Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Jarní únava

7.5.2018

Zima našemu organismu dá vždy zabrat – cítíte se tak o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a každou chvíli řešíte nějaké zdravotní problémy.

Co dělat proti jarní únavě:

Snídejte

  • Připravte si plnohodnotné sladké nebo slané snídaně, například rýžové vločky s bílým jogurtem, medem a s kousky jahod.
  • Velmi oblíbené jsou pomazánky z čerstvých sýrů s přídavkem jarních bylin, jako je pažitka či řeřicha, nebo i teplá polévka potěší.
  • Ideální nápoj je šípkový nebo kopřivový čaj.
Otužujte seSprchujte se po ránu vlažnou vodou.Ovoce a zelenina každý denDopřejte si ovoce a zeleninu v množství 200-300 g každý den.Zvýšíte příjem vlákniny a doplníte vitamíny a minerály.
Nezapomínejte na luštěninyZpestřete svůj jídelníček luštěninami alespoň 2krát týdně, a to v množství 30 g v syrovém stavu.Luštěniny vždy namáčejte a vařte v nové vodě.
Zakysaný výrobek každý denNastartuje vaši imunitu.Je zdrojem kvalitních bílkovin, které splňují nároky na nízkobílkovinnou dietu.Ideální je bílý jogurt, kefír, podmáslí nebo biokys.
TekutinyPopíjejte pravidelně ovocné nebo bylinné čaje, ale i obyčejnou vodu s přídavkem ovoce, sirupu, salátové okurky, máty nebo jiných bylin.
PohybHýbejte se, sportujte, choďte pešky, buďte na čerstvém vzduchu, kde načerpáte energii díky sluníčku a kyslíku.

Plnohodnotné obědy a večeře

  • Rozhodně na ně nezapomínejte.
  • Dodají Vám energii, ale i potřebné množství živin.
  • U oběda nebo večeře by tedy neměly chybět potraviny, jako jsou brambory, rýže nebo rýžové těstoviny, bezlepkové nebo nízkobílkovinné těstoviny.
  • Nezapomínejte ani na tuk, který by měl tvořit 30 % z celkového denního příjmu stravy. Živočišný tuk, jako je máslo, sádlo, smetana, častěji nahrazujte rostlinnými tuky, jako je např. řepkový či slunečnicový olej, nebo i měkkými margaríny.
  • Maso, ryby, drůbež si dopřejte asi tak ve velikosti vaší dlaně a o tloušťce malíčku max. 2krát za den . Nezapomínejte na vajíčka, např. do zeleninových salátů nebo jako vaječnou omeletu s pažitkou.

PREFERUJTE VAŘENÍ,
DUŠENÍ
A RYCHLÉ OPÉKANÍ.

Kdy použijeme doplňkovou výživu:

V tomto období se může dostavit i nechutenství a neprospívání. Běžná strava pak nepokryje základní potřeby organismu, proto je možné využít i doplňkovou stravu – sipping nebo doplňkové krémy, které doplní chybějící živiny.

Ideálně využijte při:

  • nechutenství
  • průjmech
  • úbytku hmotnosti, svalové hmoty
  • častých vyšetřeních nebo operačních zákrocích
  • špatné skladbě jídelníčku, který neobsahuje živiny, které jsou v určitém čase důležité, např. ve stadiu CKD5 budete potřebovat hodně energie a méně bílkovin

Výhody doplňkové výživy:

  • přesně definované složení a objem
  • Jednoduše se podává, přenáší, skladuje a vstřebává.
  • Lze ji použít jako úplnou náhradu stravy, nebo jako doplnění stravy např. do pokrmů, omáček, zákusků atd.
  • rychlá dostupnost v lékárně a možnost okamžitého použití
  • Neobsahuje lepek ani laktózu.
  • široký výběr příchutí

Recepty

Polévka s bylinkovými nočky

Pro 5 osobPříprava – 50 min.Náročnost – středně těžké
Co budete potřebovat?
1500 ml zeleninového vývaru
100 g kukuřice
100 g květáku
100 g zelených fazolek
100 g hrášku
150 g jarní mrkev
mletý pepř, sůl,
jarní byliny (listy pampelišky, kopřiva,
řeřicha, pažitka, petržel)Na nočky
7 lžic krupice
2 lžíce másla
1 ks vejce
jarní byliny (listy pampelišky, kopřiva,
řeřicha, pažitka, petržel)
špetka soli, muškátový květ

Jak na to?
Zeleninu očistíme, pokrájíme a zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 40 minut. Hotový vývar dochutíme pepřem, bylinkami a nakonec přidáme nočky.

Nočky:
Krupici utřeme s máslem, rozklepnutým vejcem, solí a mletým muš. ořechem a přidáme bylinky na drobno nakrájené do těstíčka, promícháme a lžičkou tvoříme nočky, které necháme provařit v polévce asi 10 min.

Složení pro 1 osobu:
183,7 Kcal, 769 kJ, 5,35 bílkovin, 8,53 tuku, 18, 57 sacharidů, 110, 7 mg Na,
332,7 K, 108,1 mg P, 45,3 mg Ca


Fazolové kari s hlívou a špenátem

Pro 4-6 osobPříprava – 35 min.Náročnost – středně obtížné

Co budete potřebovat?
120 g červených fazolí (den předem namočte a poté je uvařte v nové vodě, rychlá varianta sterilované fazole)
2 cibule
3 lžíce olivového oleje
200 g hlívy ústřičné
1 konzerva sekaných rajčat
250 g špenátu (může být i čerstvý)
350 ml kokosové mléko
60 g arašídového másla
1 lžíce hnědého cukru
1 kari pasta (thajské zelené kari), sůl

Jak na to?
Na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, poté přidáte nakrájenou hlívu a 5 min. orestujte. Dále přidáte kari pastu, sekaná rajčata, špenát,uvařené fazole, kokosové mléko, arašídové máslo, cukr a sůl a 10‒15 min. provaříme. Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Tip: Místo oleje je možné použít přepuštěné máslo.

Složení pro 1 osobu:
275,2 kcal, 1152 kJ, 9,56 g bílkovin, 16,4 g tuků, 19,2 g sacharidů, 350,9 mg Na,
720 mg K, 250,5 mg P, 110 mg Ca


Bezlepková ovocná buchta s jogurtem

Pro 10 osobPříprava – 50 min.Náročnost – snadné
Co budete potřebovat?
1 velký bílý jogurt
1/2 kelímku krupicového cukru
1 kelímek polohrubé bezlepkové mouky např. Jizerka
3/4 kelímku mouky Unimix
150 ml oleje nebo přepuštěného másla
2 vejce
1 prášek do pečiva
citrónová kůra
rebarbora nebo první jarní ovoceDrobenka:
100 g bezlepkové mouky
55 g másla
50 g cukru krupice

Jak na to?
1. Smícháme tekuté suroviny, přimícháme sypké suroviny a vymícháme těsto. Vlijeme na plech vystlaný papírem na pečení, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme cca 20 minut při 160 ⁰C. Výborná odpolední svačinka nebo sladká snídaně.

Složení pro 1 osobu:
531,7 kcal, 2224,8 kJ, 4,78 g bílkovin, 23,23 g tuku, 73,34 g sacharidů, 160 mg Na,
189 mg K, 9 mg Ca, 167, 6 mg P

DIETA při chronickém onemocnění ledvin