Desatero dietního doporučení
1. Správný výběr a režim jídla
- Naučte se znát složení potravin.
- Jezte pestře, nebojte se výběru nových potravin.
- Používejte přiměřené množství koření a bylinek.
- Pamatujte na rozdíl mezi živočišnými bílkovinami (maso, vejce, mléko, brambory) a rostlinnými bílkovinami (mouka, pečivo, cukrářské výrobky, luštěniny, oříšky atd.).
- Stravu rozdělte do několika denních dávek. Nemělo by dojít k hladovění, velkým výkyvům lipidémie (poruchy metabolismu tuků), glykémie (koncentrace cukru v krvi), hyperfosfatemie, hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi).
- Dodržujte pitný režim, doporučené množství tekutin vám sdělí lékař.
- Při nejasnostech v nutričním plánu kontaktujte nutričního terapeuta.
2. Snídaně nejdůležitějším jídlem dne
- Snídaně by měla pokrývat cca 20-25 % celkového denního příjmu energie.
- Měla by obsahovat všechny živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy.
- Nezapomínejte na nízkobílkovinné či bezlepkové pečivo.
- Snídaně je prevencí obezity, ale i podvýživy.
3. Svačiny
- Jsou malým příjmem energie, vlákniny, vitamínů, minerálních látek, a to v podobě ovoce, zeleniny, pečiva a kvalitních bílkovin.
- Svačiny osvěží, zasytí a zaženou pocit hladu a žízně.
- Svačiny v dopoledních a odpoledních hodinách oddálí výkyvy chutí.
- Výběr a množství potravin i tekutin se podřizuje hodnotám bílkovin, draslíku, sodíku a fosforu v krvi.
- Při nechutenství je možné popíjet v rámci svačiny sipping (doplněk stravy).
- Vhodný druh vám pomůže vybrat lékař nebo nutriční terapeut.
4. Chvilka na oběd
- Oběd by měl tvořit 30 % z denního příjmu energie.
- Výhoda oběda připraveného doma je, že známe jeho složení a můžeme kdykoliv ovlivnit jeho skladbu.
- Rychlé občerstvení omezte na minimum a vždy hleďte na výběr a velikost porce.
- V časové tísni je možné dát si studený oběd, připravený do krabičky nebo zabalený.
- Oběd musí kromě sacharidů a tuků obsahovat i omezené množství bílkovin.
- Nevhodným obědem je samotné pečivo, pouhý příkrm s omáčkou, instantní polévka, konzerva nebo již zmíněné rychlé občerstvení.
5. Správná večeře
- Večeře by měla tvořit 25–30 % z celkového denního příjmu energie.
- Večeře by měla obsahovat plnohodnotné bílkoviny v doporučeném množství, zeleninu, tuky (např. ve formě olejů) a sacharidy.
- Večeře může být studená nebo teplá.
- Výběr uzenin, sýrů, ochucovadelje nutné podřizovat hladině sodíku, fosforu.
- Výběr zeleniny je nutné podřizovat hladině draslíku v krvi.
6. Udržet si tělesnou hmotnost
- Nesmí docházet k velkému nárůstu nebo naopak k poklesu váhy.
- Hmotnostní výkyvy negativně ovlivňují chronické onemocnění ledvin.
- Jakýkoliv problém s úbytkem nebo nárůstem hmotnosti hlaste předem lékaři, aby na to mohl okamžitě reagovat.
7. Pohybová aktivita
- Vyberte si vhodnou pohybovou aktivitu, která bude přizpůsobena vašemu celkovému zdravotnímu stavu – turistika, rekreační cyklistika atd. (případně se poraďte se svým lékařem).
- Pohybem na čerstvém vzduchu získáte vitamín D.
- Pohybem se okysličuje krev, což přináší lepší vstřebávání a prokrvení.
- Pamatujte na pravidelný odpočinek, správnou obuv a oblečení.
8. Vhodné nádobí
Zakupte si kuchyňskou váhu a vhodné nádobí, usnadní Vám přípravu pokrmů.A hlavně Vaše porce budou odpovídat doporučenému množství živin.Na přípravu diety s omezeným příjmem bílkovin jsou vhodné: teflonové pánve, nerezové nádobí, tlakové hrnce atd.V chladničce mějte vyhrazené své místo, aby vás nelákaly potraviny, které nejsou v souladu s dietou, ale také proto, aby rodina věděla, že vaše potraviny jsou pro vás důležité a pomáhají vám v léčbě.
9. Lékař a nutriční terapeut
- Nezapomínejte na pravidelnou návštěvu svého nefrologa a praktického lékaře.
- Na základě vyšetření vám bude stanoveno:
- příjem bílkovin v g/kg/den,
- dávkování ketoanalog k doplnění omezených bílkovin vhodným způsobem,
- příjem tekutin k optimální hydrataci,
- příjem sodíku k prevenci a léčbě otoků a vysokého krevního tlaku,
- příjem vápníku a fosforu k léčbě kostních komplikací.
- Vaše dietní opatření je specifické a má mnoho odlišností od zdravé výživy vhodné pro běžnou populaci, proto informace čerpejte pouze z ověřených zdrojů.
10. Léky
- Předepsané léky jsou neodmyslitelnou součástí léčby.
- Nepravidelné a špatné užívání léků vede k dalším zdravotním komplikacím, neuspokojivým laboratorním hodnotám a k navyšování dávek léků.
- Účinnost diety společně s množstvím doplnění o ketoanaloga může zpomalit chronickou nedostatečnost ledvin. Obraťte se na svého nefrologa.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin