
Polévky
Mohlo by vás také zajímat:
Polévky jsou tekuté pokrmy, slané i sladké. Mohou být různé a mají různou výživnou hodnotu. Záleží na výběru potravin, technologickém zpracování a samozřejmě i na vaší chuti a náladě.
Proč je zařadit do našeho jídelníčku:
- Povzbuzují chuť k jídlu.
- Podporují vylučování žaludečních šťáv.
- Částečné nasytí a připraví žaludek na další chod.
- Teplota polévky zvyšuje nebo snižuje teplotu celého těla.
- Dodá energii a živiny.
- Jako varianta pro ty, kteří chtějí k snídani něco jiného, než je obvyklé.
- Jako alternativa pro ty, kteří chtějí k večeři něco teplého, vydatného a zdravého.
Co potřebujeme pro přípravu polévek:
Tekutiny
- Vhodné - voda, mléko (kyselé nebo sladké), slabé vývary z masa, drůbeže nebo zeleniny
- Nevhodné - silné vývary z masa, drůbeže, kostí
Základ
|
|
Zahuštění
- Vhodné - zelenina, jíška, solamyl, obilovina – nejlépe nízkobílkovinná mouka, bezlepková mouka, žloutky, vejce, prolisovaná potravina, např. brambor
- Nevhodné - instantní jíška, celozrnné pečivo, luštěniny
Dochucení
- Vždy se řídí druhem základu.
- Používá se sůl, ale v omezené míře (protože si hlídáme tlak, otoky),
- Koření, natě, bylinky, česnek, cibule, čerstvé houby...
Vylepšení
|
|
Doplňky
- Jedná se o různé zavářky a vložky, které zvýší energetickou a biologickou hodnotu polévky, ale zvýší i její chutnost.
- Zavářky – vaříme v polévce nebo zvlášť ve vodě (obiloviny, jáhly, rýže, zelenina, strouhání, nočky, kapání, rýžové nudle, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny).
- Nevhodné – játrové nebo drožďové knedlíčky.
- Vložky – do polévky je vkládáme těsně před jejím podáním, patří sem bezlepkové pečivo, sedliny, svítky.
Druhy polévek, které si můžu dopřát:
Tipy:
- Klasická porce polévky – 0,33 ml.
- Delší vaření zeleniny ovlivňuje chuť.
- Jestliže máte vysokou hladinu draslíku v krvi, používejte mraženou nebo sterilova- nou zeleninu.
- Se solí šetřete, využívejte více bylinek, natí, cibulovin. Budete mít pod kontrolou svůj krevní tlak.
- Masox nebo jiné instantní kořenicí směsi obsahují hodně fosforu a soli. Pro vás jsou tedy nevhodné. Zaměňte je za klasické koření.
- Silné vývary z masa, kostí, drůbeže obsahují více bílkovin, purinů.
Recepty
Polévka kuřecí s rýžovými nudlemi
Doba přípravy - 45 min. |
Obtížnost - střední |
Porce - 1 |
Složení: 124,8 Kcal, 522,9kj, 8,7 g Bílkovin, 3,8 g Tuků, 13 g Sacharidů, 67 mg Na, 249,9 mg K, 157 mg P
Co budete potřebovat?
40 g kořenové zeleniny (při vysokých hladinách draslíku ideálně mražená)
30 g kuřecího masa, nakrájeného na kostky
3 g slunečnicového oleje
5 g cibule
Stroužek česneku
400 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
15 g rýžových nudlí
Petrželová a celerová nať, celý pepř, sůl
Jak na to?
Očištěnou zeleninu opečeme na oleji, zalijeme vodou (vývarem) a přidáme na kostičky nakrájené maso, natě a koření. Vaříme do změknutí masa.
Do hotové polévky přidáme uvařené rýžové nudle a ozdobíme petrželovou natí.
Rýžové nudle – vaříme v osolené vroucí vodě do změknutí, poté scedíme.