Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Středomořská kuchyně – chutná nízkobílkovinná dieta

3.7.2018

Lidé, kteří mají dodržovat nízkobílkovinnou dietu, často mají z této změny obavy.

Mnoho lidí si nízkobílkovinnou dietu automaticky spojí s nemocniční stravou, která není obecně považována za synonymum dobré kuchyně. Podobné obavy mají často lidé s cukrovkou, kterým diabetolog doporučil dietu s omezením sacharidů. Jak nemocní s ledvinami, tak nemocní s cukrovkou si často pod doporučenou dietou představí chuťově nevýrazné jídlo, které se musí složitě připravovat a k jehož přípravě je zapotřebí používat speciální suroviny. O to příjemnější je překvapení, když se od nutriční terapeutky nebo z receptů dozvědí, že jejich dieta se spíše blíží zdravé stravě a že může vypadat lákavě a chutnat výborně.


Jednou osobou, které ošetřující nefrolog doporučil nízkobílkovinnou dietu, je čerstvá penzistka paní Milada, zdravotní sestra „ve výslužbě“. Ihned si vybavila stará dietní doporučení, která se dříve dávala nemocným se zhoršenou funkcí ledvin. K prostudování do příští kontroly u nefrologa dostala jídelníček se vzorovými recepty a také termín k první konzultaci s nutriční terapeutkou. Od středoškolských studií paní Milady se doporučená dieta pro nemocné s ledvinnými chorobami výrazně změnila. Většinu jídel je možné připravit s pomocí běžně dostupných surovin a není nutné ingredience složitě shánět ve specializovaných obchodech. Zároveň přibylo i obchodů se zdravou výživou, z nichž některé nabízejí i různá hotová jídla přímo pro nemocné s různými dietními potřebami.

Nutriční terapeutka pak definitivně rozptýlila poslední obavy paní Milady, které z nízkobílkovinné diety měla. A navíc celou situaci přirovnala k autům .

Změnily se možnosti stravování, dostupnost potravin i názory na výživu, které se posunuly značně dopředu.

Paní Milada se tedy nemusí vzdát své milované středomořské kuchyně. Pouze bylo potřeba oproti původním receptům snížit množství soli. Zde ji však stačilo jen nahradit kořením – rozmarýnem, česnekem a barevným pepřem. Díky nízkobílkovinné dietě se paní Miladě podařilo funkci svých ledvin udržet déle a na dietu si postupně zvykla celá rodina. Když se po letech funkce ledvin zhoršila, daroval paní Miladě ledvinu její manžel. Nebylo tedy nutné ani začít s dialýzou. Funkce darované ledviny je dlouhodobě výborná i díky tomu, že paní Milada ve zdravém stravování s omezením bílkovin pokračuje. Vůbec svou dietu nevnímá jako omezení.

MUDr. Jan Vachek

DIETA při chronickém onemocnění ledvin