-
Nízkobílkovinná dieta jako systém
8. 2. 2021
Většině lidí po sdělení diagnózy chronického onemocnění ledvin vyvstane v hlavě řada otázek. Například, jakt se s chorobou ledvin dá žít? Co je možné pro sebe učinit? Jaká budou omezení nebo z… čtěte více
-
Pohybem k redukci hmotnosti při CKD
13. 1. 2021
Nadváha a následně obezita je v současné „civilizované“ společnosti jedním z nejčastěji se vyskytujících civilizačních (tzv. neinfekčních) onemocnění. Pokud delší dobu převažuje náš energetick… čtěte více
-
Vánoce a chronické onemocnění ledvin
14. 12. 2020
Nejen stromeček, ale i vánoční cukroví patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. To se začíná připravovat už několik dní, či spíše týdnů dopředu tak, aby bylo správně uleželé, křehké a aby prov… čtěte více
-
Nízkobílkovinné mouky
9. 11. 2020
Mouka je už od pradávna hlavní součástí našich jídelníčků. V podstatě je to rozemleté obilné zrno a používá se v kuchyni na vaření, pečení a jiné tepelné úpravy mnoha jídel. Nejčastěji se dá z… čtěte více
-
Plavání, skvělá aktivita i při podzimních plískanicích
26. 10. 2020
Voda a pohyb v ní je nám více méně přirozený a vzbuzuje spontánně kladné emoce. Příjemný pocit pohybu ve vodě umocňuje i vědomí, že se věnujeme sami sobě, svému zdraví a svému rozvoji. Ve vodě… čtěte více
-
Cestovatelský speciál - Španělsko
23. 9. 2020
Španělská kuchyně se řadí mezi tzv. středomořské kuchyně, kde základem jídelníčku je olivový olej, olivy, luštěniny, zelenina, ovoce, ryby, plody moře a víno. Jednotlivými pokrmy se odlišuje d… čtěte více
-
Lze někdy u nízkobílkovinné diety podvádět?
11. 9. 2020
Známé přísloví říká, že zakázané ovoce nejvíce chutná – platí to i v případě jakékoli diety. Zvlášť na začátku jsou prohřešky proti dietě časté. Někdy je těžké odolat lákavému jídlu, jindy nen… čtěte více
-
Těstoviny a CKD
21. 8. 2020
Když se řeknou „těstoviny“, na mysl vyskočí kousky vysušeného, a pak uvařeného těsta a zároveň oblíbená příloha mnoha jídel. Přesto, že se nejedná o původně lokální potravinu, těší se těstovin… čtěte více
-
Cestovatelský speciál - Itálie
7. 8. 2020
Italská kuchyně by se dala definovat jako umění se výborně, zdravě a lehce najíst. Jídla se vyznačují až geniální jednoduchostí, často jsou složená jen z několika ingrediencí. čtěte více