Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Desatero dietního doporučení

1. Správný výběr a režim jídla

  • Naučte se znát složení potravin.
  • Jezte pestře, nebojte se výběru nových potravin.
  • Používejte přiměřené množství koření a bylinek.
  • Pamatujte na rozdíl mezi živočišnými bílkovinami (maso, vejce, mléko, brambory) a rostlinnými bílkovinami (mouka, pečivo, cukrářské výrobky, luštěniny, oříšky atd.).
  • Stravu rozdělte do několika denních dávek. Nemělo by dojít k hladovění, velkým výkyvům lipidémie (poruchy metabolismu tuků), glykémie (koncentrace cukru v krvi), hyperfosfatemie, hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi).
  • Dodržujte pitný režim, doporučené množství tekutin vám sdělí lékař.
  • Při nejasnostech v nutričním plánu kontaktujte nutričního terapeuta.

2. Snídaně nejdůležitějším jídlem dne

  • Snídaně by měla pokrývat cca 20-25 % celkového denního příjmu energie.
  • Měla by obsahovat všechny živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy.
  • Nezapomínejte na nízkobílkovinné či bezlepkové pečivo.
  • Snídaně je prevencí obezity, ale i podvýživy.

3. Svačiny

  • Jsou malým příjmem energie, vlákniny, vitamínů, minerálních látek, a to v podobě ovoce, zeleniny, pečiva a kvalitních bílkovin.
  • Svačiny osvěží, zasytí a zaženou pocit hladu a žízně.
  • Svačiny v dopoledních a odpoledních hodinách oddálí výkyvy chutí.
  • Výběr a množství potravin i tekutin se podřizuje hodnotám bílkovin, draslíku, sodíku a fosforu v krvi.
  • Při nechutenství je možné popíjet v rámci svačiny sipping (doplněk stravy).
  • Vhodný druh vám pomůže vybrat lékař nebo nutriční terapeut.

4. Chvilka na oběd

  • Oběd by měl tvořit 30 % z denního příjmu energie.
  • Výhoda oběda připraveného doma je, že známe jeho složení a můžeme kdykoliv ovlivnit jeho skladbu.
  • Rychlé občerstvení omezte na minimum a vždy hleďte na výběr a velikost porce.
  • V časové tísni je možné dát si studený oběd, připravený do krabičky nebo zabalený.
  • Oběd musí kromě sacharidů a tuků obsahovat i omezené množství bílkovin.
  • Nevhodným obědem je samotné pečivo, pouhý příkrm s omáčkou, instantní polévka, konzerva nebo již zmíněné rychlé občerstvení.

5. Správná večeře

  • Večeře by měla tvořit 25–30 % z celkového denního příjmu energie.
  • Večeře by měla obsahovat plnohodnotné bílkoviny v doporučeném množství, zeleninu, tuky (např. ve formě olejů) a sacharidy.
  • Večeře může být studená nebo teplá.
  • Výběr uzenin, sýrů, ochucovadelje nutné podřizovat hladině sodíku, fosforu.
  • Výběr zeleniny je nutné podřizovat hladině draslíku v krvi.

6. Udržet si tělesnou hmotnost

  • Nesmí docházet k velkému nárůstu nebo naopak k poklesu váhy.
  • Hmotnostní výkyvy negativně ovlivňují chronické onemocnění ledvin.
  • Jakýkoliv problém s úbytkem nebo nárůstem hmotnosti hlaste předem lékaři, aby na to mohl okamžitě reagovat.

7. Pohybová aktivita

  • Vyberte si vhodnou pohybovou aktivitu, která bude přizpůsobena vašemu celkovému zdravotnímu stavu – turistika, rekreační cyklistika atd. (případně se poraďte se svým lékařem).
  • Pohybem na čerstvém vzduchu získáte vitamín D.
  • Pohybem se okysličuje krev, což přináší lepší vstřebávání a prokrvení.
  • Pamatujte na pravidelný odpočinek, správnou obuv a oblečení.

8. Vhodné nádobí

Zakupte si kuchyňskou váhu a vhodné nádobí, usnadní Vám přípravu pokrmů.A hlavně Vaše porce budou odpovídat doporučenému množství živin.Na přípravu diety s omezeným příjmem bílkovin jsou vhodné: teflonové pánve, nerezové nádobí, tlakové hrnce atd.V chladničce mějte vyhrazené své místo, aby vás nelákaly potraviny, které nejsou v souladu s dietou, ale také proto, aby rodina věděla, že vaše potraviny jsou pro vás důležité a pomáhají vám v léčbě.

9. Lékař a nutriční terapeut

  • Nezapomínejte na pravidelnou návštěvu svého nefrologa a praktického lékaře.
  • Na základě vyšetření vám bude stanoveno:
    • příjem bílkovin v g/kg/den,
    • dávkování ketoanalog k doplnění omezených bílkovin vhodným způsobem,
    • příjem tekutin k optimální hydrataci,
    • příjem sodíku k prevenci a léčbě otoků a vysokého krevního tlaku,
    • příjem vápníku a fosforu k léčbě kostních komplikací.
  • Vaše dietní opatření je specifické a má mnoho odlišností od zdravé výživy vhodné pro běžnou populaci, proto informace čerpejte pouze z ověřených zdrojů.

10. Léky

  • Předepsané léky jsou neodmyslitelnou součástí léčby.
  • Nepravidelné a špatné užívání léků vede k dalším zdravotním komplikacím, neuspokojivým laboratorním hodnotám a k navyšování dávek léků.
  • Účinnost diety společně s množstvím doplnění o ketoanaloga může zpomalit chronickou nedostatečnost ledvin. Obraťte se na svého nefrologa.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin