Jablka, hrušky a ořechy

S koncem léta přichází jedno z nejhojnějších období roku. U nás dozrává mnoho druhů ovoce i dalších plodin. Díky tomu, že ovoce nemusí cestovat před půl planety a dozrávat ve speciálních skladech, je sklízeno až ve chvíli, kdy je skutečně zralé a vhodné k okamžité konzumaci. Obsahuje nejlepší poměr živit a je doslova čerstvé. Zařazování lokálních potravin do jídelníčku je skvělou volbou, a to  nejen kvůli podpoře lokálního zemědělství, ale i kvůli tomu, že je naše tělo naprogramováno na zeměpisné pásmo, kde žijeme. Příkladem muže byt výskyt alergií na lokální potraviny (jablka), který je v porovnání s alergiemi např. na citrusy minimální.

Jablka a hrušky patří mezi hojně pěstované druhy ovoce v České republice. Díky jejich lokálnosti se sklízí ovoce, které je vyzrálé s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek. Jablka a hrušky jsou bohaté na rostlinné sacharidy, vitamin C a jsou také výborným zdrojem vlákniny.

Jak hrušky, tak i jablka nacházejí hojné využití v kuchyni. Lze je konzumovat v syrovém stavu, což je nejvhodnější právě v případě onemocnění ledvin. Jablka obsahují menší množství draslíku než hrušky. Pokud jablka či hrušky podusíme s hřebíčkem a cukrem, připravíme skvělý domácí kompot. Lze z nich připravit také domácí džemy nebo pyré.

S jejich dlouhodobým uchováváním souvisí také zrání. Jak se ovoce postupně zbavuje vody, zvyšuje se podíl minerálních látek, a tím pádem i draslíku. Mezi vhodné způsoby uchování jablek patří např. domácí zavařenina, kompot nebo zamrazení nastrouhaných a povařených jablek. Nevhodné je jablka, hrušky a další druhy ovoce sušit, protože sušené plody obsahují několikanásobně vyšší podíl draslíku.


100 g sušených hrušek obsahuje 530 mg draslíku
100 g sušených jablek obsahuje 620 mg draslíku

Ořechy a semínka patří mezi vhodné potraviny v našem jídelníčku i při onemocnění ledvin. Podle diagnózy a doporučeného dietního režimu vždy volíme jen menší porce ořechů s ohledem na obsah draslíku. Ořechy pro naše tělo představují výborný zdroj kombinace vitaminů, minerálních látek a hlavně zdravých tuků. Přestože jsou ořechy řazeny k tučnějším potravinám, jejich konzumace je žádoucí právě z důvodu obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin.

100 g kešu obsahuje 605 mg draslíku
100 g lískových ořechů obsahuje 648 mg draslíku
100 mg mandlí obsahuje 785 mg draslíku
100 g vlašských ořechů obsahuje 575 mg draslíku
100 g pistácií obsahuje 1 025 mg draslíku 

V jídelníčku je vždy vhodnější upřednostňovat ořechy tzv. natural, tedy nepražené a nesolené. Na přípravu různých zákusků nebo snídaňových směsí je vhodné využívat oříškovou mouku. Mouky jsou běžné dostupné v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Jedná se v podstatě o jemně nasekané ořechy.

Nejvhodnější by samozřejmě bylo okamžité snědení všech čerstvých potravin. To není úplně vždy možné, a proto je uskladňovat. Různé druhy ovoce a zeleniny je vhodné zamrazovat. Stejně tak můžeme postupovat při skladování ořechů. Nevhodným druhem skladování je sušení. Při sušení potravin dochází ke koncentraci minerálních látek např. draslíku – nevhodného v případě onemocnění ledvin.

Recepty

Domácí jablečný kompot

Suroviny:
2 velká jablka
1 lžička cukru
hřebíček
skořice
badyán

Postup:
Oloupaná jablka nakrájíme na měsíčky, zalijeme hrnkem vody a přidáme cukr
s kořením. Necháme projít varem
a vaříme na mírném ohni. Necháme vychladnout.

Energie:
149 kcal, 1,1 g bílkovin, 1,5 g tuků, 40,3 g sacharidů, P: 25 mg, Na: 15 mg,
K: 293 mg, Ca: 44,8 mg

 

Jablečný štrúdl s mletými ořechy

Hmotnost cca 800 g hotového (8–10 porcí)

Suroviny:
300 g nízkobílkovinné mouky
150 g tuku na pečení
1 žloutek
lžíce octa
špetka soli
150 ml pivo
300–400 g pokrájených jablek
15 g vanilkového cukru
skořice
30 g namletých ořechů
20 g strouhanky

Postup:
Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme žloutek, přidáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a pivo. Vypracujeme těsto, necháme asi 1 hodinu odpočinout pod utěrkou. Rozdělíme na 2 bochánky, vyválíme asi 1/2 cm silné placky. Posypeme ho strouhankou a nastrouhanými nebo pokrájenými jablky. Posypeme směs cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy. Zavineme a přendáme na plech. Nahoře můžeme potřít vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 min.

Energie:
338 kcal, 1,6 g bílkovin, 17,5 g tuků, 44,8 g sacharidů, P: 41,9 mg, Na: 131,3 mg,
K: 108,1 mg, Ca: 15,9 mg