
Samosběr jahod
Samosběry jahod patří mezi oblíbenou, ale hlavně výhodnou formu prodeje, nákupu spojeného s užitečným pohybem na čerstvém vzduchu. Krásu, vůni a chuť skvostných jahodových plodů bychom mohli opěvovat donekonečna, a proto by měly být součástí Vašeho jídelníčku.
Co víme o jahodách, proč si je ceníme:
- U nás se nejvíce pěstují jahody rodící jednou ročně.
- Podle doby zrání rozlišujeme jahody rané, středně rané a pozdní.
- Lze je využít jako čerstvé stolní ovoce, marmelády, džemy, ovocné šťávy, přídavky do jogurtů, pudinků nebo jako ozdoba pokrmů a moučníků.
- Listy planě rostoucích jahod pro přípravu čaje je nejlepší sbírat v květnu a sušit na větraném místě. Čaj nejenže zpestří váš jídelníček, ale zajistí i příjem tekutin.
- Pozor u těch co jsou přecitlivělý na jahody, může nastat alergická reakce.
Složení:
- Jahody jsou zdrojem vitaminu C, jehož množství je srovnatelné s citrusovými plody.
- V závislosti na odrůdě může dosahovat až 100 mg.
- Zdroj vitaminů A, skupiny B, E, kyseliny jablečné, šťavelové, salicylové atd.
- Zdroj zdroj draslíku, zinku, hořčíku, vápníku, síry, fluoru, boru, kobaltu a molybdenu.
- Zdroj vody až 87 %.
- Konzumace jahod má vliv na metabolismus a vylučování.
- Jahody jsou zdrojem lehce stravitelné vlákniny.
Proč si nasbírat jahody?
- jahody získáte za atraktivní cenu
- víte, co kupujete, a můžete hned ochutnat
- sbíráte kvalitní čerstvé a chutné jahody
- odpočinete si pobytem na čerstvém vzduchu a získáte vitamin D
- posílíte své tělo pohybem a doplníte vitaminy
- získáte zdravotně bezpečné jahody bez chemie
- zručný člověk, a to vy určitě jste, je schopen nasbírat 8–10 kg za 1 hodinu
Jak zpracovat přebytky z jahod
Mražení
- celé jahody nezamrazujte, po rozmrznutí jsou vždy rozměklé
- jahody pomačkejte, rozmixujte
- jako zpestření přidejte maliny, borůvky
- hotové pyré ještě propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a lístky
- hotové pyré dochuťte trochou citr. šťávy a lžící cukru
- mražte je v malých dávkách, krabičkách, sáčcích – vydrží asi 6 měsíců
- použití – sorbety, želé, náplně nebo ledové kostky
Zavařování
- další konzervace jahod
- potřebujeme jahody, cukr, vodu, ale můžete přidat rum,
- citronovou šťávu nebo jiné ovoce – např. maliny, pomeranče
- zavařovat je můžeme s nálevem nebo i bez nálevu
- konzumace po celý rok
Náš oblíbený džem
Jahody obsahují málo pektinu, proto je potřeba použít želírovací cukr. Na 1 kg jahod je potřeba 1kg želírovacího cukru + šťáva z 1 citrónu.
Postup:
- Jahody promíchejte s cukrem a nechte 2 hodiny macerovat.
- Pak pozvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí.
- Přiveďte k varu, vařte a sbírejte pěnu.
- Po 10 minutách kápněte na studený talířek a nechte minutu stát, pak projeďte středem kapky, pokud se za ní dělají vrásky, máte hotovo. Pokud ne, tak vařte ještě minutu.
- Horké jahody naplňte do sterilovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
- Zlepšení džemu – můžete přidat vvanilku či mletý kardamom.
![]() |
Velmi důležité: |
Recepty
Pruhované dortíčky
Příprava 30 minut |
Porce 6–8 dortíků |
Náročnost - snadné |
Nepečené dortíky. Počet, velikost, tvar je ve vašich rukou podle toho, jakou formičku či mističku si vyberete.
Co budete potřebovat?
400 g jahod
50 g krupicový cukr
10 g želatiny
200 g nízkobílkovinných nebo bezlepkových sušenek
80 g rozpuštěného másla
200 g bílé čokolády
500 g smetany na šlehání 36%
lístky z máty, moučkový cukr, jahody
Jak na to?
Očištěné a nakrájené jahody krátce svaříte s cukrem, jen aby se cukr rozpustil. Vše pak rozmixujete. Želatinu vysypete do rendlíčku, přidejte 4 lž. vody, nechte nabobtnat a pak lehce zahřejte tak, aby se želatina rozpustila. Polovinu želatiny přimícháte do jahod. Sušenky rozmixujte, přilijte máslo, zamíchejte a hmotu vtlačte na dno formiček. Čokoládu + 150 g smetany nechte ve vodní lázni rozpustit a přidejte zbylou želatinu, pak nechte při pokojové teplotě zchladnout. Ušlehejte 200 g smetany do tuhé pěny a pak lehce vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Hotovou směs rozdělte do formiček a dejte na půl hodiny ztuhnout. Zbylou smetanu ušlehejte do pěny. Do hotové pěny zašlehejte rozmixované jahody. Hotovou směs rozdělte do formiček. 3–4 hodiny, nejlépe přes noc, necháte ztuhnout. Hotové dortíky vyjměte z formiček a ozdobte lístky z máty a pocukrujte.
Složení:
Složení: 592 kcal, 5,2 g bílkovin, 43,4 g tuku, 45,7 g sacharidů, 233 mg K,
115,4 mg P, Na 50,5 mg.
Zeleninový salát s pršutem a jahodami
Příprava 20 minut |
Počet porcí: 3 |
Náročnost - snadné |
Co budete potřebovat?
300 g čerstvých jahod
100 g polníčku
1 salátovou okurku
2 lž. olivového oleje,
šťávu z jednoho bio citrónu
pár kapek balzamikového octa, pepř
100 g pršutu (prosciutto)
Jak na to?
Všechnu omytou zeleninu a ovoce necháme okapat. Pak vše nakrájíme na menší kousky, ochutíme – pepřem, špetkou soli a zakápneme olejem, cit. šťávou a octem. Na závěr na každý talíř přidáme kousek pršutu (asi 30 g na jednu porci)
Tip: pršut je možné zaměnit za kuřecí nebo hovězí maso. Jen je nutné dodržet doporučené množství. Do salátu můžete přidat opečené krutónky z nízkobílkovinného nebo bezlepkového pečiva.
Složení:
186,6 kcal, 10,9 g bílkovin, 11,4 g tuků, 9 g sacharidů, 485 mg K, 110 mg Ca,
127 mg P, 276 mg Na
Dana Sasáková
nutriční terapeutka