Jablka, hrušky a ořechy
S koncem léta přichází jedno z nejhojnějších období roku. U nás dozrává mnoho druhů ovoce i dalších plodin. Díky tomu, že ovoce nemusí cestovat přes půl planety a dozrávat ve speciálních skladech, je sklizeno až ve chvíli, kdy je skutečně zralé a vhodné k okamžité konzumaci. Obsahuje nejlepší poměr živin a je doslova čerstvé. Zařazování lokálních potravin do jídelníčku je skvělou volbou, a to nejen kvůli podpoře lokálního zemědělství, ale i kvůli tomu, že je naše tělo naprogramováno na zeměpisné pásmo, kde žijeme. Příkladem muže byt výskyt alergií na lokální potraviny (jablka), který je v porovnání s alergiemi např. na citrusy minimální.
Pěstování jablek
Jablka a hrušky patří mezi hojně pěstované druhy ovoce v České republice. Díky jejich lokálnosti se sklízí ovoce, které je vyzrálé s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek. Jablka a hrušky jsou bohaté na rostlinné sacharidy, vitamin C a jsou také výborným zdrojem vlákniny. Jak hrušky, tak i jablka nacházejí hojné využití v kuchyni. Lze je konzumovat v syrovém stavu, což je nejvhodnější právě v případě onemocnění ledvin. Jablka obsahují menší množství draslíku než hrušky. Pokud jablka či hrušky podusíme s hřebíčkem a cukrem, připravíme skvělý domácí kompot. Lze z nich připravit také domácí džemy nebo pyré.
Zrání jablek
S jejich dlouhodobým uchováváním souvisí také zrání. Jak se ovoce postupně zbavuje vody, zvyšuje se podíl minerálních látek, a tím pádem i draslíku. Mezi vhodné způsoby uchování jablek patří např. domácí zavařenina, kompot nebo zamrazení nastrouhaných a povařených jablek. Nevhodné je jablka, hrušky a další druhy ovoce sušit, protože sušené plody obsahují několikanásobně vyšší podíl draslíku.
100 g sušených hrušek obsahuje 530 mg draslíku
100 g sušených jablek obsahuje 620 mg draslíku
Ořechy a semínka patří mezi vhodné potraviny v našem jídelníčku i při onemocnění ledvin. Podle diagnózy a doporučeného dietního režimu vždy volíme jen menší porce ořechů s ohledem na obsah draslíku. Ořechy pro naše tělo představují výborný zdroj kombinace vitaminů, minerálních látek a hlavně zdravých tuků. Přestože jsou ořechy řazeny k tučnějším potravinám, jejich konzumace je žádoucí právě z důvodu obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin.
100 g kešu obsahuje 605 mg draslíku
100 g lískových ořechů obsahuje 648 mg draslíku
100 mg mandlí obsahuje 785 mg draslíku
100 g vlašských ořechů obsahuje 575 mg draslíku
100 g pistácií obsahuje 1 025 mg draslíku
V jídelníčku je vždy vhodnější upřednostňovat ořechy tzv. natural, tedy nepražené a nesolené. Na přípravu různých zákusků nebo snídaňových směsí je vhodné využívat oříškovou mouku. Mouky jsou běžné dostupné v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Jedná se v podstatě o jemně nasekané ořechy.
Nejvhodnější by samozřejmě bylo okamžité snědení všech čerstvých potravin. To není úplně vždy možné, a proto je uskladňovat. Různé druhy ovoce a zeleniny je vhodné zamrazovat. Stejně tak můžeme postupovat při skladování ořechů. Nevhodným druhem skladování je sušení. Při sušení potravin dochází ke koncentraci minerálních látek např. draslíku – nevhodného v případě onemocnění ledvin.
Recepty
Mgr. Miroslava Karbanová
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin