Pokud máte chronické onemocnění ledvin, tipy a recepty na následujících stránkách jsou určeny speciálně Vám. Recepty byly sestaveny ve spolupráci s nutričními terapeuty tak, aby vyhovovaly Vašim potřebám i chutím.

Pro snadnou kontrolu je každý recept počítaný na 1 porci a jsou u něj uvedeny hodnoty energie, bílkovin a dalších důležitých živin.

Jaro je pro mnohé z nás tím nejkrásnějším obdobím roku. Čím dál delší část dne se obejdeme bez umělého osvětlení a slunce je na obloze stále častějším hostem. Zvolna se probouzí příroda a poskytuje našim smyslům dostatek příjemných a povzbuzujících vjemů. A to tak, že si všechny ty vůně, barvy o chutě jara můžeme odnést domů k dalšímu zpracování.

Sezonní ovoce a zelenina se v dnešní době staly téměř zapomenutou skutečností. Vybírat lokální a sezonní zeleninu je ale přínosné pro naše zdraví. Nabídka supermarketů a plné regály mohou být matoucí, zde tedy rychlý přehled, jaké ovoce a zelenina jsou u nás typické pro jaro...

Začátek jara (duben)...

  • ředkvičky
  • polníček

Pozdní jaro (květen, červen)...

  • špenát
  • salát ledový
  • mangold
  • kedlubna
  • květák
  • celer (řapíkatý)
  • pažitka
  • řeřicha
  • ředkve
  • brokolice
  • mrkev (s natí)
  • salát hlávkový
  • kadeřávek
  • hrášek
  • rajčata
  • zelené fazolky
  • cuketa
  • kapusta
  • okurky
  • chřest
  • černý kořen
  • jahody

Ale také zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně:

(jedná se o zeleninu a ovoce, které lze mimo období sklizně skladovat, a proto jsou k dostání po celý rok)

  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • celer (bulva)
  • červená řepa
  • zelí bílé a červené
  • pórek
  • brambory
  • řeřicha
  • jablka

Suroviny
1 malá kedlubna
1 svazek ředkviček
200 g polotučného tvarohu
2 vařená vejce
pažitka, petrželka, sůl, pepř

Pro 5 osob
Příprava – 15 minut
Náročnost – snadné

Postup
Kedlubnu a ředkvičky nastrouháme do misky a přidáme špetku soli. Počkáme, až zelenina pustí šťávu, kterou vymačkáme. Pak přidáme tvaroh, pokrájené vejce, pepř, pažitku a vše promícháme. Na pečivu dozdobíme petrželkou. Hotovou pomazánku si natíráme na bezlepkový, kukuřičný nebo nízkobílkovinný chléb. Ideální pomazánka k snídani, svačince nebo i k večeři.

Tip: Do pomazánky je možné místo kedlubny použít řeřichu.

Složení pro 1 osobu
86 kcal, 360 kJ, 8,3 g bílkovin, 4,18 g tuků, 3 g sacharidů, 281,4 mg Na, 226 mg K, 130,3 mg P, 88 mg Ca

Tip: U těch, kteří mají problémy s hladinou draslíku, je nutné se poradit s nutriční terapeutkou, kolik a jaký druh je pro ně vhodný nebo jakou tepelnou úpravu použít tak, aby nedošlo k dalším zdravotním komplikacím.

Pro příchod jara a přírodu probouzející se ze zimního spánku jsou ale ještě typičtější bylinky.

- Je ceněna pro své specifické aroma.
- Využití v kuchyni – čaje, součást sirupu nebo nealkoholických nápojů.

- Nesmí chybět v jídelníčku, nejpopulárnější ozdoba jídel. - Petržel obsahuje kombinaci živin, které z ní dělají super potravinu.
- Využití v kuchyni – do polévek, nádivek, mas, pomazánek, brambor, slaného nízkobílkovinného pečiva nebo do bezlepkového chleba... No prostě všude, kde bude dělat parádu.

- Jarní vitamínová vzpruha, svou chutí podobná ředkvičce.
- Využití v kuchyni – jako řeřichová omáčka nebo do pomazánek, nádivek, omelet, kaší, bezlepkových těstovin, rizota, zeleninových salátů.

- V březnu a dubnu sbíráme listové růžičky, mají oříškovou chuť.
- Využití v kuchyni – do salátů a jarních polévek.

- Cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
- Využití v kuchyni – do pomazánek, vaječných nebo houbových jídel, kaší, salátů, polévek nebo jen na bezlepkový chléb s máslem.

- Sbíráme listy, nať i s kořenem, mají mírně nahořklou chuť.
- Využití v kuchyni – do zeleninových salátů, ozdoba krémů, pudinků, nádivek.

- Sbírá se list a používá se jak čerstvý, tak sušený.
- Využití v kuchyni – špenát z kopřiv nebo kopřivová polévka, čaje, součást nádivek, závinů, salátů nebo jako příloha k masům. Existují i kopřivová piva.

- Roste tam, kde je hodně sluníčka.
- Využití v kuchyni – využíváme jak listy, tak květy do salátů, omelet, zdobení pudinků, koláčů, kompotů anebo jako bylinný odvar.

Jak bylinky sbírat a uchovávat
- Sbíráme je co nejdál od civilizace.
- Bylinky trháme vždy za suchého počasí.
- Sbíráme je do košíků, nikdy ne do igelitového sáčku.
- Některé natě si můžete vypěstovat i doma – např. pažitku, řeřichu.

Na co dávat pozor:
Některé bylinky mohou v kombinaci s některými léky působit negativně na Váš organismus, proto informujte svého lékaře či lékárníka, že v tomto období chcete zařadit Vámi zvolenou bylinku do jídelníčku, např. více šalvěje a česneku může zvýšit účinek warfarinu.

Pokud nemáte vlastní zahrádku nebo plně osázené truhlíky, můžete za první jarní zeleninou, ovocem i bylinkami vyrazit na farmářské trhy. Ty se v poslední době těší velké oblibě, a tak je najdete v mnoha městech i vesnicích. Cílem je nabídnout čerstvé a lokální potraviny, a to od prvovýrobců.

Proč navštěvovat farmářské trhy:

1) podporuji malé a střední zemědělské pěstitele a dodavatele;
2) dostanu čerstvé produkty, u kterých znám nejen složení, ale i příběh, jak byl produkt vyroben;
3) udělám si příjemnou procházku s užitečným nákupem
4) setkám se s milými lidmi a nabízí se možnost diskutovat, nebo si vyměnit pár receptů;
5) snažím se chovat ekologicky;
6) podporuji tradice.

Jaké máme druhy farmářských trhů:

Přímý prodej – přímý kontakt mezi dodavatelem a odběratelem. Zákazník si vybere tu nejlepší kvalitu a jakost. Mezi formy přímého prodeje patří i prodej ze dvora.
Prodej ze dvora – je to nejstarší a nejtradičnější způsob prodeje. Dále je to označení pro prodej malého množství vlastních produktů z prvovýroby.

  • Nevýhoda je, že si zákazníci musí pro výrobky přijet až na farmu a cestovat až několik kilometrů.
  • Výhoda je, že se sami můžete přesvědčit o kvalitě pěstované zeleniny a ovoce. Může vzniknout důvěrný vztah mezi Vámi a farmářem.

Bio bedýnky – další způsob jak, dostat české výrobky k zákazníkovi. Tento způsob je velmi oblíbený a výhodný. Zákazník dostává bedýnku se sezonní bio zeleninou/ ovocem jak po jednotlivých kusech, tak i do několika kil. Existují bedýnky pro jednu až dvě osoby, bedýnky pro rodiny s dětmi nebo pro větší rodinu.

České bedýnky – obsahují jen české ovoce/zeleninu, které lze skladovat – např. brambory, cibule, kořenová zelenina, zelí, kapusta, hrušky, jablka, švestky, třešně, maliny, špenát, ředkvičky, ředkev, hlávkový salát, kedlubna atd.

Světová bedýnka – má český základ + je doplněna ovocem/zeleninou ze zahraničních farem.

  • Nevýhodou je plánování a finanční náročnost.
  • Výhodou je pestrost, pravidelnost, donáška domů nebo na nejbližší místo k vyzvednutí.

Tip: skladbu bedýnek vždy plánujte tak, aby splňovala doporučení od lékaře / nutriční terapeutky a hladinu draslíku.

Suroviny
1500 ml zeleninového vývaru
100 g kukuřice
100 g květáku
100 g zelených fazolek
100 g hrášku
150 g jarní mrkve
mletý pepř, sůl
jarní byliny (listy pampelišky, kopřiva,
řeřicha, pažitka, petržel)
7 lžic krupice
2 lžíce másla
1 vejce
špetka soli, muškátový oříšek

Příprava – 60 minut

Postup
Zeleninu očistíme, pokrájíme a zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 40 minut. Hotový vývar dochutíme pepřem, bylinkami a nakonec přidáme nočky. Nočky: Krupici utřeme s máslem, rozklepnutým vejcem, solí a mletým muš. oříškem a přidáme bylinky na drobno nakrájené do těstíčka, promícháme a lžičkou tvoříme nočky, které necháme provařit v polévce asi 10 min.

Nutriční hodnoty
Energie 183 kcal, bílkoviny 5 g, P (fosfor) 108 mg, K (draslík) 332 mg, Na (sodík) 7 mg

 

Další krásný způsob, jak pro sebe zabezpečit lokální a hlavně opravdu čerstvé ovoce. Navíc strávíte čas na svěžím vzduchu a potkáte i nové lidi.

Co víme o jahodách, proč si jich ceníme

  • U nás se nejvíce pěstují jahody rodící jednou ročně.
  • Podle doby zrání rozlišujeme jahody rané, středně rané a pozdní.
  • Lze je využít jako čerstvé stolní ovoce, marmelády, džemy, ovocné šťávy, přídavky do jogurtů, pudinků nebo jako ozdobu pokrmů a moučníků.
  • Listy planě rostoucích jahod pro přípravu čaje je nejlepší sbírat v květnu a sušit na větraném místě. Čaj nejenže zpestří váš jídelníček, ale zajistí i příjem tekutin.
  • Pozor, u těch, kteří jsou přecitlivělí na jahody, může nastat alergická reakce.

Složení

  • Jahody jsou zdrojem vitaminu C, jehož množství je srovnatelné s citrusovými plody.
  • V závislosti na odrůdě může dosahovat až 100 mg.
  • Zdroj vitaminů A, skupiny B, E, kyseliny jablečné, šťavelové, salicylové atd.
  • Zdroj draslíku, zinku, hořčíku, vápníku, síry, fluoru, boru, kobaltu a molybdenu.
  • Obsahují velké množství vody – až 87 %.
  • Konzumace jahod má vliv na metabolismus a vylučování.
  • Jahody jsou zdrojem lehce stravitelné vlákniny.

Proč si nasbírat jahody?

- jahody získáte za atraktivní cenu
- víte, co kupujete, a můžete hned ochutnat
- sbíráte kvalitní, čerstvé a chutné jahody
- odpočinete si pobytem na čerstvém vzduchu a získáte vitamin D
- posílíte své tělo pohybem a doplníte vitaminy
- získáte zdravotně bezpečné jahody bez chemie

Jak zpracovat přebytky z jahod

Mražení

  • Celé jahody nezamrazujte, po rozmrznutí jsou vždy rozměklé.
  • Jahody pomačkejte, rozmixujte.
  • Jako zpestření přidejte maliny, borůvky.
  • Pyré ještě propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a lístky.
  • Hotové pyré dochuťte trochou citr. šťávy a lžící cukru.
  • Mrazte jen v malých dávkách, krabičkách, sáčcích – vydrží asi 6 měsíců.
  • Použití – sorbety, želé, náplně nebo ledové kostky.

Zavařování

  • Další konzervace jahod.
  • Potřebujete jahody, cukr, vodu, ale můžete přidat rum, citronovou šťávu nebo jiné ovoce – např. maliny, pomeranče.
  • Zavařovat je můžete s nálevem nebo i bez nálevu.
  • Konzumace po celý rok.

Suroviny
300 g čerstvých jahod
100 g polníčku
1 salátová okurka
2 lž. olivového oleje
šťáva z jednoho bio citronu
pár kapek balzamikového
octa, pepř, sůl
100 g pršutu (prosciutto)

Postup
Všechnu omytou zeleninu a ovoce necháme okapat.
Pak vše nakrájíme na menší kousky, ochutíme pepřem, špetkou soli a zakápneme olejem, cit. šťávou a octem.

Na závěr na každý talíř přidáme kousek pršutu (asi 30 g na jednu porci).

Složení pro 1 osobu 186,6 kcal, 10,9 g bílkovin, 11,4 g tuků, 9 g sacharidů, 485 mg K, 110 mg Ca, 127 mg P, 276 mg Na

Příprava – 20 minut
Porce – 3

Tip: Pršut je možné zaměnit za kuřecí nebo hovězí maso. Jen je nutné dodržet doporučené množství. Do salátu můžete přidat opečené krutonky z nízkobílkovinného nebo bezlepkového pečiva.

K jaru neodmyslitelně patří láska. A protože láska prochází žaludkem, máme pro Vás pár receptů, jak si připravit něco sladkého na zub, a to stále v souznění s Vaší nízkobílkovinnou dietou.

Suroviny
400 g jahod
50 g krupicového cukru
10 g želatiny
200 g nízkobílkovinných nebo bezlepkových sušenek
80 g rozpuštěného másla
200 g bílé čokolády
500 g smetany na šlehání 36%
lístky z máty, moučkový cukr, jahody

Příprava – 30 minut
Porce – 6 až 8 dortíků

Postup
Očištěné a nakrájené jahody krátce svařte s cukrem, jen aby se cukr rozpustil. Vše pak rozmixujte. Želatinu vysypte do rendlíčku, přidejte 4 lž. vody, nechte nabobtnat a pak lehce zahřejte tak, aby se želatina rozpustila. Polovinu želatiny přimíchejte do jahod. Sušenky rozmixujte, přilijte máslo, zamíchejte a hmotu vtlačte na dno formiček. Čokoládu + 150 g smetany nechte ve vodní lázni rozpustit a přidejte zbylou želatinu, pak nechte při pokojové teplotě zchladnout. Ušlehejte 200 g smetany do tuhé pěny a pak lehce vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Hotovou směs rozdělte do formiček a dejte na půl hodiny ztuhnout. Zbylou smetanu ušlehejte do pěny.
Do hotové pěny zašlehejte rozmixované jahody. Hotovou směs rozdělte do formiček. Nechte ztuhnout 3–4 hodiny, nejlépe přes noc. Hotové dortíky vyjměte z formiček a ozdobte lístky z máty a pocukrujte.

Složení
592 kcal, 5,2 g bílkovin, 43,4 g tuků, 45,7 g sacharidů, 233 mg K, 115,4 mg P, 50,5 mg Na

Suroviny
50 ml šlehačky 30%
50 ml vody
80 g nízkobílkovinné mouky
½ vejce
½ lžičky prášku do pečiva
10 g cukr
sůl
100 g strouhaných jablek

Postup
Všechny suroviny smícháme ve vyšší nádobě, chvíli necháme odstát, vmícháme nastrouhané jablko, podle potřeby lze naředit smetanou. Lze dochutit i špetkou skořice. Pečeme na olejem vymazané pánvi.

Příprava – 60 minut

Složení
Energie 193 kcal, bílkoviny 1,8 g, P (fosfor) 54 mg, K (draslík) 75 mg, Na (sodík) 142 mg

Suroviny
20 g šlehačky
130 mg vody
20 g cukru
10 g másla
15 g vanilkového pudinku
150 g blum

Postup
Všechny suroviny smícháme ve vyšší nádobě, chvíli necháme odstát, vmícháme nastrouhané jablko, podle potřeby lze naředit smetanou. Lze dochutit i špetkou skořice. Pečeme na olejem vymazané pánvi.

Příprava – 20 minut

Složení
Energie 333 kcal, bílkoviny 1 g, P (fosfor) 30 mg, K (draslík) 421 mg, Na (sodík) 58 mg

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •