Jarní únava

Mohlo by vás také zajímat:

Jaro je tu

Zima našemu organismu dá vždy zabrat - cítíte se tak o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a každou chvíli řešíte nějaké zdravotní problémy.

 

Co dělat proti jarní únavě:

Snídejte

  • Připravte si plnohodnotné sladké nebo slané snídaně, například rýžové vločky s bílým jogurtem, medem a s kousky jahod.
  • Velmi oblíbené jsou pomazánky z čerstvých sýrů s přídavkem jarních bylin, jako je pažitka či řeřicha, nebo i teplá polévka potěší.
  • Ideální nápoj je šípkový nebo kopřivový čaj.

Otužujte se

  • Sprchujte se po ránu vlažnou vodou.

Ovoce a zelenina každý den

  • Dopřejte si ovoce a zeleninu v množství 200-300 g každý den.
  • Zvýšíte příjem vlákniny a doplníte vitamíny a minerály.

Nezapomínejte na luštěniny

  • Zpestřete svůj jídelníček luštěninami alespoň 2krát týdně, a to v množství 30 g v syrovém stavu.
  • Luštěniny vždy namáčejte a vařte v nové vodě.

Zakysaný výrobek každý den

  • Nastartuje vaši imunitu.
  • Je zdrojem kvalitních bílkovin, které splňují nároky na nízkobílkovinnou dietu.
  • Ideální je bílý jogurt, kefír, podmáslí nebo biokys.

Tekutiny

  • Popíjejte pravidelně ovocné nebo bylinné čaje, ale i obyčejnou vodu s přídavkem ovoce, sirupu, salátové okurky, máty nebo jiných bylin.

Pohyb

  • Hýbejte se, sportujte, choďte pešky, buďte na čerstvém vzduchu, kde načerpáte energii díky sluníčku a kyslíku.

Plnohodnotné obědy a večeře

  • Rozhodně na ně nezapomínejte.
  • Dodají Vám energii, ale i potřebné množství živin.
  • U oběda nebo večeře by tedy neměly chybět potraviny, jako jsou brambory, rýže nebo rýžové těstoviny, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny.
  • Nezapomínejte ani na tuk, který by měl tvořit 30 % z celkového denního příjmu stravy. Živočišný tuk, jako je máslo, sádlo, smetana, častěji nahrazujte rostlinnými tuky, jako je např. řepkový či slunečnicový olej, nebo i měkkými margaríny.
  • Maso, ryby, drůbež si dopřejte asi tak ve velikosti vaší dlaně a o tloušťce malíčku max. 2krát za den . Nezapomínejte na vajíčka, např. do zeleninových salátů nebo jako vaječnou omeletu s pažitkou.

Preferujte vaření,
dušení
a rychlé opékaní.

Kdy použijeme doplňkovou výživu:

V tomto období se může dostavit i nechutenství a neprospívání. Běžná strava pak nepokryje základní potřeby organismu, proto je možné využít i doplňkovou stravu – sipping nebo doplňkové krémy, které doplní chybějící živiny.

Ideálně využijte při:

  • nechutenství
  • průjmech
  • úbytku hmotnosti, svalové hmoty
  • častých vyšetřeních nebo operačních zákrocích
  • špatné skladbě jídelníčku, který neobsahuje živiny, které jsou v určitém čase důležité, např. ve stadiu CKD5 budete potřebovat hodně energie a méně bílkovin

Výhody doplňkové výživy:

  • přesně definované složení a objem
  • Jednoduše se podává, přenáší, skladuje a vstřebává.
  • Lze ji použít jako úplnou náhradu stravy, nebo jako doplnění stravy např. do pokrmů, omáček, zákusků atd.
  • rychlá dostupnost v lékárně a možnost okamžitého použití
  • Neobsahuje lepek ani laktózu.
  • široký výběr příchutí

Recepty

Polévka s bylinkovými nočky

Pro 5 osob

Příprava – 50 min.

Náročnost - středně těžké

Co budete potřebovat?
1500 ml zeleninového vývaru
100 g kukuřice
100 g květáku
100 g zelených fazolek
100 g hrášku
150 g jarní mrkev
mletý pepř, sůl,
jarní byliny (listy pampelišky, kopřiva,
řeřicha, pažitka, petržel)

Na nočky
7 lžic krupice
2 lžíce másla
1 ks vejce
jarní byliny (listy pampelišky, kopřiva,
řeřicha, pažitka, petržel)
špetka soli, muškátový květ

Jak na to?
Zeleninu očistíme, pokrájíme a zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 40 minut. Hotový vývar dochutíme pepřem, bylinkami a nakonec přidáme nočky.

Nočky:
Krupici utřeme s máslem, rozklepnutým vejcem, solí a mletým muš. ořechem a přidáme bylinky na drobno nakrájené do těstíčka, promícháme a lžičkou tvoříme nočky, které necháme provařit v polévce asi 10 min.

Složení pro 1 osobu:
183,7 Kcal, 769 kJ, 5,35 bílkovin, 8,53 tuku, 18, 57 sacharidů, 110, 7 mg Na,
332,7 K, 108,1 mg P, 45,3 mg Ca


Fazolové kari s hlívou a špenátem

Pro 4-6 osob

Příprava – 35 min.

Náročnost - středně obtížné

Co budete potřebovat?
120 g červených fazolí (den předem namočte a poté je uvařte v nové vodě, rychlá varianta sterilované fazole)
2 cibule
3 lžíce olivového oleje
200 g hlívy ústřičné
1 konzerva sekaných rajčat
250 g špenátu (může být i čerstvý)
350 ml kokosové mléko
60 g arašídového másla
1 lžíce hnědého cukru
1 kari pasta (thajské zelené kari), sůl

Jak na to?
Na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, poté přidáte nakrájenou hlívu a 5 min. orestujte. Dále přidáte kari pastu, sekaná rajčata, špenát,uvařené fazole, kokosové mléko, arašídové máslo, cukr a sůl a 10‒15 min. provaříme. Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Tip: Místo oleje je možné použít přepuštěné máslo.

Složení pro 1 osobu:
275,2 kcal, 1152 kJ, 9,56 g bílkovin, 16,4 g tuků, 19,2 g sacharidů, 350,9 mg Na,
720 mg K, 250,5 mg P, 110 mg Ca


Bezlepková ovocná buchta s jogurtem

Pro 10 osob

Příprava – 50 min.

Náročnost - snadné

Co budete potřebovat?
1 velký bílý jogurt
1/2 kelímku krupicového cukru
1 kelímek polohrubé bezlepkové mouky např. Jizerka
3/4 kelímku mouky Unimix
150 ml oleje nebo přepuštěného másla
2 vejce
1 prášek do pečiva
citrónová kůra
rebarbora nebo první jarní ovoce

Drobenka:
100 g bezlepkové mouky
55 g másla
50 g cukru krupice

Jak na to?
1. Smícháme tekuté suroviny, přimícháme sypké suroviny a vymícháme těsto. Vlijeme na plech vystlaný papírem na pečení, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme cca 20 minut při 160 ⁰C. Výborná odpolední svačinka nebo sladká snídaně.

Složení pro 1 osobu:
531,7 kcal, 2224,8 kJ, 4,78 g bílkovin, 23,23 g tuku, 73,34 g sacharidů, 160 mg Na,
189 mg K, 9 mg Ca, 167, 6 mg P

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •