Rýže, kuskus, bulgur, pohanka
Rýže, kuskus, bulgur a pohanka mohou být potraviny, které již ve vašem jídelníčku mají své místo, anebo jsou možná pro vás cizí a rádi byste je vyzkoušeli.
Co to je?
Rýže je nejrozšířenější obilnina. Je jednoletá či víceletá.
Složení a proč ji zařadit
Složení ve 100 g vařené rýže
106 kcal, 2,1 g bílkovin, 0,2 g tuků, 23,5 g sacharidů, vitamíny skupiny B a např. minerálie – 9 mg K, 34 mg P
- Vhodná pro nízkobílkovinnou dietu – vzhledem k nízkému obsahu bílkovin
- Vhodná pro diabetiky – obsahuje potřebné sacharidy (polysacharidy)
- Vhodná při zažívacích potížích
- Rýžové otruby pro prevenci rakoviny tlustého střeva
Využití
- Součást pokrmů (např. zeleninový, masových) nebo jako samotná příloha
- Rýžová mouka, škrob – zahuštění slaných nebo sladkých pokrmů
- Rýžové nudle – příloha nebo vložka do polévek
- Rýžový olej – saláty
- Rýžové mléko – pudink, zahuštění pokrmů atd.
Druhy
- Kulatozrnná – je drobnější, baculatá a hodí se na krémová rizota, mléčné kaše, rýžový nákyp, suši. Tato rýže při vaření uvolňuje škrob, lepí se a houstne.
- Dlouhozrnná – je špičatá, dlouhá zrníčka jsou vhodná pro dušení, je nadýchaná s oddělenými zrníčky. Dlouhozrnnou ještě dělíme na:
– Basmati – ta se pěstuje v severní Indii a zrnka se po uvaření prodlouží na dvojnásobek. Má příjemnou vůni a snadno ji připravíte.
– Jasmínová rýže – pochází z Thajska, má krásné aroma, podle toho se také jmenuje, při vaření je trochu lepivější a používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.
Jak ji připravit
- Rýži vždy opláchneme (je to důležité, protože nevíme, kde a jak byla skladovaná).
- Odměříme správné množství podle počtu porcí.
- Zvolíme odpovídající hrnec, do kterého přidáme 1 lžíci oleje.
- Do horkého oleje vsypeme rýži a zprudka opečeme (rýže by měla zbělat, zrnka začínají skákat po dně hrnce).
- V tomto okamžiku přilijeme k rýži odměřenou horkou vodu a sůl. Zamícháme a přiklopíme poklicí.
- Pozvolna duste 15 minut, pak odejměte pokličku a promíchejte nejlépe velkou dvouzubou vidličkou.
TIP:
Správný poměr – na 1 hrnek rýže potřebujete 1 ½ hrnku vroucí vody.
Čím ji ochutit
- Nakrájenou cibulku necháme na oleji krátce změknout a pak přidáme rýži.
- K cibuli můžeme přidat koření – římský kmín, drcený kmín, kardamon, koriandr, sladkou paprikou, kari.
- Na oleji orestujeme houby.
- Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, česnek či lžíci rajčatového protlaku
- Na oleji orestujeme kousky slaniny a dále můžeme přidat majoránku, česnek…
Co to je?
Kuskus je jemnozrnná těstovina. Vyrábí se z tzv. semoliny (druh tvrdé bílé pšenice). Zpracovává se na droboučké kuličky.
Složení a proč jej zařadit
Složení v syrovém stavu (100 g)
112 kcal, 0,2 g tuků, 23 g sacharidů, 3,8 g bílkovin, 68 mg K, 300 mg P
- Vhodný pro nízkobílkovinnou dietu
- Vhodný vzhledem ke své dobré stravitelnosti
- Vhodný pro diabetiky – udržuje hladinu cukru v krvi
- Vhodný pro trávení, urychluje metabolismus
- Vhodný při zažívacích problémech
Využití
- Při přípravě snídaňových kaší, sladkých dezertů nebo jablečných nákypů
- Součást zeleninových salátů, např. ke grilované zelenině nebo s rajčaty
- Zavářka do zeleninových polévek
- Kombinovat s ovocem nebo doporučeným množstvím masa (mletého masa, důbežího…)
Druhy
- Pšeničný
- Celozrnný vyráběný z celých pšeničných zrn včetně slupek; obsahuje více minerálních látek, vitamínů, vlákniny
Poraďte se s lékařem či nutriční terapeutkou, jaký druh je pro vás v dané chvíli vhodnější.
Jak jej připravit
- Jeho příprava zabere jen pár minut.
- Příprava spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou, např. zeleninovým vývarem či mlékem.
- Poměr – 1 porce kuskusu : 2 porce vody
- Po přelití horkou tekutinou kuskus promíchejte, přikryjte pokličkou a necht 5–10 minut odstát.
- Podávat se může studený nebo teplý.
Čím jej ochutit
- Dýní
- Šafránem nebo šafránem + olivami
- Rajčaty
- Paprikovou omáčkou – může být i ostřejší
- Máslem, olejem – lněným, dýňovým, olivovým
Co to je?
Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. Pochází z Blízkého východu v překladu znamená „uvařený“. Má lehce oříškovou chuť a je bohatý na živiny.
Složení a proč jej zařadit
Složení v syrovém stavu (100 g)
342 kcal, 12,3 g bílkovin, 1,3 g tuků, 75,8 g sacharidů, 18,3 g vlákniny, 410 mg K, 300 mg P, obsahuje významné množství Ca – 35 mg
- Vhodný pro nízkobílkovinnou dietu (pozor na zkonzumované množství)
- Pozitivní vliv na střevní peristaltiku
- Vhodný při redukci hmotnosti
- Vhodný pro diabetiky
Využití
- Do nádivek nebo jako součást náplně
- Vožka do polévek
- Jako příloha k masu, drůbeži
- Při přípravě zeleninových a masových jídel
- Do salátů slaných i sladkých
- Výborně se kombinuje s okurkou, rajčaty, paprikou, špenátem, ředkvičkou či řeřichou
Jak jej připravit
Bulgur vařením trojnásobně zvětší svůj objem – jeho nutriční hodnoty jsou tedy 3x nižší (např. na 100 g uvařeného bulguru potřebujeme jen kolem 33 g syrového bulguru – to je např. 4,1 g bílkovin).
Bulgur můžeme připravit několika způsoby:
- Vařte 15 minut.
- Zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny stát.
- Zalijte ho studenou vodou a nechte během 1 ½ hodiny nabobtnat.
Co to je?
Pohanky jsou vytrvalé, jednoleté byliny. Nejstarší zmínka je z doby železné. Pohanka patřila k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů. Těšila se veliké oblibě a byla používána na pečení chleba a k přípravě kaší.
Složení a proč ji zařadit
Složení v syrovém stavu (100 g)
350 kcal, 11 g bílkovin, 72 g sacharidů, 2,4 g tuků, 680 mg K, 263 mg P, dále je bohatá na zinek, hořčík, rutin atd. a vitamíny skupiny E, B, C)
Využití
- Při prevenci kardiovaskulárních chorob
- Regeneruje játra, detoxikuje organismus
- Podporuje nervovou soustavu
- Součást diabetických diet
- Zpestření jídelníčku při nízkobílkovinné dietě
Jak ji připravit
- Vaření – ideální technologická příprava
- Pohanka se zalije vodou v poměru 1 díl pohanky na 2 díly vody – na přípravu příloh, karbanátků.
- Poměr 1 díl pohanky na 3 díly vody – příprava na kaší
- Vzhledem k vysokému obsahu draslíku pohanku vždy propláchněte.
- Vařte 15–20 minut.
Spaření, namočení, naklíčení – tyto úpravy nejsou pro vás vhodné.
Využití
- Sladké pokrmy, kaše, palačinky
- Karbanátky
- Kombinace se zeleninou, bylinkami, čerstvými houbami
- Jako příloha
Druhy
Pohanka ve formě vloček, mouky, krupice, těstovin, krup, pukanců nebo neloupaná pohanka
Recepty
- Rizoto s pórkem a parmazánem
- Teplý kuskus s ovocem, skořicí a medem
- Lehký zeleninový salát s bulgurem
- Pohankové karbanátky
Dana Sasáková
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin