Polévka halászlé Do 90 min

Nutriční hodnoty

Energie 189 kcal / Bílkoviny 10 g / P (fosfor) 153 mg / K (draslík) 597 mg / Na (sodík) 167 mg

Jak na to?

Nejprve si připravíme rybí vývar. Do většího hrnce vložíme najemno nakrájenou žlutou cibuli, na kostky nakrájenou bílou papriku zbavenou jádřince, rajčata nakrájená na čtvrtky, skelety (může být i jiná sladkovodní ryba; je důležité skelety nejprve důkladně opláchnout studenou vodou), bobkové listy, kuličky černého pepře, špetku soli a zalijeme 1,5 litrem studené vody. Přivedeme k varu a vaříme bez pokličky 20 minut. Následně přidáme lžíci sladké maďarské papriky a vaříme ještě 15 minut. Hotový vývar přelijeme přes jemné sítko. Filety z dvou pstruhů zbavíme kůstek a nakrájíme na širší nudličky (asi 3 × 5 cm). Papriky omyjeme, vyjmeme jadřince a nakrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky (dřevnatý střed vykrojíme), cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké měsíčky. V kastrolu necháme na oleji zesklovatět cibulku s bobkovým listem. Přidáme papriku a za častého míchání necháme 1 minutu restovat. Přidáme rajčata, mícháme 2 minuty. Posypeme 1 lžičkou pálivé a 1 lžičkou sladké papriky (lze samozřejmě i jen 2 lžičkami sladké maďarské papriky, ale není třeba se obávat přílišné pikantnosti) a minutu promícháváme. Směs poklademe rybím masem a zalijeme horkým rybím vývarem. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.

Co budete potřebovat?

Surovina Množství
Na vývar:
1 ž
lutá cibule
1 bílá paprika
2 rajčata
skelety ze dvou pstruhů
2 bobkové listy
3 kuličky černého pepře
špetka soli
vody 1,5 litru
1 lžíce sladké maďarské papriky
Na polévku:
filet ze dvou pstruhů (cca 4 filety) 250 g
kapií (červené podlouhlé papriky) 200 g
bílých paprik 200 g
rajčat 200 g
žluté cibule 150 g
1 bobkový list
1 lžička pálivé a 1 lžička sladké maďarské papriky
4 lžíce rostlinného oleje
sůl a pepř
event. citronová šťáva (stačí pár kapek)

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin