Vánočka
Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím, se dědily z generace na generaci. I Vy je můžete mít ve vašem jídelníčku, a to nejen na Vánoce.
Proč by měla být v jídelníčku
- Protože při správné volbě mouky přijímáme dostatek energie a šetříme s bílkovinami;
- Protože má mnoho podob využití v kuchyni – např. s jablky nebo vanilkovým krémem, džemem, medem, máslem, rostlinným tukem atd.;
- Velmi dobře se skladuje;
- Jako snídaně nebo odpolední svačinka je ideální zdroj energie;
Její vzhled, chuť a vůně nám bude připomínat vánoční pohodu.
Víte, že:
- Vánočka je symbolem života, plodnosti a připomíná malého Ježíška zabaleného v peřince.
- Vánočku dělíme podle druhu tuku na máslovou/tukovou a pak na dia nebo podle obsahu droždí a druhu mouky, ze které je připravena.
- Dále se dělí podle zpracování a to na domácí vánočku nebo průmyslovou;
ta se vyrábí na lince a vzhledem připomíná domácí pletenou vánočku.
Čím můžeme vánočku vylepšit:
- Rozinkami, rozinkami namáčenými v rumu, mandlemi, vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, kousky kvalitní čokolády, rumem;
- z koření – anýzem, fenyklem, citronovou a pomerančovou kůrou, vanilkou, muškátovým oříškem
Pozor
Ti, kteří z vás máte zvýšenou hladinu
fosforu a draslíku, vylepšení snižte doplňkové přísady o 1/3.
Pravidla při pečení vánočky
- Vánočka potřebuje čas – kynutí trvá delší dobu.
- Při zpracování na vále používáme bezlepkovou mouku.
- Dobroty, jako jsou rozinky, ořechy atd., přidáváme do základního těsta.
- Hrst pomletých ořechů použijeme na hotovou vánočku.
- Na pečení můžeme využít různé formy z různých materiálů, které jsou ve tvaru vánočky.
- Další možnost je vánočku uplést – nejlépe z devíti pramenů. Upletenou vánočku propíchejte proti sobě 2 špejlemi, aby se nerozpadla.
- Před pečením vánočku potíráme rozšlehaným vejcem.
- Hotovou vánočku cukrujeme až po vychladnutí.
Základní suroviny na přípravu vánočky:
500 g mouky
> bezlepková – ideální kombinace dvou druhů 250 g Schär Mix B + 250g Doves Farm – ta je samokypřící;
> nebo jen samotnou bezlepkovou mouku Schär nebo Jizerka či Unimix
> Ti, co nemusí tak striktně omezovat bílkoviny, mohou použít polohrubou mouku.
150 g cukru – moučkový nebo krystal
1 ks vanilkového cukru – klasický nebo bezlepkový
Špetka soli, muškátový oříšek (nastrouhat do mouky)
½ lžičky xanthanu
> ten nahradí některé vlastnosti lepku,
> zpevňuje těsto,
> zvyšuje jeho elasticitu,
> zadržuje uvnitř těsta vodu a vzduch,
> zajišťuje křehkost, vláčnost.
100 g tuku – na výběr máte rozehřáté máslo, Heru nebo další možností je olej
50 g droždí
> čerstvé pekařské droždí, které má univerzální použití pro všechny typy kynutých těst od sladkých až po slané.;
> na přípravu kvásku by mělo mít pokojovou teplotu;
> v misce rozetřete droždí s cukrem a zalijte vlažným mlékem a nechte vykynout
200–250 ml tekutiny – ideální je vlažné mléko nebo kombinace 50 ml mléka + 200 ml vody
2 ks vejce – ideální jsou čerstvá od slepiček; část žloutku nechte na potření vánočky
200g tučného tvarohu – vánočka je pak vláčná
50 ml rumu – dodá chuť, vůni, zkypří
Dále rozinky, ořechy, strouhanou citronovou kůru.
Příprava těsta
1. Prosejeme mouku do mísy.
2. Přidáme další suroviny – ořechy, rozinky, citr. kůru, nastrouháme muškátový ořech.
3. Další surovinou je tuk, vejce, tvaroh + kvásek.
4. Robotem nebo ručně prohněteme na vláčné těsto.
5. V míse necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií.
6. Nakynuté těsto předáme na pomoučněný vál a znovu prohněteme.
7. Necháme 30 minut odpočinout a pak rozdělíme na devět stejných dílů.
Pletení
1. Nejprve zpracujeme 4 díly, které vyválíme na prameny a spleteme základ vánočky. Přendáme na plech.
2. Dále zpracujeme 3 díly, které vyválíme na prameny a spleteme do tvaru copu. Přendáme na plech.
3. Z posledních 2 dílů smotáme vrchní patro a přendáme na plech.
4. Celou vánočku potřeme zbylým žloutkem a posypeme ořechy.
5. Takto připravenou vánočku necháme asi půl hodiny vykynout a pak pečeme.
Pečení má určitá pravidla:
1. Prvních 10 minut pečeme v předehřáté troubě na 220 °C.
2. Dále pečeme při teplotě při 175 °C – asi tak 25 minut.
Krásný advent a dobrou chuť!
Dana Sasáková
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin