Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Jarní únava

Zima našemu organismu dá vždy zabrat – cítíte se tak o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a každou chvíli řešíte nějaké zdravotní problémy.

Co dělat proti jarní únavě:

Snídejte

  • Připravte si plnohodnotné sladké nebo slané snídaně, například rýžové vločky s bílým jogurtem, medem a s kousky jahod.
  • Velmi oblíbené jsou pomazánky z čerstvých sýrů s přídavkem jarních bylin, jako je pažitka či řeřicha, nebo i teplá polévka potěší.
  • Ideální nápoj je šípkový nebo kopřivový čaj.
Otužujte se Sprchujte se po ránu vlažnou vodou. Ovoce a zelenina každý den. Dopřejte si ovoce a zeleninu v množství 200-300 g každý den. Zvýšíte příjem vlákniny a doplníte vitamíny a minerály.
Nezapomínejte na luštěniny. Zpestřete svůj jídelníček luštěninami alespoň 2krát týdně, a to v množství 30 g v syrovém stavu .Luštěniny vždy namáčejte a vařte v nové vodě.
Zakysaný výrobek každý den. Nastartuje vaši imunitu. Je zdrojem kvalitních bílkovin, které splňují nároky na nízkobílkovinnou dietu. Ideální je bílý jogurt, kefír, podmáslí nebo biokys.
Tekutiny Popíjejte pravidelně ovocné nebo bylinné čaje, ale i obyčejnou vodu s přídavkem ovoce, sirupu, salátové okurky, máty nebo jiných bylin.
Pohyb Hýbejte se, sportujte, choďte pešky, buďte na čerstvém vzduchu, kde načerpáte energii díky sluníčku a kyslíku.

Plnohodnotné obědy a večeře

  • Rozhodně na ně nezapomínejte.
  • Dodají Vám energii, ale i potřebné množství živin.
  • U oběda nebo večeře by tedy neměly chybět potraviny, jako jsou brambory, rýže nebo rýžové těstoviny, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny.
  • Nezapomínejte ani na tuk, který by měl tvořit 30 % z celkového denního příjmu stravy. Živočišný tuk, jako je máslo, sádlo, smetana, častěji nahrazujte rostlinnými tuky, jako je např. řepkový či slunečnicový olej, nebo i měkkými margaríny.
  • Maso, ryby, drůbež si dopřejte asi tak ve velikosti vaší dlaně a o tloušťce malíčku max. 2krát za den . Nezapomínejte na vajíčka, např. do zeleninových salátů nebo jako vaječnou omeletu s pažitkou.

PREFERUJTE VAŘENÍ, DUŠENÍ A RYCHLÉ OPÉKANÍ.

Kdy použijeme doplňkovou výživu:

V tomto období se může dostavit i nechutenství a neprospívání. Běžná strava pak nepokryje základní potřeby organismu, proto je možné využít i doplňkovou stravu – sipping nebo doplňkové krémy, které doplní chybějící živiny.

Ideálně využijte při:

  • nechutenství
  • průjmech
  • úbytku hmotnosti, svalové hmoty
  • častých vyšetřeních nebo operačních zákrocích
  • špatné skladbě jídelníčku, který neobsahuje živiny, které jsou v určitém čase důležité, např. ve stadiu CKD5 budete potřebovat hodně energie a méně bílkovin

Výhody doplňkové výživy:

  • přesně definované složení a objem
  • Jednoduše se podává, přenáší, skladuje a vstřebává.
  • Lze ji použít jako úplnou náhradu stravy, nebo jako doplnění stravy např. do pokrmů, omáček, zákusků atd.
  • rychlá dostupnost v lékárně a možnost okamžitého použití
  • Neobsahuje lepek ani laktózu.
  • široký výběr příchutí

Recepty

DIETA při chronickém onemocnění ledvin