Ostružiny, maliny, borůvky
jsou zdravé, chutné a určitě je v jídelníčku musíme mít. Milujeme je pro nádhernou barvu, vůni, no a jsou prostě božské. První košíček s těmito plody je nejlepší sníst na posezení a až pak si je užít v tom nejlepším, co existuje. Krémy, dorty, pěny, džemy, rolády, koktejly, smoothie a dle vaší fantazie.
Proč je mít v jídelníčku
Ostružiny – pro obsah vitamínů A, B, C, E, PP, pro mírně močopudné účinky, pro celkové posílení organismu.
Maliny – pro obsah vitamínu C, B, minerálních látek Fe, P, protože povzbuzují chuť k jídlu, zlepšují látkovou výměnu, pro celkové zklidnění.
Borůvky – pro obsah vitamínu C, minerálních látek Fe, pro obsah vlákniny, pro regeneraci oční sítnice, pro protibakteriální a protizánětlivé účinky, pro regeneraci cév, pro příznivé působení proti zánětu močových cest a měchýře, pro snižení hladin krevního cukru. A pro uvolnění křečí v trávicím ústrojí, čistí ledviny.
Těm, co lékař sdělil, že jeho hladiny K jsou vysoké, tak si ovoce můžete dopřát i v kompotovaném nebo mraženém stavu, kdy množství K je o 30 % menší.
Zajímavosti
Ostružiny – zahrnují až 800 druhů, pocházejí z Ameriky a existují i beztrnné typy. Čím mají plody sytější barvu, tím více prospěšných látek obsahují. Plody se využívají jako modré barvivo.
Maliny – maliník je nejstarší ovocná rostlina, která pochází z Malé Asie a do Evropy se rozšířila za křižáckých výprav. K dosažení dobrých výnosů přispívá správné stříhání. Daří se jí nejlépe ve slunných polohách.
Borůvky – existují dvě hlavní odrůdy. A to zahradní a divoké. Borůvky postupně mění barvu ze zelené na fialovou až modrou. Sbíráme je hřebenem nebo rukou. Je to nejznámější přírodní modré barvivo.
Jak odstraníme skvrny – z rukou za pomoci citrónu, z lněných látek tím, že se látka namočí do kyselého mléka na 20 min., z hedvábí s pomocí alkoholu.
Při zpracování používáme keramické nože, skleněné či smaltované nádoby, plastové mísy, cedníky a skleněná struhadla pro zachování co nejvíce látek.
Použití v kuchyni
- Čerstvé-např. do jogurtů nebo jogurtových dezertů, samotné k dopolední nebo odpolední svačince.
- Mražené do knedlíků, koláčů, buchet, rolád, koktejlů, ovocných salátů, palačinek nebo ve formě zmražených dření, ovocných zmrzlin.
- Sirupy, šťávy – ochucení nejen do vody, ale i do čaje, koktejlů.
- Džemy, marmelády – do krémů, těst, moučníků, koktejlů, palačinek z NB mouky nebo je jen natřít na NB chléb, pečivo.
- Želé – jako osvěžující moučník nebo jako náplň do jogurtů, piškotových těst.
Zdravé listí
Ostružiny
Kloktání – pomáhá při aftech, zánětech krku a ústech
Koupele z odvaru listí při kožních onemocněních
Čaj – při nachlazení, rýmě, vysokém krevním tlaku, zápalu plic
Borůvky
Čaj – snižuje hladinu glukózy v krvi
Odvar ze sušených borůvek – působí proti průjmům
Čaje, které jste si připravili, by se měly užívat minimálně 3 týdny. Účinek léčivého čaje byste měli pocítit až za týden. Vždy je nutné nahlásit svému lékaři, že popíjíte tyto čaje.
Na co si dávat pozor
Ostružiny nejsou vhodné pro ty, kdo mají problémy se záněty střev, žaludku nebo i žlučníku.
Jak je skladovat
- Lesní plody jsou velmi choulostivé, proto se musí rychle zpracovat – zmrazit, zavařit nebo sníst.
- V ledničce vydrží dva až tři dny.
- Plody nemyjte dopředu.
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin