Jarní únava
Zima našemu organismu dá vždy zabrat – cítíte se tak o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a každou chvíli řešíte nějaké zdravotní problémy.
Co dělat proti jarní únavě:
Snídejte
- Připravte si plnohodnotné sladké nebo slané snídaně, například rýžové vločky s bílým jogurtem, medem a s kousky jahod.
- Velmi oblíbené jsou pomazánky z čerstvých sýrů s přídavkem jarních bylin, jako je pažitka či řeřicha, nebo i teplá polévka potěší.
- Ideální nápoj je šípkový nebo kopřivový čaj.
Otužujte se Sprchujte se po ránu vlažnou vodou. Ovoce a zelenina každý den. Dopřejte si ovoce a zeleninu v množství 200-300 g každý den. Zvýšíte příjem vlákniny a doplníte vitamíny a minerály. |
Nezapomínejte na luštěniny. Zpestřete svůj jídelníček luštěninami alespoň 2krát týdně, a to v množství 30 g v syrovém stavu .Luštěniny vždy namáčejte a vařte v nové vodě. |
Zakysaný výrobek každý den. Nastartuje vaši imunitu. Je zdrojem kvalitních bílkovin, které splňují nároky na nízkobílkovinnou dietu. Ideální je bílý jogurt, kefír, podmáslí nebo biokys. |
Tekutiny Popíjejte pravidelně ovocné nebo bylinné čaje, ale i obyčejnou vodu s přídavkem ovoce, sirupu, salátové okurky, máty nebo jiných bylin. |
Pohyb Hýbejte se, sportujte, choďte pešky, buďte na čerstvém vzduchu, kde načerpáte energii díky sluníčku a kyslíku. |
Plnohodnotné obědy a večeře
- Rozhodně na ně nezapomínejte.
- Dodají Vám energii, ale i potřebné množství živin.
- U oběda nebo večeře by tedy neměly chybět potraviny, jako jsou brambory, rýže nebo rýžové těstoviny, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny.
- Nezapomínejte ani na tuk, který by měl tvořit 30 % z celkového denního příjmu stravy. Živočišný tuk, jako je máslo, sádlo, smetana, častěji nahrazujte rostlinnými tuky, jako je např. řepkový či slunečnicový olej, nebo i měkkými margaríny.
- Maso, ryby, drůbež si dopřejte asi tak ve velikosti vaší dlaně a o tloušťce malíčku max. 2krát za den . Nezapomínejte na vajíčka, např. do zeleninových salátů nebo jako vaječnou omeletu s pažitkou.
PREFERUJTE VAŘENÍ, DUŠENÍ A RYCHLÉ OPÉKANÍ.
Kdy použijeme doplňkovou výživu:
V tomto období se může dostavit i nechutenství a neprospívání. Běžná strava pak nepokryje základní potřeby organismu, proto je možné využít i doplňkovou stravu – sipping nebo doplňkové krémy, které doplní chybějící živiny.
Ideálně využijte při:
- nechutenství
- průjmech
- úbytku hmotnosti, svalové hmoty
- častých vyšetřeních nebo operačních zákrocích
- špatné skladbě jídelníčku, který neobsahuje živiny, které jsou v určitém čase důležité, např. ve stadiu CKD5 budete potřebovat hodně energie a méně bílkovin
Výhody doplňkové výživy:
- přesně definované složení a objem
- Jednoduše se podává, přenáší, skladuje a vstřebává.
- Lze ji použít jako úplnou náhradu stravy, nebo jako doplnění stravy např. do pokrmů, omáček, zákusků atd.
- rychlá dostupnost v lékárně a možnost okamžitého použití
- Neobsahuje lepek ani laktózu.
- široký výběr příchutí
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin