (predialýza a dialýza) [1,2]:
<2000 mg / den (včetně vápníku z fosfátů)

Zdroje:

  • NKF K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Bone Metabolism and Disease in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2003; 42 (Suppl 3): S1-S202.http://www.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_commentaries.cfm(last visited 20.04.2010)
  • Fouque D, Vennegoor M, ter Wee P et al.: EBPG Guideline on Nutrition. Nephrol Dial Transplant 2007; 22 (Suppl 2): ii45–ii87.
http://ndt.oxfordjournals.org/cgi/content/full/22/suppl_2/ii45 (last visited 20.04.2010)

DIETA při chronickém onemocnění ledvin