Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Řecko a řecká kuchyně

Řecko

Řecko je zemí rozkládající se na jihu Balkánského poloostrova a na asi 3 000 ostrovech a ostrůvcích v Egejském a Jónském moři. 80 % povrchu tvoří hory, což z Řecka činí jednu z nejhornatějších zemí Evropy. Nejvyšší horou je Mytikas (2 917 m) v pohoří Olymp. Polovina území je pokryta lesy, které poskytují domov posledním medvědům hnědým a rysům ve východní Evropě.
Řecko je kolébkou evropské kultury, filosofie a dalo světu mnoho moudrosti a poznatků ve vědě i umění. Ti, kteří prahnou po poznání, by neměli minout hlavní město Athény se slavnou Akropolí a Parthenónem, město Delfy zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, klášter Meteora v Thesálii či palác Knóssos na Krétě.
Město Marathón si zase nenechají ujít příznivci vytrvalostního běhu, kteří si mohou na vlastní kůži vyzkoušet nejdelší olympijskou běžeckou trať (42,2 km), kterou do Athén uběhl v r. 490 př. n. l. řecký voják, aby oznámil vítězství Athéňanů nad Peršany v bitvě u Marathónu.
Možnosti obdivování historie a starobylé řecké kultury jsou v této zemi nesmírně široké. Kromě starověkých památek turisté vyhledávají Řecko také jako ideální místo pro odpočinek, lenošení na sluncem zalitých bílých oblázkových plážích s průzračným mořem a jako zemi s vynikající středomořskou kuchyní. Proto patří Řecko každoročně patří mezi hlavní letní turistické cíle.

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně – to jsou olivy a olivový olej, čerstvé sýry, zelenina, ryby, šalvěj, tymián, rozmarýn, med, víno, fíky a mnoho dalších výborných a zdravých pochoutek. Z masa je typické hovězí a skopové a rozšířený je také chov koz. Zajímavé ovšem je, že již ve starověkém Řecku byla společnost poučována ve smyslu škodlivosti přejídání a nabádána ke střídmosti. Maso se jedlo jen svátečně, a dokonce zde má svůj původ vegetariánství. Filosofická škola kolem Pythágora odmítala konzumaci masa z přesvědčení, že zvíře je tvor s duší na úrovni bližního. Ani v současné době není pro vegetariány problém najít si v řecké restauraci vhodný pokrm. Zvláštní úctu také Řekové chovali k olivovníkům. Poškodit olivovník bylo dokonce posuzováno stejně jako ublížit člověku.

Typická řecká jídla

Typickými řeckými jídly jsou tzatziki, které výborně vyhovují požadavkům nízkobílkovinné diety. Připravují se z jogurtu, nastrouhané a pečlivě vyždímané salátové okurky, dochucené nasekaným čerstvým koprem, utřeným stroužkem česneku, pepřem a solí a zakápnuté olivovým olejem. Podávají se například s čerstvým pečivem. Dalšími vhodnými a zároveň klasickými řeckými jídly jsou rajčata, zapečené papriky plněné rýží či závitky z vinných listů a rýže. Masové pokrmy jsou celosvětově rozšířené, jmenujme například gyros (grilovaná směs vepřového a jehněčího masa na rožni; upečené maso se pak odřezává na talíř nebo se se zeleninou zabalí do chlebové placky), souvlaki (masový špíz) nebo kleftiko (jehněčí se zeleninou). U onemocnění ledvin je jejich konzumace možná, ale je vhodné redukovat porci.

Jako sladkou tečku si můžeme dopřát baklavu – řez z několika vrstev listového těsta plněný oříšky a medem. Tento dezert je na přípravu náročný a je dědictvím z dob Osmanské říše. Proto je typický nejen v Řecku, ale i na celém Balkáně, v Turecku a řadě arabských zemích. Za zmínku stojí i řeckénápoje, například Retsina, což je víno s charakteristickou pryskyřicovou chutí, řecký národní nápoj ouzo (pálenka ze zbytků vinných hroznů s aromatickým anýzem a bylinami, po smíchání s vodou se mléčně zakalí) nebo Metaxa (směs pálenky z vína, vína ze sudů po pálence a koření, přesná receptura je ale tajná).

Recepty

MUDr. Adéla Maříková

DIETA při chronickém onemocnění ledvin