Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Recepty při nízkobílkovinné dietě u diabetes mellitus 2. typu

Příklad jídelníčku

Recepty uvádíme pod jídelníčkem a jsou propočteny vždy jen na 1 porci. Nabízíme je vždy ve dvou alternativách. Ve složení je zahrnut jen sodík přirozeně se vyskytující v užitých surovinách, v případě přisolení je třeba množství přidané soli připočítat.

Dle toho, jak varianty zkombinujeme, můžeme dosáhnout denního energetického příjmu 5208 – 7738 kJ, příjmu bílkovin 37 – 52,4 g, což u 80 kg člověka odpovídá 0,45 – 0,65 g/kg/den a příjmu sacharidů 157 – 231 g. Samozřejmě lze event. upravovat velikost porcí.

Snídaně:

Selský jogurt (100 g) s medem (10 g), ovesnými vločkami (20 g) a plátky kokosu (7 g)

energie: 846 kJ, 202 kcal, bílkoviny: 6,4 g, sacharidy: 29 g, tuky: 8 g, sodík: 122 mg, draslík: 263 mg, fosfor: 192 mg

Alternativa: žitný chléb (80 g) s máslem (10 g) a krutí šunkou (20 g), rajče (60 g)

energie: 1327 kJ, 316 kcal, bílkoviny: 11,4 g, sacharidy: 41 g, tuky: 11,7 g, sodík: 693 mg, draslík: 336 mg, fosfor: 177 mg

Svačina:

Jablko (200 g), hrst lískových oříšků (20 g)

energie: 966 kJ, 230 kcal, bílkoviny: 3,5 g, sacharidy: 31 g, tuky: 12,3 g, sodík: 2 mg, draslík: 350 mg, fosfor: 80 mg

Alternativa: Matcha nápoj s chia semínky

energie: 1327 kJ, 316 kcal, bílkoviny: 11,4 g, sacharidy: 41 g, tuky: 11,7 g, sodík: 693 mg, draslík: 336 mg, fosfor: 177 mg

Oběd:

Polévka gazpacho

energie: 969 kJ, 230 kcal, bílkoviny: 5,1 g, sacharidy: 21,4 g, tuky: 14,4 g, sodík: 54,6 mg, draslík: 911 mg, fosfor: 114 mg

Kuskus s kuřecím masem

energie: 1432 kJ, 341 kcal, bílkoviny: 17,2 g, sacharidy: 40 g, tuky: 13,1 g, sodík: 311 mg, draslík: 599 mg, fosfor: 139 mg

Alternativa: hráškové rizoto s parmezánem

energie: 2610 kJ, 621 kcal, bílkoviny: 12,2 g, sacharidy: 59,4 g, tuky: 33,5 g, sodík: 1769 mg, draslík: 702 mg, fosfor: 252 mg

2. Svačina:

Pomeranč (100 g)

energie: 197 kJ, 47 kcal, bílkoviny: 0,9 g, sacharidy: 11,7 g, tuky: 0,12 g, sodík: 0 mg, draslík: 181 mg, fosfor: 14 mg

Alternativa: jahody (100 g)

energie: 134 kJ, 32 kcal, bílkoviny: 0,67 g, sacharidy: 7,6 g, tuky: 0,3 g, sodík: 1 mg, draslík: 153 mg, fosfor: 24 mg

Večeře:

Bruschetta s rajčaty a bazalkou, zeleninový salát (60 g listového salátu, salátová okurka 100 g, paprika 50 g, rajče 50 g)
energie: 1173 kJ, 256 kcal, bílkoviny: 6,9 g, sacharidy: 36,6 g, tuky: 9,2 g, sodík: 361 mg, draslík: 314 mg, fosfor: 98 mg

salát – energie: 181 kJ, 43 kcal, bílkoviny: 2,1 g, sacharidy: 8,6 g, tuky: 0,5 g, sodík: 13 mg, draslík: 446 mg, fosfor: 58 m

Alternativa: špíz se sušenými rajčaty a cuketou, žitný chléb (50 g), zeleninový salát (stejně)

energie: 1134 kJ, 270 kcal, bílkoviny: 8,9 g, sacharidy: 43 g, tuky: 9 g, sodík: 447 mg, draslík: 1363 mg, fosfor: 194 mg) (salát stejně, viz výše)

2. večeře (není nezbytná):

kefír 100 ml

energie: 168 kJ, 40 kcal, bílkoviny: 3,3 g, sacharidy: 4,1 g, tuky: 1,2 g, sodík: 100 mg, draslík: 164 mg, fosfor: 105 mg

Alternativa: 1 sklenice rýžového mléka 150 ml

energie: 315 kJ, 75 kcal, bílkoviny: pod 0,5 g, sacharidy: 14,85 g, tuky: 1,65 g, sodík: 105 mg, draslík: 40 mg, fosfor: 84 mg

Recepty

Matcha nápoj s chia semínky

Suroviny: 

  • 100 ml mandlového mléka,
  • 3 lžičky chia semínek (10 g)
  • 1 vrchovatá lžička čaje matcha (2 g)
  • 1 zarovnaná lžička xylitolu (4 g)

Postup:

Vše smícháme dohromady, dáme do skleničky a necháme přes noc v lednici.

Polévka gazpacho

Recept je na 4 porce, 1 porce obsahuje: 

453 kcal, 1903 kJ, 6,1 g bílkovin, 45 g sacharidů, 27 g tuků, P (fosfor) 128 mg, K (draslík) 1243 mg, Na (sodík) 62 mg

Suroviny:

  • 100 g bílé cibule
  • 1 stroužek česneku (10 g)
  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 salátová okurka (350 g)
  • 1 zelená paprika (140 g)
  • 1 červená paprika (kapie, 140 g)
  • 30 g střídky z bílého chleba
  • 50 g olivového oleje
  • 20 g červeného vinného octa

Postup:

Cibuli nakrájíme nahrubo. Česnek rozkrojíme podélně a vyndáme středový klíček. Rajčata rozpůlíme, vykrojíme dřevnatý střed a nakrájíme na větší kousky. Okurku oloupeme, rozkrojíme podélně a odstraníme střed se semínky. Dužinu nakrájíme na kostky. Z paprik vykrojíme semínka a dužinu nakrájíme na kostky. Okurku, papriky, česnek, cibuli, olej, ocet a chléb rozmixujeme v mixéru. Přidáme rajčata a dále mixujeme. Přepasírujeme přes sítko, dle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout v lednici alespoň 2 hodiny. Při servírování můžeme ještě pokapat olivovým olejem.

Kuskus s kuřecím masem

Suroviny:

  • 100 g kuskusu
  • 40 g kuřecích prsíček
  • 25 g sušených meruněk
  • 40 g řapíkatého celeru
  • lžíce másla (10 g)
  • 15 g nasekané jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • 5 lístků nasekané máty (3 g)

Postup: 

Kuskus připravíme dle návodu na obalu. Meruňky propláchneme pod horkou vodou a nakrájíme na malé kousky, řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky. Na másle na středním ohni krátce orestujeme celer a meruňky, přidáme maso a za častého míchání ještě 3 minuty restujeme. Osolíme a opepříme. Směs promícháme s kuskusem a nakonec i s jarní cibulkou a mátou.

Hráškové rizoto

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce (30 ml)
  • olivového oleje
  • 70 g cibule
  • 100 g celeru
  • 60 g rýže Arborio
  • 1 stroužek česneku (10 g)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g mraženého hrášku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce parmezánu

Postup: 

Na oleji na středním ohni necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme celer nakrájený na malé kostičky, orestujeme 2 minuty za častého míchání. Přidáme rýži a česnek. Stále mícháme, až se rýže obalí olejem. Přilejeme víno a necháme ho zcela vyvařit. Přidáme hrášek a postupně přiléváme vývar, dokud není rýže hotová na skus. Pokud by nám vývar došel a rýže ještě byla tvrdá, doléváme vodou. Osolíme a opepříme. Na závěr do rizota rozmícháme lžíci nastrouhaného parmezánu. Rizoto by mělo být mokré a krémové. Druhou lžící nastrouhaného parmezánu si posypeme porci na talíři.

Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Suroviny:

  • 80 g rajčat
  • 5 lístků bazalky (3 g)
  • 30 g červené cibulky
  • 1 lžička olivového oleje
  • půl lžičky balzamikového octa
  • pepř
  • pečivo (např. kaiserka 60 g)

Postup: 

Cibulku a rajče nakrájíme nadrobno (čím menší kousky, tím lepší), bazalku nasekáme rovněž nadrobno. Vše smícháme dohromady a ještě ochutíme čerstvě mletým pepřem. Směs klademe na rozpečenou, podélně rozpůlenou kaiserku.

Špíz se sušenými rajčaty a cuketou

Suroviny:

  •  1 rajče (100 g)
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g cukety

Postup: 

Rajče očistíme a nakrájíme na čtvrtky, sušená rajčata překrojíme na dvě poloviny. Cuketu omyjeme a podélně rozřízneme na polovinu, nakrájíme na měsíčky silné asi 1 cm. Na vidlici napícháme střídavě sušené rajče, čerstvé rajče, cuketu. Špízy položíme na plech na pečící papír. Zapečeme ve troubě na 200°C (horkovzduch) asi 20-25 minut. Není třeba používat žádný tuk, postačí olej ze sušených rajčat, kterým špíz pomažeme.

MUDr. Adéla Maříková

DIETA při chronickém onemocnění ledvin