Jaro je tu
Jaro je pro mnohé z vás tím nejkrásnějším obdobím roku. Čím dál delší část dne se obejdeme bez umělého osvětlení a slunce je na obloze čím dál častějším hostem. Zvolna se probouzí příroda a poskytuje našim smyslům dostatek příjemných a povzbuzujících vjemů. A to tak, že si všechny ty vůně, barvy o chutě jara můžeme odnést domů k dalšímu zpracování.
Zelenina na prvním místě – hlávkový salát, brokolice celer, kedlubna, ředkvičky, špenát, mrkev, růžičková kapusta, rebarbora, chřest, ledový salát, ale i cibule, česnek a další.
Tip – u těch, kteří mají problémy s hladinou draslíku, je nutné se poradit s nutriční terapeutkou, kolik a jaký druh je pro ně vhodný nebo jakou tepelnou úpravu použít tak, aby nedošlo k dalším zdravotním komplikacím.
Ovoce – první ochutnáme jahody, třešně, borůvky, ale nic se nezkazí, když do jídelníčku zařadíme jablka či hrušky z našich uskladněných zásob. Dobré je využít i kompotované ovoce jako součást oběda, snídaně nebo jako přídavek k lehkému moučníku.
Bylinky a natě – proč nesmí chybět
- Je to první jarní posel zdraví.
- Posílí játra, ale i nervovou soustavu, vyčistí krev.
- Povzbudí trávení, ozdraví, vyčistí a i tlumí pachuť v ústech.
- Mají močopudné účinky, podporují krvetvorbu, zvyšují tělesnou kondici a tlumí nevolnost.
- Obsahují celé spektrum vitamínů B, C, minerálních látek, jako např. draslík, fosfor, hořčík, selen, vápník atd.
- Mají široké uplatnění v teplé, ale i studené kuchyni. Ve vašem jarním jídelníčku by neměly chybět.
Vybrané bylinky
Máta
– Je ceněna pro své specifické aroma.
– Využití v kuchyni – čaje, součást sirupu nebo nealkoholických nápojů.
Petržel
– Nesmí chybět v jídelníčku, nejpopulárnější ozdoba jídel.
– Petržel obsahuje kombinaci živin, které z ní dělají superpotravinu.
– Využití v kuchyni – do polévek, nádivek, mas, pomazánek, brambor, slaného nízkobílkovinného pečiva nebo do bezlepkového chleba… No prostě všude, kde bude dělat parádu.
Řeřicha
– Jarní vitamínová vzpruha, svou chutí podobná ředkvičce.
– Využití v kuchyni – jako řeřichová omáčka nebo do pomazánek, nádivek, omelet, kaší, bezlepkových těstovin, rizota, zeleninových salátů.
Polníček
– V březnu a dubnu sbíráme listové růžičky, mají oříškovou chuť.
– Využití v kuchyni – do salátů a jarních polévek.
Pažitka
– Cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
– Využití v kuchyni – do pomazánek, vaječných nebo houbových jídel, kaší, salátů, polévek nebo jen na bezlepkový chléb s máslem.
Pampeliška
– Sbíráme listy, nať i s kořenem, má mírně nahořklou chuť.
– Využití v kuchyni – do zeleninových salátů, ozdoba krémů, pudinků, nádivek.
Kopřiva
– Sbírá se list a používá se jak čerstvý, tak sušený.
– Využití v kuchyni – špenát z kopřiv nebo kopřivová polévka, čaje, součást nádivek, závinů, salátů nebo jako příloha k masům. Existují i kopřivová piva.
Sedmikráska
– Roste tam, kde je hodně sluníčka.
– Využití v kuchyni – využíváme jak listy, tak květy do salátů, omelet, zdobení pudinků, koláčů, kompotů anebo jako bylinný odvar.
Jak bylinky sbírat a uchovávat
– Sbíráme je co nejdál od civilizace.
– Bylinky trháme vždy za suchého počasí.
– Sbíráme je do košíků, nikdy né do igelitového sáčku.
– Některá natě si můžete vypěstovat i doma – např. pažitku, řeřichu.
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin