Cestování s nízkobílkovinnou dietou
Snad každého láká poznávat nová místa a ochutnávat různé místní speciality – lidi s nemocnými ledvinami nevyjímaje.
Cestování s jakoukoli dietou je však přece jen o něco obtížnější. Je totiž nutné přizpůsobit i stravování na dovolené aktuálnímu stavu, aby dovolená přinesla kýžený efekt odpočinku ducha i těla. Před cestou je dobré poradit se s lékařem a ideálně i s nutriční terapeutkou. Pokud už je funkce ledvin významněji zhoršená, není dobré riskovat cestováním do destinací bez adekvátní lékařské péče a s rizikem infekčních komplikací. Například infekční průjem nebo zvracení může u lidí se zhoršenou funkcí ledvin vést k jejich úplnému selhání. Kromě cestovního pojištění, očkování a léků je také vhodné myslet na dietní stravování a připravit se na některé situace předem.
Při cestě s cestovní kanceláří je situace o něco jednodušší.
již při objednávání cesty je stále běžnější otázka na případná dietní omezení nebo preference (vegetariánská, bezlepková, diabetická dieta). Právě první dvě varianty často představují přijatelnou alternativu pro lidi s nemocnými ledvinami. Úskalím může být například příliš vysoký obsah soli, draslíku nebo i fosforu. Naopak množství bílkovin by se však mělo blížit požadovanému příjmu při nízkobílkovinné dietě. I na dovolené platí s určitou nadsázkou pořekadlo „snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři nech nepříteli“. Znamená to, že snídaně má být vydatná, aby dodala energii na celé dopoledne. Určitým problémem může být velký příjem bílkovin obsažený v pečivu. Vyplatí se proto požádat o bezlepkové pečivo, které obsahuje bílkovin přece jen méně, a nejíst jej mnoho. K tomu se skvěle hodí třeba med s máslem, omeleta se zeleninou z jednoho vejce nebo avokádová pomazánka.
Pro změnu je možné zařadit rýžovou kaši nebo ovocné pyré.
K obědu a večeři je vhodné volit místo klasických příloh spíše čerstvou zeleninu, pokud to nepředstavuje problém z hygienického hlediska. Ideálním je vegetariánské menu nebo alespoň zkonzumovat jen poloviční množství masa a vyvarovat se pokrmů s příliš vysokým množstvím bílkovin (sýry, silné vývary, masové polévky, steaky). Je velmi vhodné před dovolenou opatřit si co nejvíce informací o místní kuchyni a poradit se s někým, kdo ve vaší destinaci již byl, nebo s delegátem cestovní kanceláře.
MUDr. Jan Vachek
DIETA při chronickém onemocnění ledvin