Není bílkovina jako bílkovina
Bílkoviny (proteiny) jsou nepostradatelnými živinami. Lidské tělo potřebuje jejich správné množství, jelikož jsou nezbytné pro:
- hojení tkání,
- tvorbu hormonů,
- tvorbu protilátek a enzymů,
- udržování acidobazické rovnováhy a rovnováhy tekutin a elektrolytů,
- dodávání energie do těla.
Naše tělo si bílkoviny neumí vyrobit v dostatečném množství a získává je výhradně stravou. A to buď v podobě živočišné, nebo rostlinné.
V živočišné podobě – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky. Živočišné bílkoviny mají na rozdíl od rostlinných bílkovin vyšší obsah a větší zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou lépe vstřebatelné.Z celkové spotřeby bílkovin za den by živočišné bílkoviny měly být zastoupeny z 1/2 až ze 2/3.
V rostlinné podobě – obiloviny, luštěniny, zelenina, brambory.Rostlinné bílkoviny naše tělo lépe využije, pokud se v jednom jídle kombinuje více zdrojů bílkovin (např. rýže kukuřicí), a doplní se tak mezi sebou spektrum aminokyselin.
Proč je třeba při chronickém onemocnění ledvin bílkoviny omezit?
1. Omezení nárůstu odpadních látek v krvi
Pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin a vaše strava je bohatá na bílkoviny, může se ve vašem těle nastřádat větší množství odpadních látek (např. močovina, kyselina močová, kreatinin). Dieta s omezením bílkovin efektivně omezuje ukládání těchto odpadních látek v těle.
2. Snížení zátěže ledvin
Odpadní látky z metabolismu bílkovin musejí být vyloučeny ledvinami. Při dodržování diety se sníženým příjmem bílkovin se bude tvořit méně odpadních látek a zdravá část ledvin nebude přetěžována.
3. Zpomalení nebo zastavení zhoršování funkce ledvin a oddálení nástupu dialyzační léčby
S postupným úbytkem funkčních jednotek ledvin jsou zbývající jednotky nuceny pracovat na hranici své kapacity. Následkem je špatné řízení mnoha fyziologických procesů a postupný pokles funkcí ledvin. Správná životospráva a strava se sníženým příjmem bílkovin může zpomalit, či dokonce zastavit poškozování ledvin. Snížením zátěže ledvin se může zlepšit i řízení fyziologických procesů.
4. Zlepšení kontroly možných metabolických komplikací
Pokud se vaše tělo nemůže zbavovat odpadních látek tvořených při metabolismu přijímané stravy, nastřádají se tyto látky v krvi a začnou působit problémy. První příznaky mohou být nespecifické, jako například bolest hlavy, únava, snížená chuť k jídlu, nevolnost a zvracení. Dalšími, často vídanými komplikacemi u pacientů s chronickým onemocněním ledvin jsou metabolická acidóza, zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, zhoršený metabolizmus glukózy a lipidů.
Jaké bílkoviny zvolit?
- Energetická hodnota 1 g bílkovin je 17 kJ.
- Některé potraviny lze zaměňovat za nízkobílkoviné či bezlepkové, např. místo mouky použít bramborový či kukuřičný škrob.
- Proč jsou bezlepkové výrobky vhodnější než běžné?
- Protože lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin.
- Proto je např. v bezlepkovém pečivu méně rostlinných bílkovin než v běžném.
- Výhody nízkobílkovinných a bezlepkových potravin jsou v nízkém obsahu rostlinných bílkovin a vysokém obsahu energie.
- Při výběru potravin je nutné přihlížet k hodnotám laboratorních výsledků minerálií, např. fosforu, draslíku, sodíku atd.
Příklad možných záměn (uvedeno ve 100 g)
Tvaroh polot. (12,5 g bílkovin)Hovězí libové (21,2 g B)Hl. mouka (10,2 g B)Mléko (3,5 g B)Eidam 20g – plátek ( 5,3 g B) | Jogurt polot. bílý (4 g B)Vepřové tučné (15 g B)Solamyl (0,7 g B)Smetana naředěná vodou (1:1) (1,45 g B)Tavený sýr – 1 trojúhelníček (4 g B) |
Jak zajistit optimální příjem bílkovin
- Nesnižovat ani nezvyšovat doporučené množství.
- Diety omezující příjem bílkovin by za žádných okolností neměly být chápány jako snížení množství jídla, ale jako omezení nebo vynechání některých potravin.
- Dostatek jídla je nutný, aby byl zaručen dostatečný přísun kalorií, např.:
- Masité pokrmy zařadit v poloviční dávce.
- Mezi červeným a bílým masem není v obsahu bílkovin velký rozdíl.
- Tučné maso obsahuje více energie a méně bílkovin.
- Zajistit dostatek energie začleněním více příloh, moučníků, kompotů, zeleninových salátů s dresinkem či zvolením jiné úpravy jídel, kde je možné využít olej, tuk (např. pečení, smažení).
- Zaměňovat neplnohodnotné „bílkoviny“ za nízkobílkovinné či bezlepkové (místo mouky použít bramborový škrob či kukuřičný škrob).
- Nevynechávat odpolední svačiny (např. ve formě pudinku s ovocem).
- Při nechutenství nebo časové tísni doplnit energii sippingem.
Ne
- 200 g hovězí steak
- 100 g vepřové maso libové
- 100 g plísňový sýr (Niva)
- celozrnné pečivo
- luštěniny
- mouka
- knedlíky
- vaječné těstoviny
- buchty makové
- pršut
- palačinky s tvarohem
- domácí nudle
Ano
- 50 g hovězí protýkané slaninou
- 50 g vepřové maso středně tučné
- 60 g čerstvé sýry – Lučina, Žervé
- bezlepkové, nízkobílkovinné pečivo
- zelené fazolky sterilované
- solamyl
- brambory
- rýžové nudle
- bábovka ze solamylu
- párky dietní
- palačinky s džemem
- rýžové těstoviny
DIETA při chronickém onemocnění ledvin