Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví

Nejen stromeček, ale i vánoční cukroví patří neodmyslitelně k vánočním svátkům.
To se začíná připravovat už několik dní, týdnů dopředu, tak aby bylo správně uleželé, křehké a aby provonělo celý byt.
S výběrem cukroví vám zde chceme poradit: Zaměříme se jednak na náplně, krémy a polevy, ale i na vhodné druhy muk, tak aby cukroví bylo chutné, krásně vypadalo a splňovalo nároky na nízkobílkovinnou dietu.

  • Správný výběr mouky je základ pro vaše pečení. Potřebujete vybrat mouku takovou, abyste upekli cukroví a přitom zachovali velmi nízký příjem bílkovin. V dnešní době to není až takový problém. Náš trh nabízí nejen sypké nízkobílkovinné a bezlepkové mouky, ale i hotové směsi s nízkým obsahem bílkovin. Další vhodnou alternativou je např. Solamyl (použito v receptu níže – bábovičky), Maizena, pudinkový prášek nebo rýžová mouka. V tabulce najdete malou inspiraci:
  • Náplně Aby cukroví bylo chutnější, barevnější, výraznější je možné kousky naplnit nebo slepit. Použijte dobrou marmeládu nebo džem Nebojte se ani kvalitního máslového krému, který si můžete dochutit kakaem s vysokým obsahem kakaa, kávou, citronovou šťávou nebo i kůrou, kandovaným ovocem nebo likérem. Můžete si koupit již hotové směsi, které jsou určené pro dietu s nízkým příjmem bílkovin.
  • Polevy Na některých druzích vánočního pečiva nesmí polevy chybě -, používají na dekoraci, ale i podtrhují chuť pečiva. Velmi oblíbené jsou citronové, pomerančové, ledové, karamelové, žloutkové, skořicové, ananasové, likérové, punčové a mnohé další. Základem polev je prosátý moučkový cukr, který se rozmíchá s vodou studenou nebo teplou, 100% tukem nebo máslem, likérem nebo rumem, šťávou z citrónu nebo pomeranče – vše podle chuti a vzhledu, kterého chcete dosáhnout.

Poleva by měla být vždy lesklá, celistvá nikoliv matná, šedá.
Při výběru polev je nutné dodržovat nejen poměr surovin, ale i technologii zpracování a ředění.
Po polití je důležité cukroví co nejrychleji zchladit, protože jen tak se docílí požadovaného lesku polevy.
Skladujte v suchých a chladných místech.

Recepty

Pohodové vánoční pečení.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin