• Sýry - vhodné/nevhodné u CKD

    26. 12. 2019

    Při společných chvílích s přáteli a rodinou je pohoštění vždy milou a lahodnou součástí. Stmeluje atmosféru oslav a večírků nejen o Vánocích či Silvestru. V českých rodinách jsou velmi oblíben… čtěte více

  • Bramborové saláty - recepty

    11. 12. 2019

    Žádný Čech si nedokáže představit slavnostní vánoční menu bez bramborového salátu. A přitom právě brambory představují v jídelníčku pacientů s onemocněním ledvin komplikace. Brambory totiž obs… čtěte více

  • Pečivo - rozdíly mezi jednotlivými typy

    28. 11. 2019

    Pečivo, cereálie, mouka, obiloviny a výrobky z nich patří mezi důležité zdroje energie pro naše tělo. Bohužel s konzumací obilovin a pečiva je spojeno také značné množství rostlinných bílkovin… čtěte více

  • Nachlazení - vhodné tipy pro pacienty s CKD

    8. 10. 2019

    S podzimním ochlazením přichází každoročně vlna nachlazení. Chladná rána i večery registrujeme již v průběhu srpna, ale většinou až příchod sychravého podzimního počasí nás přistihne nedostate… čtěte více

  • Kdy nízkobílkovinnou dietu spíše nedržet

    18. 9. 2019

    Už Hippokrates (460–377 př. Kr.), řečený „otec medicíny“, řekl: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Jako dosud neexistuje žádný univerzální všelék, není ani žádná … čtěte více

  • Cestování

    Řecko a řecká kuchyně

    19. 8. 2019

    Řecko je zemí rozkládající se na jihu Balkánského poloostrova a na asi 3 000 ostrovech a ostrůvcích v Egejském a Jónském moři. 80 % povrchu tvoří hory, což z Řecka činí jednu z nejhornatějších… čtěte více

    Cestování
  • Koření a bylinky

    5. 8. 2019

    Lid se svými zkušenostmi už dávno došel k závěru, že nestačí, aby jídlo bylo složené pouze z výživných látek, ale že má být i chutné. Pocit hladu s pocitem chutě úzce souvisí a je nevyhnutelný… čtěte více