Vejce – u CKD, vhodné x nevhodné, zpracování
Vejce na Velikonoce
Slepičí vejce patří odedávna na Váš stůl. Jsou plná energie, kvalitních proteinů a mají nepřeberné množství receptů a příprav.
Vajíčko se právem nazývá poklad ve skořápce.
Vyplatí se vědět:
- Čerstvá vajíčka mají průhledný bílek a kompaktní žloutek
- Barva žloutku je způsobená stravou slepic
- Pokud chceme mít jistotu, že vejce jsou čerstvá, tak je ponoříme do studené vody a ta co vyplavou nahoru jsou staršího data
- Skladují se při teplotě +5 až + 18 ˚C
- Vajíčka ukládáme špičkou dolů
- Nejpozději do tří týdnů od snášky vejce spotřebujte
- Sledujeme datum spotřeby na obalu
- Každé vejce, které koupíte musí být označeno údaji na skořápce
Vejce v obchodech se nabízí od slepic, které jsou chované a jsou označeny:
0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství
1 – vejce nosnic ve volném výběhu
2 – vejce nosnic v halách na podestýlce
3 – vejce nosnic v klecích
Původ vajec – CZ – ČR, DE – Německo, PL – Polsko, LT – Litva, NL – Nizozemí. Hmotnost vejce – S – small, M – middle, L – large, XL – extra large
Složení
Vejce 100 g/2 ks
148 kcal, 618 Kj, 11,4 g bílkovin, 9,9 g tuků, 355 mg cholesterolu, 0,6 g sacharidů, 65,7 g vody, 128 mg Na, 130 mg K, 50 mg Ca, 190 mg P, 1,8 mg Fe
Další minerální látky a vitamíny jsou např. skupiny B, vitaminy A, D, K, E, lutein, karoten jód, selen, kyselina listová, atd.
Další informace:
Žloutek – hlavní zdroj vitamínů, obsahuje 22 mg kalcia, vitaminy rozpustné v tucích a vysoký obsah cholinu (pomáhá zlepšovat paměť), přírodní vitamín D a dále omega 3 a 6 mastnou kyselinu, lecitin, izoleucin, leucin a jiné aminokyseliny potřebné pro zdravý vývoj a obnovu buněk.
Bílky – čistá hmota rosolovité konzistence bez příměsi cizích látek a dobře stravitelná. Ceníme si ho pro draslík, vitamíny skupiny B, jód, kyselinu listovou atd.
Vaření
- Není to žádná věda, necháme je ohřát na pokojovou teplotu a pak teprve vaříme
- Vkládáme je do vroucí vody
- Pak teprve zapínáme čas na stopkách
- 3 minuty – čas pro pošírovaná vejce – vaříme je bez skořápky, rozklepneme je s určitou šikovností. Voda s octem nesmí vřít a nesmí být osolená.
- 5 minut – čas pro vajíčka naměkko
- 7 minut – čas pro vajíčka nahniličko
- 9 minut – čas pro vajíčko natvrdo
Využití vajec:
- Vařená se skořápkou – podávají se k snídani, večeři nebo i jako malé pohoštění
- Vejce vařené bez skořápky – přídavek do polévek, smetanových omáček nebo na toust
- Vejce přídavek do těst sladkých, slaných a bramborových. Těsto spojuje, zbarvuje a dělá ho křehčí
- Vejce v kombinaci s olejem – příprava majonéz, omáček a těst
- Vejce jako součást trojobalu
- Vejcem nastavujeme kaše
- Vejce jako omeleta – ideální rychlý oběd nebo večeře v kombinaci se zeleninou
- Bílky našlehané na tuhý sníh používáme jako kypřidlo nebo v kombinaci s cukrem jako krém, plnidlo a pěnu
- Žloutky spotřebujeme rychle, protože se rychleji kazí. Používáme je do krémů, žloutkového cukroví nebo jako zahuštění do zapékaných pokrmů.
- Celým rozšlehaným vejcem potíráme koláče, chléb, maso, pečivo a nákypy, získáváme tím krásnou kůrku a barvu
Rozmanitost v kuchyni:
Kuchyně nezpracovává jen vejce slepičí, ale i jiných živočišných druhů, nebo ryb např. kaviár a jikry. K vyhlášeným lahůdkám se řadí např. vejce želví a krokodýlí. V dřívějších dobách se nevyhýbala příprava vajec husích, labutích, kachních, pavích, ale i racčích. Dnes se za exkluzivní považují vejce od perliček a křepelek.
Pro pacienty v CKD 3-5 je příjem vajec doporučen v množství 4ks/týden.
Recept
Dana Sasáková
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin