Nízkobílkovinné mouky
Mouky a pečení při chronickém onemocnění ledvin
Mouka je už od pradávna hlavní součástí našich jídelníčků. V podstatě je to rozemleté obilné zrno a používá se v kuchyni na vaření, pečení a jiné tepelné úpravy mnoha jídel. Nejčastěji se dá zakoupit klasická pšeničná mouka, které se dělí podle tloušťky zrn na hladkou (nejjemnější zrnitost), polohrubou, hrubou, a na krupici (nejhrubší zrnitost). Při onemocnění ledvin ale klasická mouka zatěžuje ledviny nadbytečným množstvím rostlinných bílkovin, proto se níže dočtete podle čeho mouky vybírat a na co si dát pozor.
Při onemocnění ledvin rozdělujeme mouky podle vhodnosti:
VHODNÉ | Méně VHODNÉ | NEVHODNÉ |
Bezlepková mouka | Hrubá mouka | Celozrnná mouka |
Nízkobílkovinná mouka | Hladká mouka | |
Rýžová mouka | Polohrubá mouka |
Nejen množství bílkovin je rozhodují faktor, na který by se měl upínat náš zrak. Nesmíme zapomenout ani na podíl fosforu a draslíku, který je v různých druzích rozdílně zastoupen. V tabulce níže je jasně patrné, že bezlepkové či nízkobílkovinné mouky je vhodnější. Zde je bohužel i vidět, že ačkoli v běžné zdravé výživě je oslavovaná celozrnná mouka jako nutriční benefit, při onemocnění ledvin je patrné, že vysoký podíl minerálních látek (fosfor, draslík) je pro pokročilá stádia chronického onemocnění ledvin nežádoucí.
Orientační hodnoty bílkovin, fosforu a draslíku ukazuje tabulka níže:
Bílkoviny ve 100 g | Fosfor ve 100 g | Draslík ve 100 g | |
Bezlepková směs na přípravu těsta | 0,7 | 30 | 7 |
Polohrubá mouka | 8,4 | 75 | 108 |
Hrubá mouka | 8,8 | 75 | 108 |
Hladká mouka | 11,9 | 75 | 108 |
Celozrnná mouka | 10,9 | 260 | 680 |
Pozor si nemusíme dávat jen na mouku jako takovou, ale ledviny zatíží také klasické výrobky z pšeničné mouky. Proto se mouka a výrobky z ní musí nahrazovat tzv. nízkobílkovinnými produkty. Jejich srovnání s běžnými druhy pečiva ukazuje tabulka níže. Když pacient s chronickým onemocněním ledvin stádia 3–5 nahradí běžné druhy pečiva nízkobílkovinnými, tak dokáže těmito záměnami snížit příjem bílkovin až o 25 g, což představuje velkou úlevu pro namáhané ledviny. Sortiment nízkobílkovinných potravin, mezi které patří i většina bezlepkových potravin, se stále rozšiřuje a jejich dostupnost v běžných obchodech a supermarketech v posledních letech rapidně vzrůstá.
Vhodné druhy pečiva: nízkobílkovinné a bezlepkové
Nevhodné: pečivo z pšenice, celozrnné pečivo
TIPY na pečení
- Čím kypřit
Při pokročilém stádiu onemocnění ledvin je potřeba vyvarovat se fosforu v jídelníčku – ten je hojně obsažen v droždí/pivovarských kvasnicích. Vždy je lepší nahradit ho kypřícím práškem, ale pozor tím bez fosfátů. Na jeho sáčku je to zvýrazněno a dá se „kypřící prášek bez fosfátů“ zakoupit v prodejnách zdravé výživy ale i v síti některých drogerií. Když by se skutečně nedařilo najít kypřící prášek bez fosfátů, můžete droždí nahradit také jedlou sodou.
- Domácí poleva
Snažte se vyvarovat hotovým kakaovým polevám a polotovarům, protože kakao v nich obsažené s sebou nese také vysoký podíl fosforu (proto není ani čokoláda doporučována při onemocnění ledvin). Namísto kakaové polevy raději sáhněte po domácí cukrové polevě, karamelu, nebo koláč ozdobte polevou z ovocných šťávách a želatinou. Za zkoušku určitě stojí domácí cukrová poleva na jejíž přípravu vám stačí pár minut.
Recepty
Nízkobílkovinné mouky:
Značka | Název | B/100g |
Balviten | Směs na pizzu PKU (500g) | 0,4 g |
Balviten | Extra koncentrát krakovské mouky (500g) | 0,2 g |
Bezgluten | Směs multi mix univerzální – bez lepku (1000g) | 0,9 g |
Bezgluten | Univerzální směs nízkobílkovinné mouky PKU (1000g) | 0,4 g |
Bezgluten | Směs na pirohy, palačinky a těstoviny (500g) | 2,1 g |
Bezgluten | Univerzální směs nízkobílkovinné mouky PKU (500g) | 0,4 g |
Bezgluten | Směs na muffiny PKU (500g) | 2,0g |
Glutenex | Směs Multi Mix Universal | 0,3 g |
Loprofin | Damin směs nízkobílkovinná PKU (500g) | 0,4g |
Natural Jihlava | Vitaprotam nízkoproteinová pečivová směs (400g) | 0,5 g |
Novalim | Apromix-plus nízkobílkovinná mouka světlá (1000g) | 0,23 g |
Novalim | Apromix- T plus nízkobílkovinná mouka tmavá (1000g) | 0,27 g |
Mgr. Miroslava Karbanová
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin