
Desatero dietního doporučení
Správný výběr a režim jídla
- Naučte se znát složení potravin.
- Jezte pestře, nebojte se výběru nových potravin.
- Používejte přiměřené množství koření a bylinek.
- Pamatujte na rozdíl mezi živočišnými bílkovinami (maso, vejce, mléko, brambory) a rostlinnými bílkovinami (mouka, pečivo, cukrářské výrobky, luštěniny, oříšky atd.).
- Stravu rozdělte do několika denních dávek. Nemělo by dojít k hladovění, velkým výkyvům lipidémie (poruchy metabolismu tuků), glykémie (koncentrace cukru v krvi), hyperfosfatemie, hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi).
- Dodržujte pitný režim, doporučené množství tekutin vám sdělí lékař.
- Při nejasnostech v nutričním plánu kontaktujte nutričního terapeuta.
Snídaně nejdůležitějším jídlem dne
|
|
Svačiny
- Jsou malým příjmem energie, vlákniny, vitamínů, minerálních látek, a to v podobě ovoce, zeleniny, pečiva a kvalitních bílkovin.
- Svačiny osvěží, zasytí a zaženou pocit hladu a žízně.
- Svačiny v dopoledních a odpoledních hodinách oddálí výkyvy chutí.
- Výběr a množství potravin i tekutin se podřizuje hodnotám bílkovin, draslíku, sodíku a fosforu v krvi.
- Při nechutenství je možné popíjet v rámci svačiny sipping (doplněk stravy).
- Vhodný druh vám pomůže vybrat lékař nebo nutriční terapeut.
Chvilka na oběd
|
|
Správná večeře
- Večeře by měla tvořit 25–30 % z celkového denního příjmu energie.
- Večeře by měla obsahovat plnohodnotné bílkoviny v doporučeném množství, zeleninu, tuky (např. ve formě olejů) a sacharidy.
- Večeře může být studená nebo teplá.
- Výběr uzenin, sýrů, ochucovadelje nutné podřizovat hladině sodíku, fosforu.
- Výběr zeleniny je nutné podřizovat hladině draslíku v krvi.
Udržet si tělesnou hmotnost
|
|
Pohybová aktivita
|
Vhodné nádobí
- Zakupte si kuchyňskou váhu a vhodné nádobí, usnadní Vám přípravu pokrmů.
- A hlavně Vaše porce budou odpovídat doporučenému množství živin.
- Na přípravu diety s omezeným příjmem bílkovin jsou vhodné: teflonové pánve, nerezové nádobí, tlakové hrnce atd.
- V chladničce mějte vyhrazené své místo, aby vás nelákaly potraviny, které nejsou v souladu s dietou, ale také proto, aby rodina věděla, že vaše potraviny jsou pro vás důležité a pomáhají vám v léčbě.
Lékař a nutriční terapeut
- Nezapomínejte na pravidelnou návštěvu svého nefrologa a praktického lékaře.
- Na základě vyšetření vám bude stanoveno:
- příjem bílkovin v g/kg/den,
- dávkování ketoanalog k doplnění omezených bílkovin vhodným způsobem,
- příjem tekutin k optimální hydrataci,
- příjem sodíku k prevenci a léčbě otoků a vysokého krevního tlaku,
- příjem vápníku a fosforu k léčbě kostních komplikací.
- Vaše dietní opatření je specifické a má mnoho odlišností od zdravé výživy vhodné pro běžnou populaci, proto informace čerpejte pouze z ověřených zdrojů.
Léky
- Předepsané léky jsou neodmyslitelnou součástí léčby.
- Nepravidelné a špatné užívání léků vede k dalším zdravotním komplikacím, neuspokojivým laboratorním hodnotám a k navyšování dávek léků.
- Účinnost diety společně s množstvím doplnění o ketoanaloga může zpomalit chronickou nedostatečnost ledvin. Obraťte se na svého nefrologa.