Tipy na potraviny u pacientů s cukrovkou
Nízkobílkovinná dieta u pacientů s cukrovkou
aneb tipy co do ledničky a do spižírny
Sýry
Ze sýrů jsou nejvhodnější volbou čerstvé sýry typu žervé.
Ve 100 g průměrně obsahují 5 g sacharidů a 7 g bílkovin, jedna porce je cca 50 g.
Můžeme je namazat na pečivo a obložit například na plátky nakrájeným rajčetem a posypat čerstvou petrželkou nebo použít jako základ do pomazánek. Možných variant těchto pomazánek je nepřeberné množství, a nemusíme se tak bát, že nám chuť tohoto sýra zevšední. Pokud se nám do výroby pomazánek zrovna nechce, lze žervé různých příchutí již zakoupit v obchodě (bylinky, křen, paprika atd.). Experimentovat se dá i s obložením pečiva, zkuste například plátky červené ředkvičky nebo posypat řeřichou.
Tipy na jednoduché pomazánky:
Pomazánka z žervé a sušených rajčat: 100 g žervé rozmícháme s několika nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty naloženými v oleji (kupte nejlépe v olivovém oleji). Přidáme lžičku tohoto oleje a lžičku bílého jogurtu.
Pomazánka z žervé s koprem: 100 g žervé rozmícháme se lžící másla (asi 25 g), 100 g zakysané smetany a 2 lžícemi najemno nasekaného čerstvého kopru. Dle chuti opepříme a osolíme.
Budapešť z žervé: 200 g žervé smícháme s 25 g najemno nakrájené červené cibulky, 1 lžící sladké maďarské papriky a 40 g najemno nakrájené dužiny kapie. Dle chuti opepříme a osolíme. Pokud je pomazánka moc hustá, přidáme ještě trochu bílého jogurtu.
Pomazánka z žervé a pažitky: 100 g žervé smícháme se lžící bílého jogurtu a s nasekanou čerstvou pažitkou dle chuti. V sezóně lze čerstvě natrhanou pažitku nasekat a zamrazit v kelímku. Bude tak k dispozici v zimním období.
Jogurt
Jogurt je stejně jako žervé přirozeným zdrojem vápníku a vzhledem k živým jogurtovým kulturám se jedná o probiotikum, tedy o potravinu blahodárně působící na střevní mikroflóru člověka.
Nejlepší volbu představuje klasický smetanový jogurt (ve 100 g obsahuje průměrně 3,8 g sacharidů a 3,5 g bílkovin) nebo selský jogurt (ve 100 g 4,5 g sacharidů a 3,7 g bílkovin). Jedna porce odpovídá cca 150–200.
Smetanový jogurt je ve srovnání se selským jogurtem výrazně tučnější. Nevhodné pro nízkobílkovinnou dietu jsou skyr a řecké jogurty, neboť obsahují velké množství bílkovin. Pro diabetickou dietu zase nejsou vhodné ochucené jogurty (ovocné, čokoládové, oříškové) kvůli vysokému obsahu sacharidů. Je proto ideální zvyknout si kupovat bílý jogurt bez příchuti a dosladit jej menším množstvím sladidla – například zarovnanou lžičkou tekutého lučního medu nebo datlového sirupu.
Tip na snídani:
150 g smetanového jogurtu smícháme s hrstí ovesných vloček (tj. cca 15 g, což je 10 g sacharidů), dochutíme zarovnanou čajovou lžičkou medu. Vločky necháme před konzumací ještě alespoň 5 minut smíchané v jogurtu, aby změkly.
Zelenina
Zeleninu konzumujte denně a v hojném množství. Kromě řady vitamínů a minerálních látek se jedná o základní zdroj vlákniny. Vhodnými druhy jsou například:
okurky (salátová okurka ve 100 g: 2 g sacharidů a 0,8 g bílkovin),
květák (ve 100 g: 4 g sacharidů a 2 g bílkovin),
mrkev (ve 100 g: 7 g sacharidů, 1 g bílkovin),
řapíkatý celer (ve 100 g: 3 g sacharidů a 0,7 g bílkovin),
brokolice (ve 100 g: 6 g sacharidů a 3 g bílkovin),
keříková rajčata (ve 100 g: 4 g sacharidů a 0,9 g bílkovin),
červené ředkvičky (ve 100 g: 4 g sacharidů a 1 g bílkovin),
bílá nebo zelená paprika (ve 100 g: 3 g sacharidů a 1 g bílkovin),
listové saláty – např. hlávkový salát (ve 100 g: 3 g sacharidů a 1 g bílkovin),
římský salát (ve 100 g: 2 g sacharidů a 1 g bílkovin),
rukola (ve 100 g: 3 g sacharidů a 2 g bílkovin) nebo
čerstvý špenát (ve 100 g: 3 g sacharidů a 2 g bílkovin).
Doporučené denní množství zeleniny v jídelníčku se udává 500 g rozděleně v několika porcích. Je velmi vhodné používat alespoň zpočátku kuchyňskou váhu. Zeleninu se snažte konzumovat dobře omytou a syrovou, ale například brokolici a květák lze krátce spařit a bude chutnější. Listový salát je možné ochutit promícháním s dresinkem, je však třeba v tom případě počítat se sacharidy navíc.
Tip na dresink:
Hořčičný dresink – hodí se k pestré směsi listových salátů. Smíchejte v misce lžíci dijonské hořčice a 2 lžíce balsamikového octa. Vezměte si metličku a pomalu přilévejte pramínkem olivový olej a šlehejte, dokud nevznikne dresink hladké textury. Dochuťte špetkou soli. Smíchejte se směsí listových salátů a nechte chvilku vychladit v ledničce.
Lilek (ve 100 g: 4 g sacharidů a 1 g bílkovin) a cuketa (ve 100 g: 3 g sacharidů a 1 g bílkovin) jsou výborným druhem zeleniny na zapékání a grilování či do ratatouille.
Kysané zelí a zelná šťáva
Budete-li hledat zdroj vitamínu C na zimní období, neexistuje snad lepší zdroj než kysané zelí.
Kysané zelí ve 100 g: 4 g sacharidů a 1 g bílkovin
Kysané zelí je doslova všelék. Obsahuje vitamíny z řady B (B1, B2, B6, B12), působí protizánětlivě a preventivně proti vzniků nádorů. Blahodárný vliv má především na trávicí trakt, je výborným probiotikem, normalizuje střevní mikroflóru a má příznivý efekt na trávení. Tip: doporučujeme detoxikační kúru zelnou šťávou. Kvalitní zelnou šťávu lze sehnat přímo v zelárně a je třeba ji během pár dní vypít, neboť má krátkou dobu trvanlivosti. U řady osob může mít mírně projímavé účinky, ale nejedná se o nepříznivý jev. V tom případě jen pijeme menší množství (asi 100–200 ml před jídlem) a navyšujeme postupně.
Ovoce
Ovoce u diabetiků je často chybně vynecháváno z jídelníčku. Omezení se týká hlavně některých výrazně sladkých plodů (například banány, hroznové víno), ale i zde platí, že velmi záleží na množství. Obecně se ovoce doporučuje v množství jednoho kusu na den, například na svačinu. Doporučujeme například jablka.
Například jablka Gala nebo Red Delicious obsahují ve 100 g 10 g sacharidů
a 0,2 g bílkovin.
Není třeba v obchodě sahat jen po tropickém ovoci nebo ovoci dováženém zdaleka. Překvapivě málo sacharidů v porovnání s jiným ovocem mají
jahody (ve 100 g: 6 g sacharidů a 0,8 g bílkovin), grapefruity nebo pomela jsou také vhodnou alternativou (ve 100 g obsahují
10 g sacharidů a 0,8 g sacharidů).
Zajímavým ovocem, dokonce se jedná o superpotravinu, jsou moruše bílé.
Moruše bílé (ve 100 g: 9 g sacharidů a 2 g bílkovin, pozor jen čerstvé, sušené mají obsah sacharidů vyšší)
Moruše jsou plody listnatého stromu rostoucího i u nás, ale pocházejícího původně z Číny. Vzhledově by se daly přirovnat k ostružinám, mají ale bílou barvu a chuťově jsou sladké. Významné jsou vysokým obsahem vitamínu C, řady minerálů, resveratrolu (přírodní léčivý antioxidant) a moranolinu, který zpomaluje vstřebávání sacharidů, a tím přispívá k udržování normální hladiny glukózy v krvi.
Avokádo
Avokádo je druh ovoce. Obsahuje velký podíl tuků (rostlinných, tedy kvalitních a zdraví prospěšných, podobně jako je tomu u olivového oleje, ale i zde platí, že záleží na množství, které zkonzumujeme).
Avokádo obsahuje ve 100 g jen 6 g sacharidů a 2 g bílkovin.
Je možné ho použít do salátů, pomazánek, polévek nebo na výrobu mexického dipu guacamole.
Olivy
Olivy jsou podobně jako avokádo bohaté na kvalitní tuky. Doporučujeme kupovat olivy s peckou. Lze je jíst samotné, k zelenině nebo z nich například vyrobit tapenádu.
Olivy (ve 100 g: 0 g sacharidů a 0,5 g bílkovin)
Tapenáda z oliv: 100 g černých oliv rozmixujeme s lžící kaparů, stroužkem česneku, 2 lžícemi extrapanenského olivového oleje a několika lístky čerstvé bazalky. Natíráme na křupavou opečenou bagetku. Můžeme také posypat malým množstvím nastrouhaného parmezánu.
Ořechy
Různé druhy ořechů se svým složením poměrně liší. Pravidlem je vysoký obsah tuků, ale řada z nich obsahuje i velké množství bílkovin a sacharidů. Příkladem vhodného druhu pro nízkobílkovinnou a diabetickou dietu jsou pekanové ořechy.
Pekanové ořechy (ve 100 g: 4 g sacharidů a 9 g bílkovin)
Doporučení si zaslouží především pro obsah zdraví prospěšných tuků, omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, hořčíku, železa nebo zinku. Vhodná je jejich konzumace v malém množství (malá hrst), například ke svačině ke kousku ovoce. Pokud je přes noc namočíte do vody, budou lépe stravitelné a starším nemocným se budou i lépe kousat. Podobné složení sacharidů a bílkovin mají také makadamové ořechy.
Xylitol
Ve spojení s diabetiky nelze nezmínit xylitol neboli březový cukr. Dá se zakoupit v podobě sypkých bílých krystalků, a vypadá tedy podobně jako běžný cukr. Jeho výhoda spočívá v tom, že se jedná o přírodní sladidlo. Vyskytuje se v řadě druhů ovoce a rostlin. V našem těle se dokonce denně jeho určité množství tvoří. Na rozdíl od sacharózy (běžný cukr) má nižší kalorický obsah (asi o třetinu) a nízký glykemický index: tedy zvyšuje glykémii postupně v delším čase a méně. V neposlední řadě také nevede ke vzniku zubního kazu, neboť není zdrojem energie pro ústní bakterie tak jako sacharóza a pravděpodobně i pozitivně mění pH slin, a zlepšuje tak roces mineralizace zubní skloviny. Kromě běžného slazení (například nápojů) lze xylitol využít při vaření nebo pečení.
MUDr. Adéla Maříková
DIETA při chronickém onemocnění ledvin