
Období dýní
Mohlo by vás také zajímat:
Do podzimní kuchyně neodmyslitelně patří dýně a tykev. Vyroste bez velké námahy nebo se dá koupit na trhu či v obchodě.
- pro obsah vlákniny, kterou potřebujeme na úpravu střevní mikroflóry
- pro zářivou barvu a jemnou chuť, která se hodí pro všechny příležitosti
- pro obsah betakarotenu, vitamínu B, C hořčíku, draslíku, železa, vápníku.
- pro nízký obsah kalorií, i pro ty co potřebují být zařazeny do TX programu
- pro močopudné účinky
- protože posiluje imunitní systém, který je ve stadiu 3B, 4, 5 – je nutný posilovat
- Pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol.
- Pomáhá při pálení žáhy, žaludečních potížích, dně, nemocech ledvin.
- Využití nejen dužiny, ale i semínek, ty si ceníme pro obsah rostlinných tuků
- (kyseliny linoelové), železa, zinku, vitamínu K, E, B. Semínka používáme uvážlivě. Stačí 10 g do zeleninového salátu nebo k masu.
- Další využití dýně je zastudena lisovaný dýňový olej.
Složení dýně ve 100 g:
Kcal | Kj | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Fosfor | Vápník | Hořčík | Železo |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
24 | 100 | 1,1 g | 0,1 g | 4,6 g | 383 mg | 44 mg | 22 mg | 6 mg | 0,8 mg |
Jaké jsou možnosti v kuchyni:
- sladká, slaná úprava |
![]() |
Vybrané druhy dýni:
1) Dýně Hokkaido nající kaštan, nejrozšířenější odrůda, Ø hmotnost 1-2 kg, před tepelnou úpravou není třeba loupat. |
![]() |
2) Dýně špagetová – žlutá, oválná, protáhlá, výborná jako náplň do masa nebo k zapečení. Dužina po upečení nebo uvaření se rozpadne na vlákna připomínající špagety. |
![]() |
3) Dýně máslová se světlou, smetanovou nebo jemně nažloutlou barvou. Je jemná až nasládlá, proto se nejvíce využívá do sladkých koláčů nebo dýňového másla nebo v polévce či v kombinaci s masem. Při úpravě je dobré jí nejprve upéct a pak dále zpracovávat. |
![]() |
4) Dýně muškátová – s tmavě oranžovou dužinou. Využití do polévek nebo k zapečení s masem. Má krásnou barvu. |
![]() |
5) Dýně mexická – jen jako dekorace ![]() |
Jak ji skladovat
- Celou dýni skladujeme na suchém a chladném místě. Vhodná teplota kolem 15 °C.
- Ukládá se tak, aby mohl proudit vzduch.
- Pokud jí skladujete delší dobu, je nutné jí prohlédnout, zda se nekazí.
- Nakrojené a zabalená dýně vydrží v lednici asi týden.
- Naporcovanou dýni můžete namrazit.
Jak si ji připravit
- Vždy ji zbavte zaschlé stopky.
- Pak jí rozpulte – nutná opatrnost při půlení.
- Zbavte jí vláknitého středu a semínek – nejlépe to jde velkou lžicí.
- Slupky se až na výjimky loupou, ato za pomocí škrabky nebo malého nožíku
- Dýně na řezu nehnědne, nemění barvu.
- Při krájení na kousky zvažte styl přípravy pokrmů.
Recepty
Kompot z dýně
Doba přípravy: 90 minut |
Porce: 5 |
Náročnost: středně těžká |
Ingredience: Postup: |
Využití: |
Složení jedné porce
359 kcal, 5,5 g bílkovin, 0,5 g tuků, 82,8 g sacharidů, 5 mg Na, 1916 mg K,
110,6 mg Ca, 220 mg P
Dýňové špagety se slaninou, sýrem, pažitkou
Doba přípravy: 30 minut |
Porce: 4 |
Náročnost: velmi lehké |
Ingredience: Postup: |
Tip – místo petrželky je možné použít pažitku |
Složení jedné porce
339 kcal, 12,9 g bílkovin, 24,26 g tuků, 16,54 g sacharidů, 588,2 mg Na, 1055 mg K, 232 mg Ca, 275, 6 mg
Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí
Doba přípravy: 30 minut |
Porce: 3 |
Náročnost: velmi lehké |
Ingredience: Omáčka: |
|
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
Dýni promíchejte s 1 lžící oleje a rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte, aby změkla natolik, že do ní pohodlně zapíchnete vidličku, trvá to asi 12–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Upečenou dýni vložte do robotu spolu s cibulí, česnekem, strouhankou, cizrnovou moukou, paprikou, solí a pepřem a zpracujte na hmotu Z hmoty vytvarujte asi 3–4 cm dlouhé válečky.
Opékejte na oleji dohněda, asi 4 minuty každou stranu. Podávejte s omáčkou.
Omáčka: Všechny přísady smíchejte a podle uvážení dochuťte.
Složení jedné porce
316 kcal, 7 g bílkovin, 43,7 g sacharidů, 12,5 g tuků, 830 mg Na, 836 mg K,
73,6 mg Ca, 185 mg P
Dýňové rizoto
Doba přípravy: 1 hodina |
Porce: 5 |
Náročnost: středně těžká |
Ingredience: |
|
Postup:
V pánvi rozehřejte máslo, přihoďte cibuli a nechte ji 5 minut měknout.
Do takto připraveného základu, přidejte dýni a opečte 10 minut.
Pak přidejte rýži a víno a míchejte 2–3 minuty tak, aby se část vína odpařila.
Postupně přilévejte vývar, míchejte a vařte 25–30 minut, dokud není rýže uvařená al dente (na skus).
Vmíchejte parmazán, osolte a opepřete a ozdobte mascarpone.
Složení jedné porce
538 kcal, 15,3 g bílkovin, 54,1 g sacharidů, 24,9 g tuků, 238,2 mg Na, 552,5 mg K, 312 mg Ca, 331,5 mg P