Období dýní
Do podzimní kuchyně neodmyslitelně patří dýně a tykev. Vyroste bez velké námahy nebo se dá koupit na trhu či v obchodě.
Proč si jí ceníme
- pro obsah vlákniny, kterou potřebujeme na úpravu střevní mikroflóry
- pro zářivou barvu a jemnou chuť, která se hodí pro všechny příležitosti
- pro obsah betakarotenu, vitamínu B, C hořčíku, draslíku, železa, vápníku.
- pro nízký obsah kalorií, i pro ty co potřebují být zařazeny do TX programu
- pro močopudné účinky
- protože posiluje imunitní systém, který je ve stadiu 3B, 4, 5 – je nutný posilovat
- Pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol.
- Pomáhá při pálení žáhy, žaludečních potížích, dně, nemocech ledvin.
- Využití nejen dužiny, ale i semínek, ty si ceníme pro obsah rostlinných tuků
- (kyseliny linoelové), železa, zinku, vitamínu K, E, B. Semínka používáme uvážlivě. Stačí 10 g do zeleninového salátu nebo k masu.
- Další využití dýně je zastudena lisovaný dýňový olej.
Složení dýně ve 100 g:
Kcal | Kj | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Fosfor | Vápník | Hořčík | Železo |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
24 | 100 | 1,1 g | 0,1 g | 4,6 g | 383 mg | 44 mg | 22 mg | 6 mg | 0,8 mg |
Jaké jsou možnosti v kuchyni:
– sladká, slaná úprava – jako moučník – jako polévka – jako nákyp, kompot – využití jako ozdoba v kuchyni, zahradě i jako dekorace pro halloweenské slavnosti, které se taky určitě zúčastníte |
Vybrané druhy dýni:
1) Dýně Hokkaido mající kaštan, nejrozšířenější odrůda, Ø hmotnost 1-2 kg, před tepelnou úpravou není třeba loupat. |
2) Dýně špagetová – žlutá, oválná, protáhlá, výborná jako náplň do masa nebo k zapečení. Dužina po upečení nebo uvaření se rozpadne na vlákna připomínající špagety. |
3) Dýně máslová se světlou, smetanovou nebo jemně nažloutlou barvou. Je jemná až nasládlá, proto se nejvíce využívá do sladkých koláčů nebo dýňového másla nebo v polévce či v kombinaci s masem. Při úpravě je dobré jí nejprve upéct a pak dále zpracovávat. |
4) Dýně muškátová – s tmavě oranžovou dužinou. Využití do polévek nebo k zapečení s masem. Má krásnou barvu. |
5) Dýně mexická – jen jako dekorace |
Jak ji skladovat
– Celou dýni skladujeme na suchém a chladném místě. Vhodná teplota kolem 15 °C.
– Ukládá se tak, aby mohl proudit vzduch.
– Pokud jí skladujete delší dobu, je nutné jí prohlédnout, zda se nekazí.
– Nakrojené a zabalená dýně vydrží v lednici asi týden.
– Naporcovanou dýni můžete namrazit.
Jak si ji připravit
– Vždy ji zbavte zaschlé stopky.
– Pak jí rozpulte – nutná opatrnost při půlení.
– Zbavte jí vláknitého středu a semínek – nejlépe to jde velkou lžicí.
– Slupky se až na výjimky loupou, a to za pomocí škrabky nebo malého nožíku
– Dýně na řezu nehnědne, nemění barvu.
– Při krájení na kousky zvažte styl přípravy pokrmů.
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin