
Jarní únava
Mohlo by vás také zajímat:
Zima našemu organismu dá vždy zabrat - cítíte se tak o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a každou chvíli řešíte nějaké zdravotní problémy.
Co dělat proti jarní únavě:
Snídejte
- Připravte si plnohodnotné sladké nebo slané snídaně, například rýžové vločky s bílým jogurtem, medem a s kousky jahod.
- Velmi oblíbené jsou pomazánky z čerstvých sýrů s přídavkem jarních bylin, jako je pažitka či řeřicha, nebo i teplá polévka potěší.
- Ideální nápoj je šípkový nebo kopřivový čaj.
Otužujte se
Ovoce a zelenina každý den
|
|
Nezapomínejte na luštěniny
|
|
Zakysaný výrobek každý den
|
|
Tekutiny
|
|
Pohyb
|
|
Plnohodnotné obědy a večeře
- Rozhodně na ně nezapomínejte.
- Dodají Vám energii, ale i potřebné množství živin.
- U oběda nebo večeře by tedy neměly chybět potraviny, jako jsou brambory, rýže nebo rýžové těstoviny, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny.
- Nezapomínejte ani na tuk, který by měl tvořit 30 % z celkového denního příjmu stravy. Živočišný tuk, jako je máslo, sádlo, smetana, častěji nahrazujte rostlinnými tuky, jako je např. řepkový či slunečnicový olej, nebo i měkkými margaríny.
- Maso, ryby, drůbež si dopřejte asi tak ve velikosti vaší dlaně a o tloušťce malíčku max. 2krát za den . Nezapomínejte na vajíčka, např. do zeleninových salátů nebo jako vaječnou omeletu s pažitkou.
Preferujte vaření,
dušení
a rychlé opékaní.
Kdy použijeme doplňkovou výživu:
V tomto období se může dostavit i nechutenství a neprospívání. Běžná strava pak nepokryje základní potřeby organismu, proto je možné využít i doplňkovou stravu – sipping nebo doplňkové krémy, které doplní chybějící živiny.
Ideálně využijte při:
- nechutenství
- průjmech
- úbytku hmotnosti, svalové hmoty
- častých vyšetřeních nebo operačních zákrocích
- špatné skladbě jídelníčku, který neobsahuje živiny, které jsou v určitém čase důležité, např. ve stadiu CKD5 budete potřebovat hodně energie a méně bílkovin
Výhody doplňkové výživy:
- přesně definované složení a objem
- Jednoduše se podává, přenáší, skladuje a vstřebává.
- Lze ji použít jako úplnou náhradu stravy, nebo jako doplnění stravy např. do pokrmů, omáček, zákusků atd.
- rychlá dostupnost v lékárně a možnost okamžitého použití
- Neobsahuje lepek ani laktózu.
- široký výběr příchutí
Recepty
Polévka s bylinkovými nočky
Pro 5 osob |
Příprava – 50 min. |
Náročnost - středně těžké |
Co budete potřebovat? Na nočky |
|
Jak na to?
Zeleninu očistíme, pokrájíme a zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 40 minut. Hotový vývar dochutíme pepřem, bylinkami a nakonec přidáme nočky.
Nočky:
Krupici utřeme s máslem, rozklepnutým vejcem, solí a mletým muš. ořechem a přidáme bylinky na drobno nakrájené do těstíčka, promícháme a lžičkou tvoříme nočky, které necháme provařit v polévce asi 10 min.
Složení pro 1 osobu:
183,7 Kcal, 769 kJ, 5,35 bílkovin, 8,53 tuku, 18, 57 sacharidů, 110, 7 mg Na,
332,7 K, 108,1 mg P, 45,3 mg Ca
Fazolové kari s hlívou a špenátem
Pro 4-6 osob |
Příprava – 35 min. |
Náročnost - středně obtížné |
Co budete potřebovat?
120 g červených fazolí (den předem namočte a poté je uvařte v nové vodě, rychlá varianta sterilované fazole)
2 cibule
3 lžíce olivového oleje
200 g hlívy ústřičné
1 konzerva sekaných rajčat
250 g špenátu (může být i čerstvý)
350 ml kokosové mléko
60 g arašídového másla
1 lžíce hnědého cukru
1 kari pasta (thajské zelené kari), sůl
Jak na to?
Na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, poté přidáte nakrájenou hlívu a 5 min. orestujte. Dále přidáte kari pastu, sekaná rajčata, špenát,uvařené fazole, kokosové mléko, arašídové máslo, cukr a sůl a 10‒15 min. provaříme. Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Tip: Místo oleje je možné použít přepuštěné máslo.
Složení pro 1 osobu:
275,2 kcal, 1152 kJ, 9,56 g bílkovin, 16,4 g tuků, 19,2 g sacharidů, 350,9 mg Na,
720 mg K, 250,5 mg P, 110 mg Ca
Bezlepková ovocná buchta s jogurtem
Pro 10 osob |
Příprava – 50 min. |
Náročnost - snadné |
Co budete potřebovat? Drobenka: |
|
Jak na to?
1. Smícháme tekuté suroviny, přimícháme sypké suroviny a vymícháme těsto. Vlijeme na plech vystlaný papírem na pečení, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme cca 20 minut při 160 ⁰C. Výborná odpolední svačinka nebo sladká snídaně.
Složení pro 1 osobu:
531,7 kcal, 2224,8 kJ, 4,78 g bílkovin, 23,23 g tuku, 73,34 g sacharidů, 160 mg Na,
189 mg K, 9 mg Ca, 167, 6 mg P