Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Období dýní

Do podzimní kuchyně neodmyslitelně patří dýně a tykev. Vyroste bez velké námahy nebo se dá koupit na trhu či v obchodě.

Proč si jí ceníme

  • pro obsah vlákniny, kterou potřebujeme na úpravu střevní mikroflóry
  • pro zářivou barvu a jemnou chuť, která se hodí pro všechny příležitosti
  • pro obsah betakarotenu, vitamínu B, C hořčíku, draslíku, železa, vápníku.
  • pro nízký obsah kalorií, i pro ty co potřebují být zařazeny do TX programu
  • pro močopudné účinky
  • protože posiluje imunitní systém, který je ve stadiu 3B, 4, 5 – je nutný posilovat
  • Pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol.
  • Pomáhá při pálení žáhy, žaludečních potížích, dně, nemocech ledvin.
  • Využití nejen dužiny, ale i semínek, ty si ceníme pro obsah rostlinných tuků
  • (kyseliny linoelové), železa, zinku, vitamínu K, E, B. Semínka používáme uvážlivě. Stačí 10 g do zeleninového salátu nebo k masu.
  • Další využití dýně je zastudena lisovaný dýňový olej.

Složení dýně ve 100 g:

KcalKjBílkovinyTukySacharidyDraslíkFosforVápníkHořčíkŽelezo
241001,1 g0,1 g4,6 g383 mg44 mg22 mg6 mg0,8 mg

Jaké jsou možnosti v  kuchyni:

– sladká, slaná úprava
– jako moučník
– jako polévka
– jako nákyp, kompot
– využití jako ozdoba v kuchyni, zahradě i jako dekorace pro halloweenské slavnosti, které se taky určitě zúčastníte

Vybrané druhy dýni:

1) Dýně Hokkaido mající kaštan, nejrozšířenější odrůda, Ø hmotnost 1-2 kg, před tepelnou úpravou není třeba loupat.
2) Dýně špagetová – žlutá, oválná, protáhlá, výborná jako náplň do masa nebo k zapečení. Dužina po upečení nebo uvaření se rozpadne na vlákna připomínající špagety.
3) Dýně máslová se světlou, smetanovou nebo jemně nažloutlou barvou. Je jemná až nasládlá, proto se nejvíce využívá do sladkých koláčů nebo dýňového másla nebo v polévce či v kombinaci s masem. Při úpravě je dobré jí nejprve upéct a pak dále zpracovávat.
4) Dýně muškátová – s tmavě oranžovou dužinou. Využití do polévek nebo k zapečení s masem. Má krásnou barvu.
5) Dýně mexická – jen jako dekorace

Jak ji skladovat

– Celou dýni skladujeme na suchém a chladném místě. Vhodná teplota kolem 15 °C.
– Ukládá se tak, aby mohl proudit vzduch.
– Pokud jí skladujete delší dobu, je nutné jí prohlédnout, zda se nekazí.
– Nakrojené a zabalená dýně vydrží v lednici asi týden.
– Naporcovanou dýni můžete namrazit.

Jak si ji připravit

– Vždy ji zbavte zaschlé stopky.
– Pak jí rozpulte – nutná opatrnost při půlení.
– Zbavte jí vláknitého středu a semínek – nejlépe to jde velkou lžicí.
– Slupky se až na výjimky loupou, a to za pomocí škrabky nebo malého nožíku
– Dýně na řezu nehnědne, nemění barvu.
– Při krájení na kousky zvažte styl přípravy pokrmů.

Recepty

DIETA při chronickém onemocnění ledvin