Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Červená řepa a působení na lidské tělo

V posledním období se spotřeba červené řepy rapidně zvyšuje a my si klademe otázku, proč je vlastně červená řepa tak  zdravá a je vhodná pro nás, co máme nemocné ledviny?
Asi nikoho nepřekvapí, že řepu si ceníme pro látky, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, A. Navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík.

Ke konzumaci se používají jak kořeny, tak listy.

Prospěšnost červené řepy:

  • Křemík má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži.
  • Železo podporuje tvorby červených krvinek.
  • Pektin se postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střeva.
  • Betain pak podporuje produkci žaludeční šťávy.
  • Betakaroten chrání náš zrak.
  • Selen a vitamín E podporují imunitu.
  • Vápník a mangan zajišťují zdravé kosti.
  • Pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak.
  • Přispívá k celkové regeneraci organismu.

Co byste o červené řepě měli vědět a zvážit, zda je konzumace přínosem:

  • Může ovlivnit barvu moči, což v případě onemocnění ledvin není tak úplně žádoucí.
  • Ve stadiu 4 a 5 velmi často sbíráte moč a kontroluje se. Obarvení by mohlo vystrašit nejen vás, ale i zdravotní personál.
  • Je bohatá na šťavelany, oxaláty. Častou konzumací může způsobit ledvinové kameny – pro vás další riziko.
  • Může způsobit vyrážky, kopřivky, svědění či alergickou reakci. Jakoukoli změnu po požití této superpotraviny je nutné to nahlásit lékaři.
  • Zabarvuje stolici. Je to sice neškodné, ale opět často chodíte k lékaři na vyšetření a zbarvení by mohlo negativně ovlivnit hodnocení. Lékař tímto vyšetřením vylučuje přítomnost krve ve stolici.
  • Může způsobit náhlé poklesy krevního tlaku.
  • Je bohatá na dusičnany, které při onemocnění ledvin a hlavně ve stadiu CKD – 3,4 a 5 v jídelníčku omezujeme či vynecháváme. Tudíž je třeba opět zvážit, zda je nutné mít tuto potravinu v jídelníčku.
  • Může způsobit nadýmání, plynatost, křeče.
  • Může obsahovat i vysoké koncentrace dusitanů, které mohou vyvolat žaludeční potíže, průjem, zvracení, což může mít další vliv na urychlení progrese onemocnění.
  • Obsahuje nadměrné množství kyseliny močové, která při onemocnění ledvin může způsobit bolesti kloubů – dnu.
  • Je bohatá na železo, fosfor, měď, hořčík, ale všechny tyto minerály jsou kovy a nadměrná konzumace může poškodit jak játra, tak slinivku břišní a zhoršit ledvinové onemocnění.

Má být červená řepa v jídelníčku?

Červenou řepu můžeme zařadit mezi superpotravinu, která je pro zdravého jedince žádoucí, ale pro osoby s onemocněním ledvin není vhodná. Její konzumace by měla být jen výjimečná, a to jen ve 100g množství.

Složení červené řepy

Energie154 kJNa66 mgVitamín C5
Voda87,1 gK380 mgVitamín D0
Bílkoviny1,7 gCa20 mgVitamín Estopy
Sacharidy7,6 gMg11 mgVitamín B60,03 mg
Tuky6,1 gP51 mgKaroten0,02 mg
Vláknina1,9 gFe1 mgThiamin0,01 mg
Mastné kyseliny0,1 gCu0,02 mgRiboflavin0,01 mg
Cholesterol0 gMn0,7 mgNiacin0,1 mg

Použití v kuchyni

Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
Používá se do salátů, pomazánek, polévek, buchet, nápojů, šťáv nebo i sterilovaná. I když Vy sami si červenou řepu nedopřejete, svým blízkým ji dopřejte, moc je překvapíte.

Nákup a skladování

1/ Vybírejte tvrdé a kompaktní bulvy s hladkou slupkou. Jestliže nabízí celé rostliny kupte celou. Podle listů poznáte čerstvost. Listy lze v kuchyni taky využít jako salát nebo špenát.
2/ Kupujte menší kusy, jsou chuťově výraznější a sladší.
3/ Bulvy skladujete v lednici, vydrží až 10 dní. Listy skladujete v lednici zvlášť od kořenové části.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin