
Mouky a pečení při chronickém onemocnění ledvin
Mouka je už od pradávna hlavní součástí našich jídelníčků. V podstatě je to rozemleté obilné zrno a používá se v kuchyni na vaření, pečení a jiné tepelné úpravy mnoha jídel. Nejčastěji se dá zakoupit klasická pšeničná mouka, které se dělí podle tloušťky zrn na hladkou (nejjemnější zrnitost), polohrubou, hrubou, a na krupici (nejhrubší zrnitost). Při onemocnění ledvin ale klasická mouka zatěžuje ledviny nadbytečným množstvím rostlinných bílkovin, proto se níže dočtete, podle čeho mouky vybírat a na co si dát pozor.
Při onemocnění ledvin rozdělujeme mouky podle vhodnosti:
Nejen množství bílkovin je rozhodující faktor, na který by se měl upínat náš zrak. Nesmíme zapomenout ani na podíl fosforu a draslíku, který je v různých druzích rozdílně zastoupen. V tabulce níže je jasně patrné, že bezlepkové či nízkobílkovinné mouky jsoue vhodnější. Zde je bohužel i vidět, že ačkoli v běžné zdravé výživě je oslavovaná celozrnná mouka jako nutriční benefit, při onemocnění ledvin je patrné, že vysoký podíl minerálních látek (fosfor, draslík) je pro pokročilá stádia chronického onemocnění ledvin nežádoucí.
Orientační hodnoty bílkovin, fosforu a draslíku ukazuje tabulka níže:
Pozor si nemusíme dávat jen na mouku jako takovou, ale ledviny zatíží také klasické výrobky z pšeničné mouky. Proto se mouka a výrobky z ní musí nahrazovat tzv. nízkobílkovinnými produkty. Jejich srovnání s běžnými druhy pečiva ukazuje tabulka níže. Když pacient s chronickým onemocněním ledvin stádia 3–5 nahradí běžné druhy pečiva nízkobílkovinnými, tak dokáže těmito záměnami snížit příjem bílkovin až o 25 g, což představuje velkou úlevu pro namáhané ledviny. Sortiment nízkobílkovinných potravin, mezi které patří i většina bezlepkových potravin, se stále rozšiřuje a jejich dostupnost v běžných obchodech a supermarketech v posledních letech rapidně vzrůstá.
RECEPTY & TIPY na pečení
Čím kypřit
Při pokročilém stádiu onemocnění ledvin je potřeba vyvarovat se fosforu v jídelníčku – ten je hojně obsažen v droždí/pivovarských kvasnicích. Vždy je lepší nahradit ho kypřícím práškem, ale pozor tím bez fosfátů. Na jeho sáčku je to zvýrazněno a dá se „kypřící prášek bez fosfátů“ zakoupit v prodejnách zdravé výživy ale i v síti některých drogerií. Když by se skutečně nedařilo najít kypřící prášek bez fosfátů, můžete droždí nahradit také jedlou sodou.
Domácí poleva
Snažte se vyvarovat hotovým kakaovým polevám a polotovarům, protože kakao v nich obsažené s sebou nese také vysoký podíl fosforu (proto není ani čokoláda doporučována při onemocnění ledvin). Namísto kakaové polevy raději sáhnetě po domácí cukrové polevě, karamelu, nebo koláč ozdobte polevou z ovocných šťáv a želatinou. Za zkoušku určitě stojí domácí cukrová poleva, na jejíž přípravu vám stačí pár minut.
Jablečný piškot 650 g (8 porcí)
Suroviny:
250 g nízkobílkovinné mouky (Vitaprotam)
100 g moučkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
150 g jablka
50 g Hery
strouhanka a máslo na vymazání formy
voda na zředení
Postup:
Jablka nastrouháme na struhadle nahrubo. Přidáme nízkobílkovinnou mouku, moučkový, vanilkový cukr a Heru. Směs vypracujeme mixérem v hladké těsto. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zapracujeme do těsta. Zředíme vodou do konzistence třené bublaniny. Hotovou směs přelijeme do vymazané formy a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů dozlatova. Piškot je díky jablkům vláčný sám o sobě a můžeme ho servírovat v této podobě. Pokud máte raději sladší moučníky, můžete piškot pocukrovat, popř. polít polevou z citrónové šťávy.
Nutriční hodnoty 1 porce:
Energie: 112 kcal; 0,2 g bílkovin; 4,7 g tuků; 45,5 g sacharidů; P: 23,5 mg Na: 187,5 mg; K: 33,9 mg
Dalamánky 10 ks
Suroviny:
100 g pšeničné mouky hladké
125 g nízkobílkovinné mouky
80 g jemně strouhaných brambor
15 g čerstvého droždí
cca 100 ml vody
3 g soli
kmín
mouka na vysypání plechu
Postup:
Všechny suroviny zamícháme a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto si rozdělíme na 10 stejných dílů a namočenou rukou vytvarujeme ve vodě bochánky. Pečeme je na moukou vysypaném plechu v mírně vyhřáté troubě.
Nutriční hodnoty v 1 ks:
Energie: 90 kcal; 377,1 kJ; 1,8 g bílkovin; 0,3 g tuků; 20,2 g sacharidů; K: 86 mg;Na: 199 mg; P: 18 mg
Nízkobílkovinné mouky
Mgr. Miroslava Matějková
nutriční terapeutka