Polévka halászlé Do 90 min

Nutriční hodnoty
Energie 189 kcal / Bílkoviny 10 g / P (fosfor) 153 mg / K (draslík) 597 mg / Na (sodík) 167 mg
Jak na to?
Recept je na 4 porce. Nejprve si připravíme rybí vývar. Do většího hrnce vložíme najemno nakrájenou žlutou cibuli, na kostky nakrájenou bílou papriku zbavenou jádřince, rajčata nakrájená na čtvrtky, skelety (může být i jiná sladkovodní ryba; je důležité skelety nejprve důkladně opláchnout studenou vodou), bobkové listy, kuličky černého pepře, špetku soli a zalijeme 1,5 litrem studené vody. Přivedeme k varu a vaříme bez pokličky 20 minut. Následně přidáme lžíci sladké maďarské papriky a vaříme ještě 15 minut. Hotový vývar přelijeme přes jemné sítko. Filety z dvou pstruhů zbavíme kůstek a nakrájíme na širší nudličky (asi 3 × 5 cm). Papriky omyjeme, vyjmeme jadřince a nakrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky (dřevnatý střed vykrojíme), cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké měsíčky. V kastrolu necháme na oleji zesklovatět cibulku s bobkovým listem. Přidáme papriku a za častého míchání necháme 1 minutu restovat. Přidáme rajčata, mícháme 2 minuty. Posypeme 1 lžičkou pálivé a 1 lžičkou sladké papriky (lze samozřejmě i jen 2 lžičkami sladké maďarské papriky, ale není třeba se obávat přílišné pikantnosti) a minutu promícháváme. Směs poklademe rybím masem a zalijeme horkým rybím vývarem. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.
Co budete potřebovat?
Surovina | Množství |
---|---|
Na vývar: | |
1 ž | |
lutá cibule | |
1 bílá paprika | |
2 rajčata | |
skelety ze dvou pstruhů | |
2 bobkové listy | |
3 kuličky černého pepře | |
špetka soli | |
vody | 1,5 litru |
1 lžíce sladké maďarské papriky | |
Na polévku: | |
filet ze dvou pstruhů (cca 4 filety) | 250 g |
kapií (červené podlouhlé papriky) | 200 g |
bílých paprik | 200 g |
rajčat | 200 g |
žluté cibule | 150 g |
1 bobkový list | |
1 lžička pálivé a 1 lžička sladké maďarské papriky | |
4 lžíce rostlinného oleje | |
sůl a pepř | |
event. citronová šťáva (stačí pár kapek) | |