Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Teplé nápoje

Teplé nápoje patří do každodenního jídelníčku. Zařazujeme je pro tekutiny, pocit tepla, získání energie, povzbuzení anebo i pro navození dobré nálady. Teplé nápoje mohou obsahovat ovoce, koření, bylinky, ale i trochu alkoholu.

Které si můžu dovolit:

Nápoje povzbudivé

Nápoje, které jsou příjemné, povzbudivé a až lehce dráždivé na nervový systém, dále zvyšují krevní tlak a činnost srdce, způsobují zužování cév a příznivě působí na vylučování trávicích šťáv.
Nejčastěji to jsou nápoje, které vznikají ve formě vodního nálevu nebo odvaru.
Zdrojem jejich účinků jsou alkaloidy, např. kofein, pak silice, třísloviny nebo jiné chuťové a aromatické mikrosložky.
Mezi takové pochutiny patří káva, čaj, kakao, léčivé rostliny.

Nápoje s přídavkem alkoholu

Takové nápoje, které pomůžou rozšířit cévy, zlepšit prokrvení, a tím rychleji rozehřát organismus. Navodit dobrou náladu, dodat energii a zpestřit jídelníček. Nejčastěji se využívá rum, griotka, vaječný koňak, brendy, červené víno nebo whisky. Malé množství alkoholu se kombinuje s ovocnými šťávami, mlékem, šlehačkou, smetanou, džusem.

Vždy si zjistěte od svého lékaře, jestli si můžete tento nápoj dopřát.

Nápoje ovocné

Ty si můžete připravit ze sušeného, čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce, jako jsou např. sušené borůvky, čerstvé nebo sušené jablko, hruška nebo i čerstvé hroznové víno. Na zvýraznění chutě přidáváme skořici, anýz, hřebíček, plátek

Nápoje sytící

Zde se používá mléko, smetana a připravují se v kombinaci s medem, kakaem, kávovou náhražkou nebo kávovinovou směsí. Vhodné jsou k snídani nebo jako nápoj k odpoledním svačinkám.

Nápoje bylinné

Mohou se připravovat pro léčebné nebo preventivní účinky. Z bylinek se pak hodí maliník, černý bez, šípek, lípa, jahodník, kopřiva.
Bylinné čaje se nedoporučují pít dlouhodobě.

Tipy:

Jestliže si připravujete teplé nápoje sami, fantazii se meze nekladou, ale dávejte pozor na to, abyste vhodně kombinovali jednotlivé zahřívací ingredience a nemíchali je s těmi ochlazujícími.

Zahřívací potraviny – zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín, broskve, třešně, maliny, datle, kakao, kakaové produkty, alkohol, červené a rýžové víno, káva, černý čaj.

Chladící potraviny – mléko, pomeranče, grepy, a bylinkový čaj.

Střídmost při konzumaci teplých nápojů s obsahem kofeinu (káva, pravý čaj, zelený čaj) u lidí:

– kteří mají vysoký krevní tlak,
– kteří mají vysokou hladinou draslíku v krvi nebo prodělali mrtvici,
– kteří trpí nočním pocením, nespavostí, dnou, onemocněním jater.

Tip pro vylepšení chutí u teplých nápojů:

Koření: skořice, anýz, hřebíček, zázvor, máta, chilli papričky, zázvor (pozor na množství)
Ovoce nebo ovocné šťávy, džusy: maliny, pomeranče, citrón, jablko, borůvky, brusinky, hroznové víno
Slazení: med, bílý, tmavý cukr nebo i umělá sladidla pro ty, kteří si hlídají příjem cukrů

Recepty

DIETA při chronickém onemocnění ledvin