Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Rýže, kuskus, bulgur, pohanka

Rýže, kuskus, bulgur a pohanka mohou být potraviny, které již ve vašem jídelníčku mají své místo, anebo jsou možná pro vás cizí a rádi byste je vyzkoušeli.

Co to je?

Rýže je nejrozšířenější obilnina. Je jednoletá či víceletá.

Složení a proč ji zařadit

Složení ve 100 g vařené rýže
106 kcal, 2,1 g bílkovin, 0,2 g tuků, 23,5 g sacharidů, vitamíny skupiny B a např. minerálie – 9 mg K, 34 mg P

  • Vhodná pro nízkobílkovinnou dietu – vzhledem k nízkému obsahu bílkovin
  • Vhodná pro diabetiky – obsahuje potřebné sacharidy (polysacharidy)
  • Vhodná při zažívacích potížích
  • Rýžové otruby pro prevenci rakoviny tlustého střeva

Využití

  • Součást pokrmů (např. zeleninový, masových) nebo jako samotná příloha
  • Rýžová mouka, škrob – zahuštění slaných nebo sladkých pokrmů
  • Rýžové nudle – příloha nebo vložka do polévek
  • Rýžový olej – saláty
  • Rýžové mléko – pudink, zahuštění pokrmů atd.

Druhy

  • Kulatozrnná – je drobnější, baculatá a hodí se na krémová rizota, mléčné kaše, rýžový nákyp, suši. Tato rýže při vaření uvolňuje škrob, lepí se a houstne.
  • Dlouhozrnná – je špičatá, dlouhá zrníčka jsou vhodná pro dušení, je nadýchaná s oddělenými zrníčky. Dlouhozrnnou ještě dělíme na:
    – Basmati – ta se pěstuje v severní Indii a zrnka se po uvaření prodlouží na dvojnásobek. Má příjemnou vůni a snadno ji připravíte.
    – Jasmínová rýže – pochází z Thajska, má krásné aroma, podle toho se také jmenuje, při vaření je trochu lepivější a používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.

Jak ji připravit

  • Rýži vždy opláchneme (je to důležité, protože nevíme, kde a jak byla skladovaná).
  • Odměříme správné množství podle počtu porcí.
  • Zvolíme odpovídající hrnec, do kterého přidáme 1 lžíci oleje.
  • Do horkého oleje vsypeme rýži a zprudka opečeme (rýže by měla zbělat, zrnka začínají skákat po dně hrnce).
  • V tomto okamžiku přilijeme k rýži odměřenou horkou vodu a sůl. Zamícháme a přiklopíme poklicí.
  • Pozvolna duste 15 minut, pak odejměte pokličku a promíchejte nejlépe velkou dvouzubou vidličkou.

TIP:
Správný poměr – na 1 hrnek rýže potřebujete 1 ½ hrnku vroucí vody.

Čím ji ochutit

  • Nakrájenou cibulku necháme na oleji krátce změknout a pak přidáme rýži.
  • K cibuli můžeme přidat koření – římský kmín, drcený kmín, kardamon, koriandr, sladkou paprikou, kari.
  • Na oleji orestujeme houby.
  • Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, česnek či lžíci rajčatového protlaku
  • Na oleji orestujeme kousky slaniny a dále můžeme přidat majoránku, česnek…

Co to je?

Kuskus je jemnozrnná těstovina. Vyrábí se z tzv. semoliny (druh tvrdé bílé pšenice). Zpracovává se na droboučké kuličky.

Složení a proč jej zařadit

Složení v syrovém stavu (100 g)
112 kcal, 0,2 g tuků, 23 g sacharidů, 3,8 g bílkovin, 68 mg K, 300 mg P

  • Vhodný pro nízkobílkovinnou dietu
  • Vhodný vzhledem ke své dobré stravitelnosti
  • Vhodný pro diabetiky – udržuje hladinu cukru v krvi
  • Vhodný pro trávení, urychluje metabolismus
  • Vhodný při zažívacích problémech

Využití

  • Při přípravě snídaňových kaší, sladkých dezertů nebo jablečných nákypů
  • Součást zeleninových salátů, např. ke grilované zelenině nebo s rajčaty
  • Zavářka do zeleninových polévek
  • Kombinovat s ovocem nebo doporučeným množstvím masa (mletého masa, důbežího…)

Druhy

  • Pšeničný
  • Celozrnný vyráběný z celých pšeničných zrn včetně slupek; obsahuje více minerálních látek, vitamínů, vlákniny

Poraďte se s lékařem či nutriční terapeutkou, jaký druh je pro vás v dané chvíli vhodnější.

Jak jej připravit

  • Jeho příprava zabere jen pár minut.
  • Příprava spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou, např. zeleninovým vývarem či mlékem.
  • Poměr – 1 porce kuskusu : 2 porce vody
  • Po přelití horkou tekutinou kuskus promíchejte, přikryjte pokličkou a necht 5–10 minut odstát.
  • Podávat se může studený nebo teplý.

Čím jej ochutit

  • Dýní
  • Šafránem nebo šafránem + olivami
  • Rajčaty
  • Paprikovou omáčkou – může být i ostřejší
  • Máslem, olejem – lněným, dýňovým, olivovým

Co to je?

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. Pochází z Blízkého východu v překladu znamená „uvařený“. Má lehce oříškovou chuť a je bohatý na živiny.

Složení a proč jej zařadit

Složení v syrovém stavu (100 g)
342 kcal, 12,3 g bílkovin, 1,3 g tuků, 75,8 g sacharidů, 18,3 g vlákniny, 410 mg K, 300 mg P, obsahuje významné množství Ca – 35 mg

  • Vhodný pro nízkobílkovinnou dietu (pozor na zkonzumované množství)
  • Pozitivní vliv na střevní peristaltiku
  • Vhodný při redukci hmotnosti
  • Vhodný pro diabetiky

Využití

  • Do nádivek nebo jako součást náplně
  • Vožka do polévek
  • Jako příloha k masu, drůbeži
  • Při přípravě zeleninových a masových jídel
  • Do salátů slaných i sladkých
  • Výborně se kombinuje s okurkou, rajčaty, paprikou, špenátem, ředkvičkou či řeřichou

Jak jej připravit

Bulgur vařením trojnásobně zvětší svůj objem – jeho nutriční hodnoty jsou tedy 3x nižší (např. na 100 g uvařeného bulguru potřebujeme jen kolem 33 g syrového bulguru – to je např. 4,1 g bílkovin).

Bulgur můžeme připravit několika způsoby:

  • Vařte 15 minut.
  • Zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny stát.
  • Zalijte ho studenou vodou a nechte během 1 ½ hodiny nabobtnat.

Co to je?

Pohanky jsou vytrvalé, jednoleté byliny. Nejstarší zmínka je z doby železné. Pohanka patřila k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů. Těšila se veliké oblibě a byla používána na pečení chleba a k přípravě kaší.

Složení a proč ji zařadit

Složení v syrovém stavu (100 g)
350 kcal, 11 g bílkovin, 72 g sacharidů, 2,4 g tuků, 680 mg K, 263 mg P, dále je bohatá na zinek, hořčík, rutin atd. a vitamíny skupiny E, B, C)

Využití

  • Při prevenci kardiovaskulárních chorob
  • Regeneruje játra, detoxikuje organismus
  • Podporuje nervovou soustavu
  • Součást diabetických diet
  • Zpestření jídelníčku při nízkobílkovinné dietě

Jak ji připravit

  • Vaření – ideální technologická příprava
  • Pohanka se zalije vodou v poměru 1 díl pohanky na 2 díly vody – na přípravu příloh, karbanátků.
  • Poměr 1 díl pohanky na 3 díly vody – příprava na kaší
  • Vzhledem k vysokému obsahu draslíku pohanku vždy propláchněte.
  • Vařte 15–20 minut.

Spaření, namočení, naklíčení – tyto úpravy nejsou pro vás vhodné.

Využití

  • Sladké pokrmy, kaše, palačinky
  • Karbanátky
  • Kombinace se zeleninou, bylinkami, čerstvými houbami
  • Jako příloha

Druhy

Pohanka ve formě vloček, mouky, krupice, těstovin, krup, pukanců nebo neloupaná pohanka

Recepty

Dana Sasáková
nutriční terapeutka

DIETA při chronickém onemocnění ledvin