
Svačiny, malé posílení s velkou váhou pro vaše zdraví. Vyvážená svačina je pro vás, kteří máte chronické onemocnění ledvin, velmi důležitá.
Svačina je důležitá:
Protože při chronickém onemocnění ledvin, kdy se snižuje očišťovací schopnost ledvin, potřebujete mít vyváženou stravu co do povoleného množství bílkovin, energie, vitamínů a minerálů.
Protože ve vašem organismu dochází k určitým změnám, které při nedostatečné výživě mohou vést k dalším zdravotním komplikacím a váš stav se může dále zhoršovat.
Bílkoviny
Co si dát dobrého?
Pečivo volte bezlepkové, nízkobílkovinné. Toto pečivo má snížený obsah bílkovin a minerálů. Je velmi dietní. Je tedy nutné znát svou optimální potřebu příjmu bílkovin a energie, aabyste věděli, jak kombinovat s dalšími potravinami, které doplní chybějící živiny. Pečivo lze obměňovat např. i kukuřičné lupínky nebo vařenou rýži, palačinky, wafle atd. |
![]() |
Tuk – máslo nebo margarín. Máslo obsahuje cholesterol a margarín nenasycené tuky. Pro ty, co mají vysokou hladinu cholesterolu, je margarín vhodnější. Tuk by měl být součástí každé svačiny. |
![]() |
Zakysaný mléčný výrobek je vhodný pro obsah živých kultur, který má pozitivní vliv na mikrobiální flóru ve střevech. Jogurt či zakysaný nápoj jsou velmi dobrou volbou např. s čerstvým ovocem. |
![]() |
Sýry jsou vhodnější čerstvé, poloměkké a tvrdé od 30 do 45 % t.v.s. Tvarohové nebo jogurtové krémy jsou velmi dobrou volbou. |
![]() |
Uzeniny zařazujte jen výjimečně. Při výběru koukejte na obsah bílkovin, fosfátových solí a přidavných látek. Ideální jsou masné výrobky připravené doma, které jsou v souladu s dietou, např. sekaná, paštika, pomazánky. |
![]() |
Vejce , další potravina s vysokou kvalitou. Používejte vařené do pomazánek, sázené atd. Zelenina, ovoce – další skvělá složka svačiny. Ceníme si je pro obsah vlákniny, vitamínů, minerálů a energie. Výběr a spotřeba se odvíjí od vašich laboratorních hodnot hladiny draslíku v krvi. Ideálním ovocem je např. jablko, citrusové plody a ze zeleniny je to např. cherry rajče, sal. okurka nebo hl. salát. |
![]() |
Nezapomínejte na pitný režim. Obyčejná voda bez bublinek, šípkový nebo zelený čaj, domácí limonády, ovocné šťávy, džusy ředěné vodou, Nevhodné jsou naopak povzbuzující nápoje a průmyslově vyráběné limonády. |
![]() |
Tipy pro přípravu svačin
- Nepodceňujte přípravu, hlavně pokud trávíte více času mimo domov (např. z důvodu zdravotní prohlídky).
- Uchovávejte ji v pěkných obalech, krabičkách.
- Svačina by měla tvořit 20 % energie z celkového denního příjmu.
- Můžete si přichystat svačinu teplou, studenou, sladkou i slanou.
- Pokud nemáte dost sily a energie pro přípravu, doporučujeme sipping pro nefrologické pacienty.
Recepty
![]() |
Vaječná pomazánka 274 kcal, 6 g bílkovin, 25 g tuků, 3 g sacharidů, 116 mg - Na, 85 mg - K, 109 mg - P Co budete potřebovat? Jak na to? |
![]() |
Pudink s ovocem 333 kcal, 1,5 g bílkovin, 16 g tuků, 42 g sacharidů, 58 mg - Na, 421 mg - K, 30 mg - P Co budete potřebovat? Jak na to? |
![]() |
Klasická svačinka 334 kcal, 6 g Bílkovin, 17 g tuků, 39 g sacharidů, 98 mg - Na, 264 mg - K, 138 mg - P Co budete potřebovat? |