
Vejce obecně představuje symbol zrodu nového života a nese zvěstování o hojnosti a znovuzrození. Ve spojení s Velikonocemi má však až magickou úlohu. Již několik století dozadu se vejce stalo nedílnou součástí velikonočních oslav ve všech křesťanských zemí.
Vejce plnilo úlohu velikonočního pokrmu . Dodnes vajíčka dominují ve všech tradičních velikonočních pokrmech - beránek, mazanec, jidáše, hlavička/sekanina (velikonoční nádivka s mladými kopřivami).
A hlavně zastává funkci daru, který si odnášejí koledníci, kteří během Velikonoc obcházejí stavení.
Dříve se vejce zařazovali do velikonočních her a magických rituálů .
Slepičí vejce patří odedávna na Váš stůl. Jsou plná energie, kvalitních proteinů a mají nepřeberné množství receptů a příprav.
Vajíčko se právem nazývá poklad ve skořápce.
Složení
Vejce 100 g/2 ks
148 kcal, 618 Kj, 11,4 g bílkovin, 9,9 g tuků, 355 mg cholesterolu, 0,6 g sacharidů, 65,7 g vody, 128 mg Na, 130 mg K, 50 mg Ca, 190 mg P, 1,8 mg Fe
Další minerální látky a vitamíny jsou např. skupiny B, vitaminy A, D, K, E, lutein, karoten jód, selen, kyselina listová, atd.
Další informace:
Žloutek - hlavní zdroj vitamínů, obsahuje 22 mg kalcia, vitaminy rozpustné v tucích a vysoký obsah cholinu (pomáhá zlepšovat paměť), přírodní vitamín D a dále omega 3 a 6 mastnou kyselinu, lecitin, izoleucin, leucin a jiné aminokyseliny potřebné pro zdravý vývoj a obnovu buněk.
Bílky - čistá hmota rosolovité konzistence bez příměsi cizích látek a dobře stravitelná. Ceníme si ho pro draslík, vitamíny skupiny B, jód, kyselinu listovou atd.
- Není to žádná věda, necháme je ohřát na pokojovou teplotu a pak teprve vaříme
- Vkládáme je do vroucí vody
- Pak teprve zapínáme čas na stopkách
- 3 minuty - čas pro pošírovaná vejce - vaříme je bez skořápky, rozklepneme je s určitou šikovností. Voda s octem nesmí vřít a nesmí být osolená.
- 5 minut - čas pro vajíčka naměkko
- 7 minut - čas pro vajíčka nahniličko
- 9 minut - čas pro vajíčko natvrdo
Využití vajec:
- Vařená se skořápkou - podávají se k snídani, večeři nebo i jako malé pohoštění
- Vejce vařené bez skořápky - přídavek do polévek, smetanových omáček nebo na toust
- Vejce přídavek do těst sladkých, slaných a bramborových. Těsto spojuje, zbarvuje a dělá ho křehčí
- Vejce v kombinaci s olejem - příprava majonéz, omáček a těst
- Vejce jako součást trojobalu
- Vejcem nastavujeme kaše
- Vejce jako omeleta - ideální rychlý oběd nebo večeře v kombinaci se zeleninou
- Bílky našlehané na tuhý sníh používáme jako kypřidlo nebo v kombinaci s cukrem jako krém, plnidlo a pěnu
- Žloutky spotřebujeme rychle, protože se rychleji kazí. Používáme je do krémů, žloutkového cukroví nebo jako zahuštění do zapékaných pokrmů.
- Celým rozšlehaným vejcem potíráme koláče, chléb, maso, pečivo a nákypy, získáváme tím krásnou kůrku a barvu


Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné.
V křesťanství beránek symbolizuje památku na Ježíše Krista, který byl právě jako nevinny, čistý a poslušný beránek obětován a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchů.
Nejoblíbenější těsta na přípravu beránka jsou piškotová, třená, kynutá, třená s náplní, piškotová s náplní a polevou, ořechová, tvarohová nebo mrkvová, z litého těsta, šlehačková atd.
Potraviny na přípravu beránka:
Vejce
Požíváme čerstvá. Můžeme oddělit žloutky od bílku a pak žloutky šleháme s cukrem nebo vejce a cukr šleháme ve vodní lázni nebo ušleháme sníh, do kterého přidáváme další suroviny. Vejce těstu dodají barvu a křehkost.
Tip: K bílkům můžeme přidat lžíci studené vody, ke žloutkům je možné přidat lžíci horké vody, těsto pak nabude.
Cukr
Používáme krystal, krupici, moučku, třtinový cukr, další volbou je med. Dodává těstu chuť a křehkost, ale jen při správném poměru.
Mouka - zahuštění
Ideální - bramborová škrobová moučka, 0,7 g bílkovin, 7 mg K, 30 mg P, bezlepková směs na přípravu těsta
Méně vhodná
hrubá mouka, 8,8 g bílkovin, 108 mg K,75 mg P
hladká mouka, 10,2 g bílkovin, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá mouka, 8,4 g bílkovin, 108 mg K, 75 mg P
Nevhodná je celozrnná mouka, 10,9 g bílkovin, 680 mg K, 260 mg P
Koření
Vanilkový cukr, zrníčka z vanilkového lusku
Tekutina
Důležitá k zadělávání. Používáme vodu, mléko, smetanu, sodovku, víno.
Kypření
Šťáva z citrónů a kůra z poloviny citrónů, sníh z bílků, kypřicí prášek, soda, kypřidlo bez fosfátu.
Další možnosti
Tuk – máslo, rostlinný tuk, olej - většinou se používá v kombinaci s cukrem a vejci. Droždí – čerstvé, sušené při použití na kynutého beránka. Méně vhodné pro CKD 3-5. Rum, špetka soli.
Vylepšení základního těsta
Vhodné potraviny:
citrón, brusinky, strouhaná jablka, strouhaná mrkev, skořice, káva
Méně vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pro CKD 3B-5:
čokoláda s ořechy, mandle, mák, kandované ovoce, rozinky, tvaroh
Ozdoba, poleva, cukr
Vhodné:
cukr, cukrová, citronová, ledová či rumová poleva nebo připravená z ovocných šťáv, karamel
Méně vhodné:
našlehané bílky, čokoládová
Nevhodné:
polotovary polev, instantní polevy, poleva připravená z potravinářského barviva
Formy na beránka
- Keramické z poctivé glazované keramiky
- Silikonové velmi odolné jak k vysokým, tak i k nízkým teplotám od -60 °C do +230 °C
- Cukrářské ohebné polyethylénové, které obsahují levou a pravou stranu ke spojení
- Kovové, plechové nutné vymazat
- Velké vykrajovátko ve tvaru beránka
- Litinové – v minulých dobách velmi využívaná forma – nutné vymazat
Tip:
Z velké části se formy vymazávají máslem a vysypávají moukou nebo kokosem, strouhankou. Těsto plníme do dvou třetin formy hlavně u piškotových, třených
Beránek z mechová těsta
Počet porcí: 12 |
Doba přípravy: 60 minut |
Náročnost: středně těžká |
Suroviny:
120 g škrobové moučky
6 žloutků
2 celá vejce
140 g cukru + vanilkový cukr + šťáva a kůra malého citrónu
Složení 1 porce:
148 kcal, 623 kJ, 3,4 g bílkovin, 5,6 g tuků, 20 g sacharidů, 18,3 mg Na, 33,1 mg K, 107,4 mg P
Postup:
Žloutky a 2 celá vejce dáme do kastrůlku a rozšleháme. K základu přidáme cukr a mícháme ve vodní lázni do husté pěny. Pěnu necháme vychladnout a pak přidáme vanilkový cukr, citr. šťávu a nakonec škrobovou moučku. Nalijeme hotové těsto do vymazané a vysypané formy a pečeme 45 min. Po upečení necháme vychladnout a pak pocukrujeme.
Beránek
Počet porcí: 12 |
Doba přípravy: 60 minut |
Náročnost: středně těžká |
Suroviny:
100 g cukru, může být i třtinový
50 ml rumu
250 g bezlepkové mouky
20 g rozinek namočených v rumu
1 balíček kypřicího prášku bez fosfátů
20 g vlašských mletých ořechů
4 vejce
200 ml oleje
1 lžíce skořice
3 pol. lžíce medu
Forma - velká keramická
Vymazání - máslo nebo jiný tuk, hrubá nebo kukuřičná mouka
Postup:
Den předem namočíme rozinky do rumu. Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem, skořicí, ořechy + rozinkami. Dále přidáme jablka, oleje, vejce, med – vše spojíme v těsto. Těsto naplníme do vymazané/vysypané formy. Pečeme při 180 °C asi 30 minut a pak dopékáme na 160 °C asi 30 min. Po upečení necháme beránka vychladnout a pak opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Tip: Do základu je možné přidat 2 nastrouhaná jablka – těsto bude vláčnější.
Složení 1 porce:
329 kcal, 1 383 kJ, 3 g bílkovin, 20 g tuků, 28,8 g sacharidů, 17 mg Na, 48,5 mg K, 38,7 mg P
![]() Energie: 470 kcal, bílkoviny: 0,4 g, 250 ml černého čaje |
|
![]() Energie: 255 kcal, bílkoviny: 0,4 g, 50g velikonoční zajíček |
|
![]() Jarní bylinková polévka Energie: 213 kcal, bílkoviny: 2,7 g, 25 g másla |
|
Jak na to?
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme. Na másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, opence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky přidáme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku.
Kuře na tymiánu, vařené brambory
Energie: 317,6 kcal, bílkoviny: 15,3 g, tuky: 6,3 g, sacharidy: 51,3 g,
sodík: 112,8 mg, draslík: 1152 mg, vápník: 43,8 mg, fosfor: 228,4 mg
1 kuřecí stehno
2 plátky citrónu
5 g másla
Sůl, pepř
2 větvičky tymiánu
250 g brambor
Jak na to?
Kuře osolíme a opepříme. Na dno pekáče dáme kousky másla a stehno na něj položíme. Na stehno poklademe plátky citronu a větvičkami tymiánu. Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme 2 hodiny při teplotě 220 °C. Brambory uvaříme. Podáváme s 200 g zeleninového salátku (rajče, paprika, okurka).
![]() Energie: 154,5 kcal, bílkoviny: 5,8 g, 150 ml ovocného jogurtu (2,5 % tuku) |
|
![]() |
Energie: 422 kcal, bílkoviny: 17 g, tuky: 8,5 g, sacharidy: 69,8 g,
sodík: 96,2 mg, draslík: 344,6 mg, vápník: 96,7 mg, fosfor: 241 mg
100 g NB chleba Vajíčková pomazánka1 vejce |
|
![]() |
Energie: 91,5 kcal, bílkoviny: 1 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 25,3 g,
sodík: 10,5 mg, draslík: 363 mg, vápník: 31,5 mg, fosfor: 43,5 mg
150 g hroznového vína
Celkový denní příjem:
Energie: 1923 kcal, bílkoviny: 42,6 g, tuky: 87,3 g, sacharidy: 270,4 g,
sodík: 318,7 mg, draslík: 2132 mg, vápník: 379 mg, fosfor: 709 mg