Nízkobílkovinná dieta u diabetika 2. typu
Diabetes (cukrovka) 2. typu postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou. Ke vzniku diabetu však přispívá více faktorů, mezi nejčastější z nich patří málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres, ale také genetické dispozice. V případě diabetu (cukrovky) 2. typu hovoříme v současnosti často o epidemii. Diabetes 2. typu je zákeřné, často pozdě rozpoznané onemocnění, které vede k poškození více orgánů, zkracuje život a mimo jiné představuje jednu z nejčastějších příčin selhání ledvin. Protože cukrovka nijak nebolí a nemusí se projevovat žádnými obtížemi, mnoho lidí o ní ani neví. Přitom však již dochází k rozvoji chorobných změn. Dříve byl diabetes 2. typu nazýván také „stařecká cukrovka“. To již v žádném případě neplatí, naopak stále častěji se setkáváme i s mladými lidmi, kteří jsou diabetiky 2. typu třeba již ve třiceti letech. Dokonce již nejsou vzácné ani případy diabetu 2. typu v dětském věku, kdy jde prakticky vždy o následek špatné životosprávy. Pokud dojde k poškození ledvin vlivem cukrovky, může být někdy problematické sladit dietní opatření vyžadovaná při diabetu a při onemocnění ledvin. Názory na dietu u člověka se současným onemocněním cukrovkou a ledvinnou nedostatečností prošly v posledních letech vývojem. Dříve se doporučovalo cukry omezit a nahradit umělými sladidly a bílkoviny přijímat ve větším množství. Dnes však víme, že tento postup může vést k urychlení onemocnění ledvin. Zdá se, že ideálním způsobem výživy pro typického nemocného s onemocněním ledvin a cukrovkou 2. typu je takový jídelníček, který lze definovat jako racionální dietu s větším množstvím zeleniny, která se blíží vegetariánské dietě. Úplné omezení masa však není podmínkou.

Současné onemocnění cukrovkou 2. typu s onemocněním ledvin postihlo i pana Miloše, pětatřicetiletého muže z menšího města na pomezí jižních a západních Čech. Diabetes mu byl diagnostikován víceméně náhodou, když se vydal k lékaři pro neustávající křeče končetin, pocit větší žízně a také špatně se hojící drobný defekt na bérci. Praktický lékař hned správně myslel na možnost diabetu 2. typu, což se záhy potvrdilo laboratorním vyšetřením. Bohužel však již bylo přítomno středně pokročilé onemocnění ledvin a větší množství bílkoviny v moči. Následovalo předání do péče diabetologa a nefrologa a podrobná edukace o dietě. Návštěvy u nutriční terapeutky probíhaly zprvu jednou měsíčně, poté již jídelníček konzultoval pan Miloš e-mailem.
Cílem diety bylo nejprve redukovat tělesnou hmotnost a snížit vysoké hodnoty krevního cukru a také omezit velké množství všech živin ve stravě. Po půl roce se podařilo snížit tělesnou hmotnost o plných 12 kilogramů, čímž se pan Miloš přesunul z pásma obezity 2. stupně do stupně nadváhy. Množství bílkoviny v moči se stabilizovalo a funkce ledvin se nehorší. Výrazně se k lepšímu upravily i další sledované parametry, a bylo dokonce možné i snížit léky na cukrovku. Pro podezření na rodové dispozice nechal pan Miloš vyšetřit i své děti, které jsou zatím zdravé. Příběh tak má zatím šťastný konec – pan Miloš nemá žádné obtíže, křeče ustaly, defekt se po kompenzaci cukrovky zahojil, glykémie má vzorné a funkce ledvin se nehorší. Toto zlepšení přičítá dietě s omezením bílkovin a sacharidů od své nutriční terapeutky.
MUDr. Jan Vachek
DIETA při chronickém onemocnění ledvin