Červená řepa a působení na lidské tělo
V posledním období se spotřeba červené řepy rapidně zvyšuje a my si klademe otázku, proč je vlastně červená řepa tak zdravá a je vhodná pro nás, co máme nemocné ledviny?
Asi nikoho nepřekvapí, že řepu si ceníme pro látky, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, A. Navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík.
Ke konzumaci se používají jak kořeny, tak listy.
Prospěšnost červené řepy:
- Křemík má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži.
- Železo podporuje tvorby červených krvinek.
- Pektin se postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střeva.
- Betain pak podporuje produkci žaludeční šťávy.
- Betakaroten chrání náš zrak.
- Selen a vitamín E podporují imunitu.
- Vápník a mangan zajišťují zdravé kosti.
- Pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak.
- Přispívá k celkové regeneraci organismu.
Co byste o červené řepě měli vědět a zvážit, zda je konzumace přínosem:
- Může ovlivnit barvu moči, což v případě onemocnění ledvin není tak úplně žádoucí.
- Ve stadiu 4 a 5 velmi často sbíráte moč a kontroluje se. Obarvení by mohlo vystrašit nejen vás, ale i zdravotní personál.
- Je bohatá na šťavelany, oxaláty. Častou konzumací může způsobit ledvinové kameny – pro vás další riziko.
- Může způsobit vyrážky, kopřivky, svědění či alergickou reakci. Jakoukoli změnu po požití této superpotraviny je nutné to nahlásit lékaři.
- Zabarvuje stolici. Je to sice neškodné, ale opět často chodíte k lékaři na vyšetření a zbarvení by mohlo negativně ovlivnit hodnocení. Lékař tímto vyšetřením vylučuje přítomnost krve ve stolici.
- Může způsobit náhlé poklesy krevního tlaku.
- Je bohatá na dusičnany, které při onemocnění ledvin a hlavně ve stadiu CKD – 3,4 a 5 v jídelníčku omezujeme či vynecháváme. Tudíž je třeba opět zvážit, zda je nutné mít tuto potravinu v jídelníčku.
- Může způsobit nadýmání, plynatost, křeče.
- Může obsahovat i vysoké koncentrace dusitanů, které mohou vyvolat žaludeční potíže, průjem, zvracení, což může mít další vliv na urychlení progrese onemocnění.
- Obsahuje nadměrné množství kyseliny močové, která při onemocnění ledvin může způsobit bolesti kloubů – dnu.
- Je bohatá na železo, fosfor, měď, hořčík, ale všechny tyto minerály jsou kovy a nadměrná konzumace může poškodit jak játra, tak slinivku břišní a zhoršit ledvinové onemocnění.
Má být červená řepa v jídelníčku?
Červenou řepu můžeme zařadit mezi superpotravinu, která je pro zdravého jedince žádoucí, ale pro osoby s onemocněním ledvin není vhodná. Její konzumace by měla být jen výjimečná, a to jen ve 100g množství.
Složení červené řepy
Energie | 154 kJ | Na | 66 mg | Vitamín C | 5 |
---|---|---|---|---|---|
Voda | 87,1 g | K | 380 mg | Vitamín D | 0 |
Bílkoviny | 1,7 g | Ca | 20 mg | Vitamín E | stopy |
Sacharidy | 7,6 g | Mg | 11 mg | Vitamín B6 | 0,03 mg |
Tuky | 6,1 g | P | 51 mg | Karoten | 0,02 mg |
Vláknina | 1,9 g | Fe | 1 mg | Thiamin | 0,01 mg |
Mastné kyseliny | 0,1 g | Cu | 0,02 mg | Riboflavin | 0,01 mg |
Cholesterol | 0 g | Mn | 0,7 mg | Niacin | 0,1 mg |
Použití v kuchyni
Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
Používá se do salátů, pomazánek, polévek, buchet, nápojů, šťáv nebo i sterilovaná. I když Vy sami si červenou řepu nedopřejete, svým blízkým ji dopřejte, moc je překvapíte.
Nákup a skladování
1/ Vybírejte tvrdé a kompaktní bulvy s hladkou slupkou. Jestliže nabízí celé rostliny kupte celou. Podle listů poznáte čerstvost. Listy lze v kuchyni taky využít jako salát nebo špenát.
2/ Kupujte menší kusy, jsou chuťově výraznější a sladší.
3/ Bulvy skladujete v lednici, vydrží až 10 dní. Listy skladujete v lednici zvlášť od kořenové části.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin