Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Není bílkovina jako bílkovina

Bílkoviny (proteiny) jsou nepostradatelnými živinami. Lidské tělo potřebuje jejich správné množství, jelikož jsou nezbytné pro:

  • hojení tkání,
  • tvorbu hormonů,
  • tvorbu protilátek a enzymů,
  • udržování acidobazické rovnováhy a rovnováhy tekutin a elektrolytů,
  • dodávání energie do těla.

Naše tělo si bílkoviny neumí vyrobit v dostatečném množství a získává je výhradně stravou. A to buď v podobě živočišné, nebo rostlinné.

V živočišné podobě – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky. Živočišné bílkoviny mají na rozdíl od rostlinných bílkovin vyšší obsah a větší zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou lépe vstřebatelné.Z celkové spotřeby bílkovin za den by živočišné bílkoviny měly být zastoupeny z 1/2 až ze 2/3.

V rostlinné podobě – obiloviny, luštěniny, zelenina, brambory.Rostlinné bílkoviny naše tělo lépe využije, pokud se v jednom jídle kombinuje více zdrojů bílkovin (např. rýže kukuřicí), a doplní se tak mezi sebou spektrum aminokyselin.

Proč je třeba při chronickém onemocnění ledvin bílkoviny omezit?

1. Omezení nárůstu odpadních látek v krvi

Pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin a vaše strava je bohatá na bílkoviny, může se ve vašem těle nastřádat větší množství odpadních látek (např. močovina, kyselina močová, kreatinin). Dieta s omezením bílkovin efektivně omezuje ukládání těchto odpadních látek v těle.

2. Snížení zátěže ledvin

Odpadní látky z metabolismu bílkovin musejí být vyloučeny ledvinami. Při dodržování diety se sníženým příjmem bílkovin se bude tvořit méně odpadních látek a zdravá část ledvin nebude přetěžována.

3. Zpomalení nebo zastavení zhoršování funkce ledvin a oddálení nástupu dialyzační léčby

S postupným úbytkem funkčních jednotek ledvin jsou zbývající jednotky nuceny pracovat na hranici své kapacity. Následkem je špatné řízení mnoha fyziologických procesů a postupný pokles funkcí ledvin. Správná životospráva a strava se sníženým příjmem bílkovin může zpomalit, či dokonce zastavit poškozování ledvin. Snížením zátěže ledvin se může zlepšit i řízení fyziologických procesů.

4. Zlepšení kontroly možných metabolických komplikací

Pokud se vaše tělo nemůže zbavovat odpadních látek tvořených při metabolismu přijímané stravy, nastřádají se tyto látky v krvi a začnou působit problémy. První příznaky mohou být nespecifické, jako například bolest hlavy, únava, snížená chuť k jídlu, nevolnost a zvracení. Dalšími, často vídanými komplikacemi u pacientů s chronickým onemocněním ledvin jsou metabolická acidóza, zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, zhoršený metabolizmus glukózy a lipidů.

Jaké bílkoviny zvolit?

  • Energetická hodnota 1 g bílkovin je 17 kJ.
  • Některé potraviny lze zaměňovat za nízkobílkoviné či bezlepkové, např. místo mouky použít bramborový či kukuřičný škrob.
  • Proč jsou bezlepkové výrobky vhodnější než běžné?
    • Protože lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin.
    • Proto je např. v bezlepkovém pečivu méně rostlinných bílkovin než v běžném.
    • Výhody nízkobílkovinných a bezlepkových potravin jsou v nízkém obsahu rostlinných bílkovin a vysokém obsahu energie.
  • Při výběru potravin je nutné přihlížet k hodnotám laboratorních výsledků minerálií, např. fosforu, draslíku, sodíku atd.

Příklad možných záměn (uvedeno ve 100 g)

Tvaroh polot. (12,5 g bílkovin)Hovězí libové (21,2 g B)Hl. mouka (10,2 g B)Mléko (3,5 g B)Eidam 20g – plátek ( 5,3 g B)Jogurt polot. bílý (4 g B)Vepřové tučné (15 g B)Solamyl (0,7 g B)Smetana naředěná vodou (1:1) (1,45 g B)Tavený sýr – 1 trojúhelníček (4 g B)

Jak zajistit optimální příjem bílkovin

  • Nesnižovat ani nezvyšovat doporučené množství.
  • Diety omezující příjem bílkovin by za žádných okolností neměly být chápány jako snížení množství jídla, ale jako omezení nebo vynechání některých potravin.
  • Dostatek jídla je nutný, aby byl zaručen dostatečný přísun kalorií, např.:
    • Masité pokrmy zařadit v poloviční dávce.
    • Mezi červeným a bílým masem není v obsahu bílkovin velký rozdíl.
    • Tučné maso obsahuje více energie a méně bílkovin.
    • Zajistit dostatek energie začleněním více příloh, moučníků, kompotů, zeleninových salátů s dresinkem či zvolením jiné úpravy jídel, kde je možné využít olej, tuk (např. pečení, smažení).
    • Zaměňovat neplnohodnotné „bílkoviny“ za nízkobílkovinné či bezlepkové (místo mouky použít bramborový škrob či kukuřičný škrob).
    • Nevynechávat odpolední svačiny (např. ve formě pudinku s ovocem).
    • Při nechutenství nebo časové tísni doplnit energii sippingem.

Ne

  • 200 g hovězí steak
  • 100 g vepřové maso libové
  • 100 g plísňový sýr (Niva)
  • celozrnné pečivo
  • luštěniny
  • mouka
  • knedlíky
  • vaječné těstoviny
  • buchty makové
  • pršut
  • palačinky s tvarohem
  • domácí nudle

Ano

  • 50 g hovězí protýkané slaninou
  • 50 g vepřové maso středně tučné
  • 60 g čerstvé sýry – Lučina, Žervé
  • bezlepkové, nízkobílkovinné pečivo
  • zelené fazolky sterilované
  • solamyl
  • brambory
  • rýžové nudle
  • bábovka ze solamylu
  • párky dietní
  • palačinky s džemem
  • rýžové těstoviny

DIETA při chronickém onemocnění ledvin