Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Pálení čarodějnic či filipojakubská noc

7.5.2018

Tento keltský svátek slavíme, protože nastává čas uctít život, a to v jeho nesčetných formách. Oslavujeme příchod jara, svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a pálení ohňů na ochranu proti čarodějnicím a zlým duchům.

Svátek čarodějnic má svá obřadní jídla

Koláčky s mákem – patří k tradičním moučníkům oslavující příchod jara. Ale pro Vás je méně vhodný. Zdraví lidé s normální funkcí ledvin si ho cení pro vysoký obsah bílkovin (18 g/100 g), vápníku (Ca – 1438 mg/100 g) a dále hořčíku, fosforu, manganu, vitamínu skupiny B, E a dalších. Při onemocnění ledvin, kdy se musí hlídat hladina minerálů a příjem bílkovin, je vhodné tento moučník nahradit jiným.Boží milosti – křehký a tradiční moučník, který je naopak vhodným zpestřením těchto svátečních dnů.Pečené kuře – s přídavkem bylinek, natí nebo i pálivého koření – jako je paprika, chilli, pepř nebo česnek, cibule. Doporučená dávka pro CKD 4 je 60 g drůbeže.Česnek + cibule – nesmí chybět v čarodějnickém menu. Důvody proč je zařazovat:
Jsou to přírodní a lehce dostupná antibiotika s antivirovými účinky a působí proti širokému spektru bakterií.Snižují cholesterol, krevní tlak, rozšiřují cévy.Zlepšují trávení, umožňují vytvářet kyselé prostředí ve střevech.Působí proti zácpě díky obsahu sacharidů (fruktooligosacharidy).Prevence osteoporózy.Široké využití v kuchyni – pomazánky, polévky, součást pokrmů nebo samotný pokrm.
Mrváň – druh pleteného pečiva z kynutého těsta, do kterého se přidává heřmánek, tymián a lipový květ.Medovina – kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody, který lze zakoupit nejen na farmářských trzích, ale i v supermarketu. Pije se vychlazený nebo i ohřátý hlavně v nočních hodinách. Hodí se jako dezertní nápoj nebo aperitiv. Tak na zdraví, ať to čarodějnicím lítá.
Rituály:Stavění májek – ozdobení kmene stromu, který je ústředním prvkem jarních slavností rozšířených ve většině Evropy. Na horní část stromu se zavěšuje ozdobený věněc. Se stavěním májek je spojen i zvyk nočního hlídání májky před muži ze sousedních vesnic, kteří se snaží strom porazit. Jestliže se to podaří, vesnice má pak velkou ostudu. Někde se staví i malé máje před domy dívek, tím vyznává chlapec dívce svoji lásku.Májová veselice – které se říká Kytka. A i Vy můžete být součástí takové oslavy, kde se baví nejen chlapci, děvčata, ale sousedi, přátelé a známí.Rozdělávání ohňů – mladíci zapalují košťata a vyhazují je do výšky, aby viděli, jak čarodějnice umí létat.Líbání pod rozkvetlým stromem je spojeno s plodností a podle tradic zaručí, že dívka v dalším roce neuschne. Rozšířit tento zvyk na všechny zamilované páry i ty staršího data je žádoucí, protože udržet pevný vztah ve zdraví i v nemoci chce hodně lásky.

Recepty

Pálivá čarodějnická polévka, zahřeje, nabudí k pálení čarodějnic

Doba přípravy – 30 minutPorce pro 4–5 osobNáročnost: lehká

Ingredience:
400 ml zeleninový vývar
1 ½ ks konzervy loupaných rajčat
1 ½ ks – konzervy nakládaných fazolí, z toho jedna může být ochuceny chilli kořením
1 střední cibule, 3 stroužky česneku, mletý kmín, koriandr
1 červená středně velká paprika
20 g oleje

Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, na kterém zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme prolisovaný stroužek česneku, rajčata a orestujeme.
K směsi přidáme vývar a vaříme 10 minut. Necháme chvíli vychladnout a poté rozmixujeme.
Do takto připravené polévky přidáme fazole a nadrobno nakrájenou papriku a opět vaříme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme, přidáme kmín a koriandr a špetku pálivé papriky nebo chilli.

Tip: podávat můžeme s nízkobílkovinným nebo bezlepkovým pečivem. Servírujeme do misky.

Složení jedné porce:
200,9 kcal, 10 g bílkovin,
5 g tuků, 29,2 g sacharidů,
592 mg K, 293 mg P,
1229,7 mg Na

Cibulové kroužky

Doba přípravy – 30 minutPočet porcí 2–3 osobyNáročnost: lehká

Ingredience:
2 ks cibule – nakrájená a rozdělte na větší kroužky
60 g hladká mouka
30 g solamyl
špetka jedlé sody
2 vejce – žloutky do těsta z bílku sníh
50 g olej z toho 1 pol lžíce do těsta + zbytek oleje na smažení – řepkový
150 ml mléko

Postup:
Mouku, solamyl smíchejte v misce se žloutky, lžící oleje a mléka. Vytvořte řídké těsto a nechte odstát asi 30 min. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta. Cibulové kroužky obalte v těstíčku a ihned smažte v rozpáleném oleji. Horké přesuňte na papírový ubrousek, aby nasákly přebytečný tuk, a lehce osolte a ozdobte petrželkou.Tip:Kroužky se můžou podávat k zeleninovým salátům.Dále je možné si je namáčet do omáček doma vytvořených, např. hořčičné.Do těsta je možné přidat pár lžic piva nebo bylinek – petržel, koriandr.Mezi jednotlivé kroužky je možné přidat mleté maso. Pak kroužky obalítea smažíte.

Složení jedné porce:
307,7 kcal, 10,9 bílkovin, 10,7 g tuků, 40,2 g sacharidů, 28,2 mg K, 192,2 mg P, 129,4 mg Ca, 92 mg Na

Boží milosti, neodmyslitelný moučník

Doba přípravy – 45 minutPočet porcí 8Náročnost: středně těžké
Ingredience:
250 g hl. mouka, špetka soli
50 g másla
50 g cukr krupice
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
5 lž. zakysané smetany, lžička citr. kůry z bio citrónu
50 g oleje na smažení
Cukr na obalení + vanilkový cukr

Postup:

  • Mouku smícháme na vále se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.
  • Z těsta vyválíme cca 4 mm silnou placku a zubatým rádýlkem vykrajujeme obdélníky (cca 5 x 5 cm) a ty uvnitř ještě dvakrát nakrojíme.
  • Smažíme krátce v rozpáleném oleji dorůžova. Během smažení by se měly milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopíme pokličkou. Ještě teplé je
  • obalujeme v moučkovém cukru (smícháme s vanilkovým).

Složení jedné porce:
265 kcal, 5,1 g bílkovin, 12,5 g tuků, 31,1 g sacharidů, 67,4 mg K, 92,5 mg P, 30,6 mg Ca, 11,6 mg Na

Dana Sasáková
nutriční terapeutka

DIETA při chronickém onemocnění ledvin