Informační ledvina

Nalaďte se
Dietní opatření

Trpíte-li chronickým onemocněním ledvin (CKD), dodržování správných dietních opatření je nezbytnou součástí léčebného plánu. V závislosti na závažnosti vašeho onemocnění se může doporučená dieta postupně měnit. Zejména v pokročilejším stádiu nemoci, kdy vaše glomerulární filtrace (GFR) dále klesá, musí být množství bílkovin, kalorií a dalších živin (například minerálů a vitamínů) ve vaší stravě upraveno tak, aby vyhovovalo měnícím se potřebám vašeho těla.

Výživa a peritoneální dialýza

Protože se peritoneální dialýza provádí každodenně, je u ní ve srovnání s hemodialýzou méně dietních omezení.

Cílem diety u peritoneálně dialyzovaných pacientů je, aby se dobře cítili, měli chuť k jídlu, měli normální krevní tlak a přijatelné laboratorní výsledky.

To může být dosaženo:

  • dodržováním diety předepsané lékařem/dietologem
  • dokončením dialyzačních výměn
  • řádným užívání léků

Jedna z hlavních změn ve srovnání s předchozími stádii chronického onemocnění ledvin je vyšší potřeba bílkovin. Měli byste přijímat více bílkovin, protože vaše tělo ztrácí během léčby dialýzou jejich složky – peptidy. Kromě těchto ztrát existují další faktory, které mohou vyvolávat tzv.protein-energetickou podvýživu. Je to například snížená chuť k jídlu v důsledku vysoké koncentrace glukózy v krvi (v důsledku vstřebávání glukózy z dialyzačního roztoku) nebo příznaků chronického onemocnění ledvin. Proto je důležité, abyste přijímali bílkoviny a ostatní živiny v dostatečném množství!

Omezení vašeho příjmu tekutin není obvykle nutné. Ale někdy může být nezbytné omezit příjem tekutin a/nebo solí, aby se snížil průtok tekutin a vysoký krevní tlak.

Speciální dieta u peritoneální dialýzy musí obsahovat správné množství vitamínů a minerálů.

Jak dodržovat dietu v každodenním životě

Protože při dodržování správné diety musíte mít pod kontrolou více složek potravy, je doporučeno nechat se vyškolit specializovaným dietologem. Zeptejte se svého lékaře na vaše individuální výživová doporučení a je-li vhodné navštívit dietologa.

Zdroje:

  1. Kuhlmann U, Walb D, Böhler J, Luft FC: Nephrologie. Thieme, 5th edition, 2008.
  2. National Kidney Foundation: NKF K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. Am J Kidney Dis 2000; 35(Suppl 2): S1-S140.http://www.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_commentaries.cfm(last visited 20.04.2010)

DIETA při chronickém onemocnění ledvin