Samosběr jahod
Samosběry jahod patří mezi oblíbenou, ale hlavně výhodnou formu prodeje, nákupu spojeného s užitečným pohybem na čerstvém vzduchu. Krásu, vůni a chuť skvostných jahodových plodů bychom mohli opěvovat donekonečna, a proto by měly být součástí Vašeho jídelníčku.
Co víme o jahodách, proč si je ceníme:
- U nás se nejvíce pěstují jahody rodící jednou ročně.
- Podle doby zrání rozlišujeme jahody rané, středně rané a pozdní.
- Lze je využít jako čerstvé stolní ovoce, marmelády, džemy, ovocné šťávy, přídavky do jogurtů, pudinků nebo jako ozdoba pokrmů a moučníků.
- Listy planě rostoucích jahod pro přípravu čaje je nejlepší sbírat v květnu a sušit na větraném místě. Čaj nejenže zpestří váš jídelníček, ale zajistí i příjem tekutin.
- Pozor u těch co jsou přecitlivělý na jahody, může nastat alergická reakce.
Složení:
- Jahody jsou zdrojem vitaminu C, jehož množství je srovnatelné s citrusovými plody.
- V závislosti na odrůdě může dosahovat až 100 mg.
- Zdroj vitaminů A, skupiny B, E, kyseliny jablečné, šťavelové, salicylové atd.
- Zdroj zdroj draslíku, zinku, hořčíku, vápníku, síry, fluoru, boru, kobaltu a molybdenu.
- Zdroj vody až 87 %.
- Konzumace jahod má vliv na metabolismus a vylučování.
- Jahody jsou zdrojem lehce stravitelné vlákniny.
Proč si nasbírat jahody?
– jahody získáte za atraktivní cenu
– víte, co kupujete, a můžete hned ochutnat
– sbíráte kvalitní čerstvé a chutné jahody
– odpočinete si pobytem na čerstvém vzduchu a získáte vitamin D
– posílíte své tělo pohybem a doplníte vitaminy
– získáte zdravotně bezpečné jahody bez chemie
– zručný člověk, a to vy určitě jste, je schopen nasbírat 8–10 kg za 1 hodinu
Jak zpracovat přebytky z jahod
Mražení
- celé jahody nezamrazujte, po rozmrznutí jsou vždy rozměklé
- jahody pomačkejte, rozmixujte
- jako zpestření přidejte maliny, borůvky
- hotové pyré ještě propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a lístky
- hotové pyré dochuťte trochou citr. šťávy a lžící cukru
- mražte je v malých dávkách, krabičkách, sáčcích – vydrží asi 6 měsíců
- použití – sorbety, želé, náplně nebo ledové kostky
Zavařování
- další konzervace jahod
- potřebujeme jahody, cukr, vodu, ale můžete přidat rum,
- citronovou šťávu nebo jiné ovoce – např. maliny, pomeranče
- zavařovat je můžeme s nálevem nebo i bez nálevu
- konzumace po celý rok
Náš oblíbený džem
Jahody obsahují málo pektinu, proto je potřeba použít želírovací cukr. Na 1 kg jahod je potřeba 1kg želírovacího cukru + šťáva z 1 citrónu.
Postup:
– Jahody promíchejte s cukrem a nechte 2 hodiny macerovat.
– Pak pozvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí.
– Přiveďte k varu, vařte a sbírejte pěnu.
– Po 10 minutách kápněte na studený talířek a nechte minutu stát, pak projeďte středem kapky, pokud se za ní dělají vrásky, máte hotovo. Pokud ne, tak vařte ještě minutu.
– Horké jahody naplňte do sterilovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
– Zlepšení džemu – můžete přidat vvanilku či mletý kardamom.
Velmi důležité:
Zavařeniny, marmelády, džemy i šťávu z jahod je nutné po uložení průběžně kontrolovat. Pokud by se některé produkty začaly kazit,
NEKOMPROMISNĚ JE VYHOĎTE!
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin